Vodafone și Orange sunt cei mai mari provideri de servicii telecom din România. Astfel oferta lor de servicii variază destul de puțin.
Fiind o competiție destul de acerbă în acest domeniu, ofertele în sine sunt foarte competitive în privința ambelor companii. Diferența între cele două se face mai mult în oferta de telefoane oferită, fidelizare, semnal în zone rurale și viteze medii la internet.
În această comparație am să încerc să vă aduc în evidență punctele tari și punctele slabe ale fiecărei companii (din punctul meu de vedere) astfel încât dumneavoastră să puteți lua o decizie mai înțeleaptă pe viitor atunci când doriți o modificare de abonament, provider sau de telefon.
Oferta de telefoane
Prima confruntare Vodafone vs Orange se materializează prin oferta de telefoane ale providerilor.
Hai să vizităm magazinele fiecăruia pentru a vedea cine are mai multe produse, nu?
În momentul când am făcut acest articol Vodafone are în magazin în jur de 150 de produse. Telefoane pentru toate bugetele. Au modele de la 40 euro vândute sub sigla Vodafone (modele fabricate de Alcatel parcă) până la iPhone-uri de 1000 euro. Fiecare model este disponibil la liber dar și cu abonament
Orange din ce am analizat pe magazinul lor au o idee mai puține telefoane (sub 130 de modele) însă au paginile de produs mai bine detaliate în privința ratelor și prețurilor la abonament. Cel puțin din punctul meu de vedere. Însă fiind o comparație pe ofertă, Vodafone are un punct în acest context.
Fidelizare
Orange are programul Thank You ce la fiecare plată a facturii îți acordă un procent e 10% din valoarea achitată în contul tău.
Iar pentru încărcări Prepay primești 50% din valoarea reîncărcată online în contul tău pentru ați achiziționa un telefon de pe site-ul orange plus credit bonus și internet/minute bonus la activarea unei oferte de minim 5 euro(depinde de ofertă)
Vodafone are un sistem cu puncte de loialitate. Dacă achiți o factură de 10€, primești 10 puncte de loialitate, fiecare punct valorează 0.01€, care e o mare glumă din punctul meu de vedere. Iar în funcție de cât de multe facturi achiți lunar te califici într-un grup de loialitate unde ți se dau mai multe puncte. Însă valoarea fiind așa mică, cred că durează zeci de ani până să aduni o sumă semnificativă.
Fidelizarea la Vodafone Prepay este doar cu minute și internet.
Ambele companii pot face abonamente personalizate în funcție de vechimea pe care o ai în rețea.
În bătălia Vodafone vs Orange, Orange câștigă detașat pe partea de fidelizare a clienților.
Semnal în zone rurale
Din punct de vedere a serviciilor 4G, Vodafone are o acoperire marginal mai bună. Orange pierde din teren în spațiile muntoase sau ce nu au foarte multe așezări umane pe o rază de ceva km.
Hărțile de acoperire le puteți verifica aici (Orange) și aici (Vodafone). La Orange pot confirma că sunt zone unde nu am semnal 4G foarte bun chiar și pe lângă oraș.
Acum cred că depinde foarte mult și de orașul în care te afli, din experiența proprie pot confirma că în marea majoritate din cazuri, în 90% din localitățile de dimensiuni mici (10.000-35.000 locuitori) o să ai minim semnal 3G și la Orange dar problema ar fi de consistență.
Din ce am sesizat pe la prietenii mei care erau pe Vodafone, în unele situații ei aveau semnal 4G (chiar dacă doar vreo 2 linii) și eu abia reușeam să am semnal 3G constant.
Va trebui să predau ștafeta către Vodafone în categoria de putere a semnalului.
Viteze la internet
Conform informațiilor de pe site a celor două companii. Orange stipulează că oferă viteze la internet pe 4G de până la 355 Mbps pentru download și 47.5 Mbps pentru upload iar Vodafone de 225 Mbps pentru download și 50 Mbps pentru upload. Acum nu știu ce să spun despre acuratețea datelor prezentate de fiecare. Vă puteți imagina că testele au fost efectuate în condiții perfecte, astfel nu cred că e un mod corect de examinare.
Încă un lucru ce trebuie menționat este faptul că nu am luat în considerare viteza 5G datorită faptului că această tehnologie e abia la început.
Ce am făcut în schimb am început să caut pe internet viteze la internet pentru Vodafone și Orange făcute de mai multe persoane și rezultatul este următorul.
Atât pentru Vodafone cât și pentru Orange viteza media la download este de 95-110 Mbps și upload 40-45 Mbps în orașele mari iar cu cât părăsești localitatea către zone cu semnal mai slab 4G viteza scade pe la 70 Mbps pentru download și 25 Mbps pentru upload.
Datele menționate mai sus sunt niște medii făcute pe informațiile găsite de mine pe internet.
Asta ce am găsit eu pe net, informații care pot fi mai mult sau mai puțin adevărate, acum să vedem dintr-o sursă mai oficială ce rezultate avem.
Conform Speedtest pe un studiu efectuat în 2018 Orange a ieșit pe primul loc la viteza de internet mobil însă diferența e nesemnificativă din punctul meu de vedere.
Concluzia ar fi că nu e un câștigător la partea de viteze. Cred că cu oricare companiei ai opta să faci contract, serviciile vor fi relativ la aceiași viteză.
Concluzia Vodafone vs Orange: Cine câștigă?
Dacă este să analizăm fiecare secțiune de mai sus, rezultatul ar fi că Vodafone câștigă, dar diferența nu este mare. Plus că posibil ca în zona în care te afli Orange să aibe mai multe antene deci o acoperire mai bună.
Cel mai bine este să iei datele de aici ca pur informative și tu la rândul tău să-ți studiezi piața locală. Vezi cunoștințele pe ce rețea sunt și dacă sunt mulțimiți, nivelul semnalului și calitatea serviciilor per total.
Tu pe ce rețea ești?