Windows 10 ce aduce nou, ce trebuie imbunatatit si pareri generale despre OS

windows 10 task view

Windows 10 ce aduce nou, ce trebuie imbunatatit si pareri generale despre OS. Are rost sa instalezi update-ul?

Windows 10 a fost lansat de foarte putin timp, insa consider ca mi-am facut o parere destul de buna despre sistemul de operare care a crescut cu mult fata de versiunile anterioare Microsoft.

Am sa fiu foarte sincer si direct cu aceasta recenzie in asa fel ca sa pot da o parere cat mai buna despre performanta generala a sistemului de operare Windows 10.

Am structurat aceasta recenzie in mai multe etape ca sa nu imi incurc ideile si ca sa fie mai usor de navigat pentru voi. 🙂
Laptopul meu: Lenovo g510 i3 8GB RAM
Ignora bara de aplicatii, este setata de mine sa fie verticala.

  1. Ce este nou in Windows 10?

 
Windows 10 vine cu o sumedenie de functii noi. Cortona este o functie ce in Romania nu merge nativ, trebuie schimbata limba si regiunea pe English US dar mi-a fost prea lene sa fac asta iar majoritatea functiilor noi sunt prea minuscule ori sunt integrate adanc in sistem.
Insa o sa discutam strict de functiile ce sunt mai practice si care o sa le folositi des (zic eu)
a) Windows Task View

windows 10 task view
FOTO: Windows 10 Task View

 
Așa arată acum task viewer-ul din Windows 10. Pe langa faptul ca a suferit un redesign este mult mai practic si eficient sa treci dintr-o aplicatie in alta. De notat: Task Managerul nu a disparut! Task View este strict pentru aplicatiile din frontend, adica cele care au o interfata grafica cu care interactionezi, nu procesele din fundal.
 
b) Multiple spatii de lucru
windows 10 multiple desktop
FOTO: Windows 10 multiple desktops

Daca esti putin dezorganizat ca mine o sa-ti placa aceasta functie. Vei putea sa-ti imparti aplicatiile in mai multe spatii de lucru in asa fel sa nu mai ai zeci de ferestre deschise peste tot. Eu imi las pe primul Desktop programele de editat si pe al doilea browserele.
Ubuntu si distributiile Linux au aceasta functie de ceva timp si mereu mi-am dorit ca Windows-ul sa o suporte nativ si uite ca a venit momentul si merge chiar foarte bine.
c) Centrul de notificari
windows 10 notification center
FOTO: Windows 10 centru de notificari

Atunci cand Windows-ul isi face update sau ai aplicatii ce suporta functia, alertele vor fi afisate aici.
Extrem de convenient sa le anulezi sau sa vezi ce se petrece cu sistemul tau. In plus mai sunt butoane pentru activarea rapida a unor functii gen Bluetooth sau WIFI.
d) Meniul de START a revenit
windows 10 start menu
FOTO: Windows 10 start

Cum plangerile pentru disparitia meniului de start s-au intensificat odata cu Windows 8, Microsoft a readus meniul in Windows 10 insa sub o forma updatata.
Widget-urile ce erau in meniul de start al Windows 8 au fost facute mai mici si cand dai click pe ele nu se mai deschid in full screen. Functioneaza si ele in sfarsit ca niste aplicatii normale unde butonul este vizibil.
Eu sunt tare multumit acum de meniul de start. Nici pe Windows 8 nu ma incomoda foarte mult dar in Windows 10 pare o idee mai practic.
 
e) Meniul pentru retelele WIFI arata mult mai bine
wifi menu windows 10
FOTO: Meniul pentru WIFI

Meniul unde apar retelele WIFI arata total diferit si performanta a crescut semnificativ. (probabil ca si driverele au o contributie aici). Adica inainte dura cateva secunde sa se conecteze la WIFI, acum totul este instant.
f) Cautarea este mult mai rapida
windows 10 search
FOTO: Cautare Windows 10

Windows 10 iti afiseala rezutatele cautarii instantaneu. Daca foloseai des aceasta functie pe Windows 8 sau 7 o sa fii placut surprins de rapiditatea si precizia cautarilor chiar daca nu ai numele scris complet.
 

2. Ce trebuie imbunatatit la Windows 10

In mare sunt destul de multumit de sistemul de operare insa sunt cateva elemente care mie nu imi plac sau pur si simplu nu m-am obisnuit cu ele.
a) Setarile imi par intortochiate

windows 10 settings
FOTO: Windows 10 Setari

Meniul este super frendly insa mi se pare intortochiat. Nu stiu de ce exact, nu ar trebui sa para, dar mi se pare !
Doar pentru dezinstalarea unui program a trebuit sa apelez la search. 🙂
b) Comenzile rapide pentru a schimba intre programe uneori probleme
Pe Windows 8 erau comenzi rapide care le puteai face pe touch pad ca sa executi diferite functii. In Windows 10 s-a pastrat functionalitatea numai ca aduce cateva adaosuri. Unul dintre aceste adaosuri este abilitatea de a misca trei degete pe touch pad in sus pentru a vedea aplicatiile deschise.
Dar uneori atunci cand dau scroll sau dau click-uri se intampla sa intru in Task View. Probabil sa fie de la driverele touch pad-ului sau de la Windows, nu stiu exact, dar mi se pare de cacat si frustrant. 🙂
 

3. Pareri generale despre OS si concluzii

Windows 10  este versiunea mea preferata de Windows pana in momentul de fata. Eu sunt utilizator de Windows de pe vremea lui XP SP2 si acum in 2015 sistemul de operare chiar m-a facut sa nu mai simt nevoia sa bootez in Ubuntu pentru ca merge greu, da erori sau se comporta ciudat.
Microsoft a facut un efort in final sa ofere o experienta superioara si noua cu Windows 10 fata de versiunile precedente . Desi este nou si inovativ nu pare un OZN in materie de navigare, adica tot de un mouse si o tastatura ai nevoie. (sper ca are sens ceea ce am spus).
Acum sunt curios cum va fi cu update-uri pe viitor si cum vor fi integrate facilitati nou fara a redenumi sistemul de operare, ramane de vazut.
Are rost sa instalezi update-ul la Windows 10? Categoric da. Daca ai o licenta valida de Windows 7 sau 8 sfatul meu este sa instalezi update-ul cat mai curand, este pacat sa nu o faci.
Merge mult mai bine ca versiunile precedente!
Pentru moment sunt multumit de el asa cum este si sper ca v-am facut o idee despre cum a fost experienta mea.
Imi cer scuze daca a fost mult de citit. 😀
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani