Bateria telefonului se descarca repede

Bateria telefonului se descarca repede? Vezi aici solutiile

Bateria telefonului se descarca repede

Bateria telefonului se descarca repede? Vezi aici solutiile

Inainte de a incepe trebuie sa stii ca articolul este adresat posesirilor de un dispozitiv cu Android. Daca ai un telefon sau tableta cu iOS tutorialul pentru acest sistem de operare va veni curand.
Acum sa revenim la subiectul de baza.
Ai un telefon cu Android, modelul e de top si foarte performant. Insa ai sesizat ca desi il ai de ceva zile, deci e nou practic, bateria nu tine chiar atat de bine pe cat te asteptai.
Prima impresie e ca asa as trebui sa tina modelul sau ca e defect, dar tin sa te anunt ca nu ai dreptate in niciunul din cazuri (bine, asta daca chiar e defect acumulatorul sau chiar atat tine telefonul ? ).

Cum iti dai seama ca bateria se descarca repede ?

  • Este permanent cald dispozitivul
  • La o baterie de 3000mAh (sau mai mare) abia faci 3 ore de screen on time
  • Procentajul scade foarte rapid chiar si atunci cand sta in sleep

Ce solutii sunt ca bateria telefonului sa tina mai mult

In contextul in care telefonul tau nu are probleme hardware, probleme cu bateria sunt mici impedimente ce pot fi rezolvate rapid. Astfel avand capacitatea sa-ti adauge mai bine de o ora de utilizare.
Urmeaza pasii de mai jos si ar trebui sa ai o autonomie mai mult decat decenta la telefonul tau.

Daca bateria se descarca repede, cel mai probabil ai prea multe functii activate

Daca nu utilizezi permanent Bluetooth-ul, WIFI-ul sau NFC-ul nu prea are rost sa le tii pornite.
Acelasi lucru se poate spune si despre Datele Mobile.
Atunci cand ai terminat de utilizat o functie anume e mai bine sa o dezactivezi, astfel iti ajuti autonomia telefonului destul de mult.

In cazul WIFI-ului si a Datelor Mobile pe unele versiuni de Android ai posibilitatea sa le programezi sa se dezactiveze atunci cand telefonul are ecranul oprit.

Dezactivarea luminozitatii automate iti poate prelungi durata de viata a bateriei

Display-ul smartphone-ului tau are un controler in interior ce are capacitatea sa regleze luminozitatea lui in functie de lumina ambientala unde utilize modelul.

Atunci cand iesi afara din casa si ai scos telefonul din buzunar, ecranul acestuia o sa se faca treptat din ce in ce mai luminos permitand o utilizare mai comoda a lui.
Insa ajustarea asta constanta a display-ului poate avea un impact negativ asupra autonomiei bateriei tale.

Schimba rata de reimprospatare a ecranului in 60Hz

Ecranele telefoanelor lansate dupa anul 2021 au inceput sa aiba rata de reimprospatare variabila.

Lucru ce face experienta de utilizare mult mai fluida si in acelasi timp permite ca ecranul sa fie mai sensibil la atingeri.

Insa odata cu aceste beneficii vine dezavantajul pe partea de autonomie a bateriei.

In medie o rata de reimprospatare a ecranului de 90 sau 120Hz face ca bateria sa se descarce in medie cu aproximativ 20% mai rapid.

Lucrul acesta nu este valabil pentru panourile LCD ce suporta tehnologia LTPO.

Pentru a schimba rata de reimprospatare a ecranului la 60Hz va trebui sa intri la Setari / Display si acolo o sa vezi undeva in meniu optiunea de rata de reimprospatare.

Un compromis intre cursivitate si autonomie a bateriei ar fi sa lasi rata de refresh pe AUTO si telefonul va decide dinamic cand sa o faca de 60Hz si cand sa o scaleze la 90Hz sau 120Hz.

Nota: aceasta functie nu este disponibila pe toate telefoanele mobile

Utilizeaza datele mobile doar cand esti departe de un WIFI stabil

Datele mobile descarca telefonul mult mai rapid decat o conexiune WIFI.

Din acest motiv se recomanda sa utilizati datele mobile mai rar atunci cand aveti o conexiune la o retea WIFI in apropiere.

Unele telefoane mobile chiar au o functie ce-mi termite sa te conectezi automat la o retea WIFI salvata in cazul in care ai lasat WIFI-ul pornit iar datele mobile o sa le suspende pana in momentul in care ai iesit din raza retelei WIFI.

Desi sincer eu recomand sa faceti aceasta comuntare manual, pentru ca WIFI-ul pornit in fundal daca nu este utilizat poate consuma resurse.

Asta pentru ca scaneaza continuu dupa retele WIFI chiar daca nu este nici una la care tu sa ai parola.

Mai spus am spus ca reteaua WIFI trebuie sa aiba o conexiune stabila. Daca conexiunea este proasta poti experimenta o descarcare mai accelerata a bateriei.

Adreseaza aplicatiile ce consuma multa baterie

Daca o aplicatie consuma excesiv de multa baterie desi nu face nimic practic (cum sunt unele servicii de la producatorul telefonului) pe unele versiuni ale sistemului de operare Android poti preveni ca acestea sa trezeasca telefonul/tableta din sleep.

In cazul in care nu ai aceasta functie si e un serviciu ce nu-l utilizezi, il poti dezinstala sau sa-i dai disable.
Daca il utilizezi poti instala o aplicatie ca Greenify sau Servicely ce iti hiberneaza automat aplicatiile atunci cand telefonul are ecranul inchis (necesita root acces)

Dezactiveaza scanarea Bluetooth si WIFI continua

Daca bateria se descarca repede la telefonul tau, exista o sansa ca scanarea la WIFI si Bluetooth continua sa fie problema.

Aceste doua moduri de scanare continua a dispozitivelor si retelelor din jur chiar daca Wifi-ul si respectiv Bluetooth-ul sunt oprite, permite ca telefonul sa fie urmarit mai precis in spatiu.

Lucru util daca doresti o locatie super precisa, in rest o sa-ti descarca bateria prematur fara sa sesizezi o diferenta notabila la performanta GPS.

Ca sa dezactivezi aceasta functie intra la Setari / Locatie si aici o sa gasesti optiunea pentru Scanare continua.

Bateria se descarca repede pentru ca ai activata sincronizarea automata a conturilor din telefon

Atunci cand iti bagi contul de Google in telefon, toate aplicatiile practic pot efectua task-uri in background. Lucru ce nu este neaparat eficient din punct de vedere a autonomiei bateriei telefonului.
(Facebook se updateaza de fiecare data in background chiar daca tu te uiti doar de cateva ori pe zi in aplicatie).
Asta se face destul de simplu: mergi in Setari / Conturi si de acolo apesi acele trei puncte din dreapta sus, de aici dai Dezactivare sincronizare.
 

Bateria se descarca repede ca nu ai pusa locatia pe Power Saving

Inca un mod de a economisi bateria telefonului este sa pui locatia pe Power Saving sau sa o dezactivezi total si atunci cand ai nevoie sa o activezi.
Dar si Power Saving functioneaza perfect, imbunatatind durata de viata a bateriei daca folosesti aplicatii ce solicita locatia.
 

Sper ca acesta sfaturi o sa previna descarcarea accelerata a bateriei.

Insa acum vine intrebarea pentru voi: Cand bateria telefonului se descarca repede, ce faci?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani