Bateria telefonului se descarcă la frig? Vezi motivul aici 31

Bateria telefonului se descarcă la frig? Vezi motivul aici

Bateria telefonului se descarcă atunci când este utilizată, asta e cumva ceva clar universal acceptat. Fie că faci ceva anume pe telefon sau acesta îți stă pornit în buzunar, în tot acest timp energie este consumată pentru ca el să funcționeze.

În interiorul bateriei este o „agitație” continuă de particule, prin această agitație energie se transferă componentelor interne ale telefonului și tot prin acest haos controlat se încarcă și bateria.

Cum funcționează o baterie cu Litiu?

Bateria telefonului se descarcă la frig? Vezi motivul aici 32
SURSA: sivVector – Shutterstock.com

În interiorul unei baterii cu Litiu există un Catod (+), Anod(-), o barieră separatoare și un electrolit ce funcționează ca o soluție de suspendare pentru aceste 3 părți componente.

Acești doi electrozi sunt separați de o barieră cu micro perforații, permițând ionilor de Litiu să treacă dintr-o parte în alta la nevoie.

Astfel când curentul electric intră printr-o parte (Anod) ionii de Litiu încărcați pozitiv sunt transferați la vecin (Catod) pentru a fi înmagazinați și transferați înapoi când este nevoie de ei (adică când telefonul nu mai e la încărcat și e nevoie de curentul din baterie).

Cam acesta este procesul simplificat, dacă vă interesează acesta îndeaproape puteți citi articolul de aici sau aici

De ce bateria telefonului se descarcă la frig?

Bateria telefonului nu ți se descarcă la frig! Acesta este un mit.
Practic ce se întâmplă în interiorul bateriei este total diferit de realitatea pe care o percepi.

Atunci când o baterie de Litiu este expusă la frig reacțiile din interiorul acesteia sunt încetinite, astfel cu cât mai puțini Ioni sunt transferați de unde sunt înmagazinați (Catod), telefonul va citi un curent mai mic că este furnizat (din Anod), astfel sistemul de încărcare al bateriei va face niște calcule rapide și va afișa că telefonul mai are doar 35% baterie când el defapt e pe la 60%.

Sau deodată se va închide telefonul sistemul de încărcare și control crezând că acesta nu mai are baterie deloc.

Problema este cel mai des întâlnit pe modelele de Iphone ce sunt construite integral din metal sau telefoanele ce sunt predominant construite din metal. Metalul conducând căldura destul de eficient (mai ales Aluminiu) bateriile ajungeau să scadă foarte rapid în temperatură.

Temperatura este cheie pentru bateriile de Litiu

Fiind o baterie ce operează pe faza unor reacții chimice temperatura este un factor important pentru ca aceasta să opereze în parametri. Din această pricină există un circuit independent dedicat integral managementului bateriei pe fiecare dispozitiv ce se alimentează de la o baterie Li-Ion.

Dacă temperatura bateriei este prea mică circuitul poate opta să oprească furnizarea de energie pentru că fluxul de curent nu este în parametri (cel puțin doar la unele dispozitive) iar atunci când temperatura este prea mare face același lucru datorită riscului de explozie.

Mașinile electrice de exemplu au un sistem numit Battery Thermal Management system ce răcesc sau încălzesc bateriile după caz, deconectarea sursei de energie fiind o opțiune aleasă în stare critică.

În concluzie acest proces este unul normal prin care trece orice dispozitiv. Nu înseamnă neapărat că telefonul are ceva anume, dacă experimentezi o descărcare bruscă a bateriei atunci când nu este frig posibil ca abia atunci să intri la bănuieli.

Ce poți face atunci când bateria telefonului se descarcă la frig? Păi e destul de simplu! Numai ții telefonul într-un buzunar ce are contact direct cu exteriorul, ci pe un buzunar intern, preferabil de la geacă. Astfel acolo va fi o temperatură constantă ce va permite bateriei să funcționeze în parametri optimi.

Tu ai experimentat acest fenomen în care bateria telefonului se descarcă la frig sau pur și simplu arată ca și cum ar fi goală?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani