virus wannacry

Cel mai mare atac cibernetic de pana acum? Peste 100 tari afectate

cel mai mare atac cibernetic

Cel mai mare atac cibernetic din istorie?Aproximativ 109 tari au fost afectate de acesta

Hackerii au fost pana recent persoanele „negative” din filmele de actiune ale anilor 2000. Insa in ultima perioada din ce in ce mai multe atacuri cibernetice isi fac aparitia. Diferite grupari de hackeri ataca agentii guvernamentale sau companii pentru a extrage date si a profita de pe urma pagubitilor.

Elemente ce sunt sigur ca nici unul dintre noi nu ar fi foarte confortabil cu ele

Iar acum posibil cel mai mare atac cibernetic din istorie tocmai are loc. Practic zeci, poate chiar sute de mii de calculatoare au fost infectate! (peste 200.000 de unitati)
In principal este vorba de exploatarea unei vulnerabilitati numite Eternalblue, vulnerabilitate exploatata la maxim de NSA pentru a prelua control administrativ la calculatoarele cu Windows XP pana la Windows Server 2012. Metoda a fost publicata online si s-a discutat de ea si in documentele publicate de Wikileaks.
Aceasta vulnerabilitate fiind programata in virusul WannaCry, cunoascut si ca Wcry sau Wanna. Virusul Wanna a infectat in momentul de fata un numar foarte mare de calculatoare ale unor institurii publice si companii din lume, undeva la peste 109 tari sunt afectate si numarul posibil sa creasca.
Tara care a fost cea mai afectata de acesta este Rusia, urmand Ucraina, India, Anglia, Luxemburg si printre altele si Romania.
La noi in tara, pana in momentul de fata, se stie ca uzina Renault Dacia a fost afectata, fiind nevoita sa-ti opreasca productia si sunt speculatii cum ca Posta Vamala si ANAF au probleme.
Dar cele mai grave repercursiuni (din ce se stie pana acum concret) au fost in Anglia si Spania. Mai precis in Anglia sistemul de sanatatea al statului a fost picat iar in Spania compania Telefonica a inregistrat un numar mare de computere blocate.

Cum se raspandeste Wanna Cry?

Este indeajuns ca un calculator din retea sa fie infectata…daca celelalte PC-uri din retea au o securitate la fel de slaba ca unitate infectata, virusul se instaleaza si se multiplica practic la toate unitatile conectate.

Ce se intampla cand este infectat cu WannaCry?

Virusul preia drepturi de administrator la OS si incepe se instaleze liniile de cod ce in cele din urma iti cripteaza toate fisierele personale. Tipul virusului este incadrat in categoria ransomware. Adica pentru a recapada accesul la fisiere, trebuie sa transferi o suma de bani hackerilor care „promit” sa-ti dea accesul la fisiere inapoi. Daca nu le transferi banii, fisierele tale o sa fie pierdute.
Si deodata ce ei te-au infectat, nu stiu cat ai putea sa ai incredere in promisiunea lor.
Cel mai mare atac cibernetic de pana acum? Peste 100 tari afectate 31
 

Poti scapa de WannaCry?

Practic da, acum o parte din computerele afectate deja au revenit la normal datorita unor firme de securitate care au inceput sa lucreze la patch-uri si ce am vazut era si un site care se numea HowtoRemove ce aveau un ghid cum sa scapi de WannaCry (versiunea 1 de nu ma insel).

Solutii?

Pai in primul rand ar trebui sa se constientizeze faptul ca securitatea este un element important, securitatea in online. Pentru a obtine acest lucru, ai nevoie de o echipa ce se ocupa special de asta (in cazul unei companii) si de computere cu sisteme de operare moderne (persoane fizice si companii). Numai la noi in tara, majoritatea institutiilor publice au calculatoare antice cu Windows XP, deci va puteti imagina ce catastrofa ar fi in cazul unui virus mai periculos. Plus ca si o buna parte din bancomate au Windows XP!
Pe langa asta sa oferi oamenilor un training aferent, un treining a lucrurilor ce sunt permisi sa le acceseze la locul de munca si care nu. In cazul unei persoane fizice doar trebuie sa fii constient ca nu trebuie sa dai click sau sa descarci orice prostie iti apare in cale. Chiar daca faci asta (adica daca calculatorul este utilizat de o ruda mai in vasta cu experienta mai putina in online) sa fie prezent un antivisus updatat pe calculatorul in cauza.
Iar aspectul cu numarul 3 vizeaza mai mult compania Microsoft. Adica sa consolideze securitatea sistemului de operare! Din toate sistemele de operare prezente pana in momentul de fata pe computerele noastre, Windows este cel mai popular si unul din cele mai nesigure.
E genul de OS care si la avansul semnificativ din ziua de azi, daca ai descarcat ce nu trebuie risti sa-ti virusezi calculatorul. Ceea ce sincer nu mi se pare normal! Ar trebui sa existe o limita (similara Linux) in ceea ce priveste modificarea fisierelor de sistem. Pe Windows daca calculatorul nu este parolat, doar cu o simpla comanda in CMD poti sterge elemente esentiale din Sistem.
Acum sa speram ca cu timpul, multiplele semnale de alarma lansate vor motiva compania sa imbunatateasca sistemul de operare in ceea ce priveste securitate si accesul la fisierele sitemului.
 

Concluzia

Practic chiar puteam spune ca aceste este unul daca nu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Atac cibernetic de amploare ce a afectat multiple tari.
Desi din punctul acesta de vedere viitorul nu arata extrem de bine. Atacurile se vor intensifica si metodele folosite vor fi din ce in ce mai complexe. In cele din urma se rezuma la abilitatea progamatorilor de a scrie cod ce nu poate fi corup atat de usor, ceea ce ar putea parea putin complicat in momentul de fata dar posibil sa nu spunem acelasi lucri in 5-10 ani.
 

Tu ce parere ai? Crezi ca acesta nu este cel mai mare atac cibernetic de pana acum, vezi lucrurile sa fie mai grave in viitorul apropiat? Comentariu mai jos ⬇️

 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani