Ce inseamna upgrade si update? Care este diferanta intre ele 31

Ce inseamna upgrade si update? Care este diferanta intre ele

Daca stii una-doua despre calculatoare si tehnologie in general, cred ca intrebarea aceasta ti se pare extrem de banala si practic sa fiu sincer este. Deci ar fi mai indicat sa citesti alte articole de pe blog daca deja stii ce urmeaza sa explic. ?

Insa cum unele persoane nu se pricep la tehnologie atat de bine precum tine de asta e datoria mea sa explic si notiuni din acestea mai comune, simple sa le spunem.

De ce inseamna upgrade si update? Si practic ce diferenta este intre cele doua

Deci inainte de a incepe trebuie sa stii ca sunt doua notiuni total diferite ce nu au legatura una cu alta. Chiar daca sunt similare in pronuntie si scris, reprezinta aspecte total diferite in ceea ce priveste tehnologia.

Ce inseamna upgrade?

Ce inseamna upgrade si update? Care este diferanta intre ele 32

Practic terminologia de upgrade este folosita atunci cand electronica in cauza a primit o imbunatatire din punct vedere hardware. (adica Galaxy S7 e un upgrade fata de Galaxy S6).

Dar cel mai comun este intalnit la telefoane mobile sau computere.

Un upgrade poate fi considerat un telefon nou, ce are specificatii superioare modelului anterior. (ai facut upgrade de la Galaxy S9 la Galaxy S10)

In cazul unui calculator un upgrade poate inseamna un calculator mai nou cu componente mai bune sau pur si simplu inlocuirea unei componente de pe placa de baza ce face ca performanta sa fie superioara in comparatie cu componente anterioara. (ai facut upgrade la memoria RAM de la DDR4 3000Mhz la DDR4 3200Mhz)

Ce inseamna update?

Update-ul este atunci cand se aduc imbunatatiri la partea software a unui telefon mobil, tableta, ceas smart sau orice electronica in general ce functioneaza pe baza unui sistem de operare.

Cel mai des acest termen este intalnit la telefoanele mobile smart datorita update-urilor relativ regulate ce sunt trimise de producatori.

Un update la sistemul de operare alt telefonului in prezinta actualizarea de la Android 8 la Android 9 sau orice alta versiune a sistemului de operare ce aduce imbunatatiti la exeprienta de utilizare, stabilitate sau securitate.

Practic un update imbunatateste experienta de utilizare prin modificari la interfata, modificari la cod ce aduc plusuri la performanta si autonomie iar ca un ultim punct prelungesc durata de viata a gadgetului facandul actual in conformitate cu ultimele standarde.
 
Sper ca in linii mari ati inteles. Adica nici nu am ce sa explic mai mult sincer si am incercat sa o fac cat mai simplu si rapid ca sa nu ma lungesc la vorba inutil cum am obiceiul.

Etimologia cuvantului Update

Cuvântul „update” provine din limba engleză și este rezultatul combinării a două cuvinte: „up” (spre/sus) și „date” (date/informații). Inițial, termenul „update” a fost folosit în contextul computerelor și tehnologiei pentru a descrie acțiunea de a aduce sau de a furniza informații sau date mai recente sau mai noi într-un program, sistem sau într-o bază de date.

Astăzi, termenul este folosit pe scară largă în multe domenii și nu este limitat doar la tehnologie, ci poate fi asociat cu orice actualizare sau îmbunătățire adusă unui anumit lucru sau proces.

Etimologia cuvantului Upgrade

Cuvântul „upgrade” provine din limba engleză și este rezultatul combinării a două cuvinte: „up” (sus) și „grade” (grad/ nivel). Inițial, termenul a fost folosit în context militar și aeronautic pentru a indica o îmbunătățire a calităților tehnice sau performanțelor unei anumite componente sau echipamente.

Ulterior, a devenit un termen folosit frecvent în industria tehnologică și în alte domenii pentru a descrie o actualizare, o îmbunătățire sau o modificare care aduce un produs sau o tehnologie la un nivel superior de performanță, eficiență sau funcționalitate.

Oricum daca ai intrebari sau nelamuriri te poti folosi cu incredere de sectiunea de comentarii de mai jos.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles