Alege ce date colecteaza Windows 10 despre tine

windows zece

Alege ce date colecteaza Windows 10 despre tine. Un tutorial scurt pentru protectia confidentialitatii.

Windows 10 este unul din cele mai de succes sisteme de operare Microsoft. Insa fiind unul din cele mai bune acesta a trecut printr-o serie lunga de teste.
Versiunile de test colectau datele utilizatorului pentru semnalarea problemelor, rezolvarea acestora si monitorizarea sistemului.

Windows 10 colecteaza date pentru a imbunatati experienta utilizatorilor sistemului de operare

Cu versiunile RTM Windows 10 functiile de colectare a datelor inca sunt active si probabil ca unii din noi nu vrem asta. Pe langa colectarea datelor de ordin non-personal laptopul/PC-ul poate in teorie porni/opri microfonul sau camera video/web cand doreste.
Vrei sa te intorci la Windows 7 deja? Stai linistit, am sa-ti arat pasii pe care trebuie sa-i urmezi in asa fel incat sa limitezi detaliile/informatiile care le imparti cu Microsoft.
O sa incerc sa fiu cat mai scurt si la obiect.
Prima oara mergi la setari apoi acceseaza categoria Privacy
 

windows 10 settings
FOTO: Meniu setari Win10

Locatia

locatie windows 10
Daca nu vrei sa oferi detalii referitoare la locatia ta poti opri aceasta functie sau poti selecta individual aplicatiile care doresti sa o foloseasca.

Camera

windows 10 camera settings
Poti permite accesul la aplicatii indivitual sau opri integral functia.

Microfonul

windows 10 microphone
In mod normal acesta poate fi accesat de orice aplicatie este in lista, fara permisiune, la fel ca in cazul camerei si locatiei. Daca folosesti Cortona trebuie doar sa dezactivezi aplicatiile care nu te intereseaza.

Vorbit, scris si tastat

windows 10
Daca nu mai vrei ca asistentul Cortona sa te cunoasca mai bine oferind predictii mai bune in detrimentului schimbului de informatii cu Microsoft poti dezactiva functia.

Informatiile contului

windows 10 account info
Permiti accesul la datele tale personale ce sunt pe contul Microsoft(fotografii, nume, adrese de email). Personal dezactivez optiunea, nu ma face sa ma simt confortabil.

Alte dispozitive

windows 10 devices
Permite laptopului/tabletei sa comunice cu dispozitive automat, fara ca tu sa le conectezi
Puteti sa dezactivati si accesarea de catre aplicatii a Calendarului, Mesajelor sau Contactelor daca este cazul.
 
Acestea ar fi optiunile care trebuie sa le evaluezi in mare, insa este musai sa fii paranoic ca Microsoft vrea sa-ti fure identitatea? Nu prea.
Informatiile care sunt colectate nu pot avea caracter personal, asta conform legii, iar datele ca: numele, email-ul sau alte informatii care pot dezvalui cine esti sunt criptate si nu are Microsoft dreptul sa le preia/folosi fara instiintarea ta.
Acum ce este de facut?
Pai sa ai grija sa nu ajunga laptopul tau pe alte maini, cel mai indicat este sa-l parolezi si sa ai un altivirus instalat.
Cam acestia ar fi pasii ce trebuie sa-i respecti daca vrei ca datele tale sa nu ajunga intr-o baza de date suspecta. 😀
Daca te-am plictisit te invit sa arunci o privire si la alte articole, trebuie sa gasesti ceva mai interesant! CLICK AICI
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles