Servicii Google Play : Ce fac? La ce ajuta? De unde descarc? 31

Servicii Google Play : Ce fac? La ce ajuta? De unde descarc?

Servicii Google Play

Servicii Google Play: Ce fac? La ce ajuta? De unde descarc?

Google a revolutionat in adevaratul sens al cuvantului piata dispozitivelor smart cu sistemul de operare Android.
In momentul de fata fiind unul din cele mai populare sisteme de operare din lume. Fiind instalat pe milioane de telefoane, tablete si ceasuri smart.
In urma cu cativa ani Google a introdus un element revolutionar in sistemul de operare Android, care avea sa schimbe modul cum functioneaza multe din aplicatii si elemente interne ale OS-ului.
Mai precis ma refer la Serviciul Google Play (mai este cunoscut ca: Servici Google Play desi nu este corect scris, corest este: Servicii Google Play).
Dar totusi, ce fac aceste Servicii Google Play? La ce te ajuta pe tine utilizatorul si mai ales de unde poti sa le descarci sau sa le updatezi?
Sa incepem cu inceputul si o sa oferim o mica explicatie pentru fiecare intrebare in parte.
Nu va temeti, nu intru extrem de mult in detalii tehnice. ?

Ce fac asa numitele Servicii Google Play?

Practic Serviciile Google Play sunt o singura aplicatie. Aceasta vine in mod normal preinstalata pe telefonul tau cu Android. Aplicatia se ocupa de procesarea datelor intre aplicatiile Google si sistemul de operare Android, pentru trimiterea lor in siguranta catre serverele Google sau intermedierea datelor in siguranta fata de alte aplicatii care solicita anumite permisiuni.

La ce ajuta?

Serviciile Google Play ajuta in principal aplicatiile Google si nu numai ce sunt legate strans de ele. Practic permite update-ul aplicatiilor fara ca sa mai fie nevoie de updatarea sistemului de operare. In trecut aplicatiile de sistem ca Google Play Music, Google Maps, Google Camera (ca cateva exemple) nu ramaneau neupdatate pana ce producatorul telefonului se hotara sa trimita un update la sistemul de operare. Acesta lucru reprezenta o vulnerabilitatea pentru siguranta datelor consumatorului si Google a luat demersurile necesare in schimbarea acestui aspect. Astfel, a aparut Google Play Services.
Pe langa asta, tot in anii trecuti pe versiunile mai vechi de Android, daca instalai o aplicatie aceasta era dependenta de versiunea sistemului de operare ca sa functioneze si majoritatea permisiunilor se lua direct din OS. Cu acest set de API-uri (API-ul sunt niste permisiuni pentru accesarea de functii si date de catre alte aplicatii) implementate in Serviciile Google Play, nu numai ca aplicatiile vor functiona mai bine dar in acelasi timp solicitatea de permisiuni este mai sigura.

De unde descarc sau actualizez?

Practic direct din Magazinul Play. In cazul in care tocmai explicatele Servicii Google Play va dau erori sau necesita un update, acesta o sa va apara in Magazinul Play la sectiunea de aplicatii instalate.
⏩  Ca o alternativa poti descarca de aici Serviciile.

Am nevoie de Servicii Google Play?

Cam da! O buna parte din aplicatiile de acum sunt intr-o oarecare masura conectate la Serviciile Google. Asta inseamna ca odata cu instalarea lor o sa fii notificat ca trebuie sa ai instalate serviciile pe telefon.
In cazul in care le dezactivezi, o sa experimentezi opriri bruste la aplicatii sau chiar resetari spontane ale telefonului.
 
In concluziile aplicatia de servicii Google este un element esential al sistemului de operare Android. Ofera companiei mai mult control in prinvinta updateurilor aplicatiilor si a integritatii OS-ului.
Acesta fiind doar inceputul, in viitorul apropiat o sa vedem cel mai probabil o modalitate prin care Google va trimite updateurile fisierelor de sistem direct, fara sa mai fie nevoita interventia producatorului telefonului.
Pana atunci mai dureaza ceva timp, asa ca nu uita sa ma urmaresti pe Snapchat ca sa afli cand se intampla! ❤️
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani