7 planete similare Pamantului au fost descoperite de NASA
Agentia spatiala NASA este responsabila pentru foarte multe din descoperirile ce tin de univers. Cercetatorii au descoperit noi galaxii, noi stele, noi elemente ce compun universul si acum recent 7 planete similare Pamantului.
NASA a gazduit o conferinta de presa pe 22 Februarie in care au facut publica descoperirea.
Descoperirea a fost posibila datorita telescopului spatial Spitzer cu ajutor primit de la telescopurile ce se afla la solul Terrei.
In anul 2016 cercetatorii din Chile (da, ironic, stiu) au descoperit primele 3 planete cu ajutorul telescopului TRAPPIST si alte resurse ce se aflau la sol. La scurt timp telescopul spatial Spitzer a confirmat prezenta a doua planete in sistemul solar si ulterior a mai descoperit 5, totalul fiind de 7 planete.
Sistemul de exoplanete se numeste TRAPPIST-1 si are 7 planete in total, 3 din care au potentialul de a sustine viata. Aceste 7 planete similare Pamantului au o dimensiune relativ apropiata cu Terra si cercetatorii considera ca probabilitatea este destul de mare ca viata sa fie prezenta pe o parte din ele (asta daca exista apa lichide pe suprafata lor). Bine, cel mai probabil nu va fi vorba de ecosisteme complexe, ci viata la nivel molecular.
Exoplanetele orbiteaza in jurul unei stele dwarf foarte reci in comparatie cu soarele noastru, astfel posibil ca planetele sa aiba apa lichida pe suprafata lor si in acelasi timp sa nu fie „prajite” de catre stea. Planetele sunt mai apropiate de soarele lor decat este Mercur de soarele nostru, ceea ce este incredibil.
Ce mai este interesant e faptul ca daca esti pe una dintre planete, le poti observa pe celelalte doar privind cerul.
Cercetatorii din toata lumea au fost placut impresionati de aceasta descoperire si de acum va incepe procesul de studiu amanuntit al sistemului solar.
O sa poata omanirea ajunge acolo curand?
Cel mai probabil nu, nu acum. Sistemul solar de exoplanete se afla la o distanta de aproximativ 40 de ani lumina fata de Pamant, adica la 376 de trilioane de km in constelatia Varsator.
Cu aceste 7 planete similare Pamantului parca ne-au fost deschisi ochii in ceea ce priveste probabilitatea gasirii de noi planete similare Terrei si viitorul din acest punct de vedere este destul de promitator.
In 2018 este planuita lansarea celui mai mare telescop spatial, atunci se vor putea colecta mult mai multe date despre atmosfera planetelor, radiatii si alte detalii relevante.
sursa