Ce este memoria RAM la telefon este o întrebare destul de des adresată de persoanele ce nu se pricep atât de bine cu tehnologia.
Știu că exact discuția asta am purtat-o cu mama mea în urmă cu foarte puțin timp, de aici a venit și ideea să fac un articol relativ scurt în care să explic această componentă vitală a telefonului mobil smart.
Ce tipuri de memoria se află în telefonul mobil?
Telefonul mobil are două mari tipuri de scotare:
- memoria internă media și în care este sistemul de operare (ROM)
- memoria de acces aleatoriu (RAM)
- memoria stocare externă (CARD MICROSD)
Memoria internă media unde este stocat și sistemul de operare (memoria ROM)
Această memorie se numește uzual NAND sau ROM și este un tip de memorie Flash (este un cip de memorie ce nu are părți în mișcare).
Practic cip-ul ce stochează informațiile este similar unui card MicroSD, numai că viteze de scriere/citire sunt mult mai superioare și în același timp durata de viață a memoriei este considerabil mai mare decât a unui card MicroSD.
Vitezele și durabilitatea este datorată procesului de fabricație mult mai meticulos, tehnologiilor implementate și legăturii directe de comunicare ce o are cu procesorul.
Memoria de acces aleatoriu (ce este memoria memoria RAM la telefon)
Ce este memoria RAM la telefon?
Memoria RAM este tot un tip de memorie Flash (fără părți care se mișcă) însă are anumite diferențe de funcționalitate în comparație cu memoria NAND sau MicroSD.
Practic memoria RAM la telefon este un cip de memorie – sau mai multe cipuri – extrem de rapid ca viteze de scriere și citire (viteze de citire și scriere de zeci de ori mai mari decât memoria ROM/NAND). Lucru acesta facilitează sistemul de operare și aplicațiile să scrie și să acceseze date din ea foarte rapid.
Acest proces se întâmplă în sincron cu accesul memoriei NAND însă sistemul de operare decide ce fișiere încarcă din RAM și pe care le încarcă din NAND/ROM.
Procesul decizional se petrece o parte în sistemul de operare cu interfață și o parte pe partea de kernel.
Pe memoria RAM din telefon se scriu majoritar fișiere temporare de dimensiuni mai mici sau medii ce fac posibilă utilizarea aplicațiilor, jocurilor și a funcțiilor sistemului de operare (ex: dintr-o aplicație precum Facebook se încarcă elementele grafice ce fac parte din interfață, intr-un joc se încarcă în RAM toate obiectele grafice ce fac posibilă afișarea elementelor din interfață). Aceste fișiere fiind crucial să se șteargă, rescrie și acceseze într-o fracțiune de secundă.
Însă unele aplicații se folosesc de memoria RAM pentru a încărca și fișiere de dimensiuni mai mari pentru a putea fi încărcate rapid de către program (de exemplu atunci când lucrezi la un proiect foto/audio/video, o bună parte din informațiile proiectului sunt încărcate în RAM pentru a putea fi accesate rapid de către program, lucrul acesta sporește considerabil performanța programului și prelungește durata de viață a memoriei interne.)
Kernelul este un sistem de operare mai rudimentar ce face legătura între componentele telefonului și sistemul de operare cu interfață (Android, iOS sau Windows)
Accesul fișierelor temporare din RAM fiind atât de bine impregnat în funcționalitatea de bază a sistemului de operare, faptul că o aplicație încarcă anumite fișiere în RAM și accesarea lor se petrece aproape instantaneu, fără ca utilizatorul să sesizeze acest proces.
Din acest motiv este crucial ca RAM-ul să fie extrem de rapid în procesul de execuție.
Cu acest avantaj al rapidității vine și un dezavantaj: costul de producție.
Având un cost de producție mai mare decât memoria ROM/NAND, memoria RAM este de dimensiuni mai mici și rămâne la abilitatea sistemului de operare să o administreze automat și manual la abilitatea utilizatorului.
Când memoria RAM a telefonului este plină?
Memoria RAM fiind de dimensiuni mai reduse în comparație cu memoria internă a telefonului aceasta tinde să se umple destul de rapid la telefoanele mobile smart.
Acest lucru se întâmplă în principal dacă avem foarte multe aplicații deschise în fundal și sistemul de operare mai are foarte puțin RAM neutilizat.
Comportamentul telefonului atunci când memoria RAM este plină este următorul:
- aplicațiile se restartează
- aplicațiile nu de deschid
- aplicațiile funcționează greu
- sistemul de operare funcționează greu
Cum golim memoria RAM a telefonului?
Pe sistemele de operare moderne nu mai este necesar acest lucru.
Sistemul de operare se descurcă singur ca să facă „loc” în memoria RAM atunci când are nevoie de ea.
Chiar dacă ai foarte multe aplicații deschise, acesta va începe să le închidă pe cele ce nu le-ai mai utilizat de o anumită perioadă de timp. Astfel chiar dacă aplicația o ai disponibilă în bara de activități și dai click pe ea, observi că ea trece din nou prin procesul de deschidere.
Dacă nu dorești să le lași la mila sistemului de operare, periodic poți elibera memoria RAM închizând toate aplicațiile pe care nu le utilizezi sau nu ai nevoie de ele în perioada imediat următoare.
O a 3-a variantă ar fi să activezi Opțiunile de Dezvoltator și în această listă, undeva în partea de jos, ai opțiunea de „Don’t Keep Activities”.
Ce face această opțiune? Practic selectezi un număr maxim de procese ce dorești să funcționeze pe fundal și dacă acel număr este depășit aplicațiile se închid automat de sistem.
Ar putea funcționa un telefon fără memorie RAM?
Da, evident.
Orice computer ar putea funcționa fără memoria RAM.
Problema la lipsa memoriei RAM ar fi timpii de răspuns ai sistemului de operare dar și al aplicațiilor. Adică totul ar fi funcțional dar vitezele de încărcare ar fi considerabil mai mici, de zeci de ori în unele situații chiar și pentru activități banale (gen deschis o imagine sau deschis un folder)
Memoria RAM are o viteză semnificativ mai mare comparativ cu memoria internă NAND FLASH, deci acest lucru se traduce în timpi de acces aproape imediați, exact ce are nevoie un computer.
Extindere memorie RAM Android
Memoria RAM este limitată pe telefoanele mobile.
Însă există o modalitate prin care poți extinde memoria RAM a unui telefon cu Android utilizând un card MicroSD de viteză cât mai mare (UHS V30 minim).
Practic creezi o porțiune de memoria sub formă de SWAP din cardul de memorie.
Memoria SWAP nu este la fel de rapidă decât RAM-ul însă o să te ajute plusul de memorie în anumite situații, de asta este crucial să utilizezi cel mai rapid card MicroSD pe care îl poți cumpăra.
Concluzia
În concluzie: Ce este memoria RAM la telefon? Un element tehnologic crucial în funcționare dispozitivelor noastre mobile.
Aceasta permite sistemului de operare să scrie fișiere temporare și fișiere ce sunt utilizate de aplicații, la viteze foarte mari și în același timp permite accesarea lor la fel de rapid.
Fără memoria RAM telefoanele noastre și practic orice computer, nu ar putea să fie performant și fluid.