Marire viteza internet :Imbunatateste semnificativ timpii de raspuns a paginilor web 31

Marire viteza internet :Imbunatateste semnificativ timpii de raspuns a paginilor web

Marire viteza internet prin intermediul DNS-ului public 1.1.1.1

Practic daca doresti sa ai o viteza de download/upload mai mare, cumperi un abonament la net cu mai multa banda.
Metoda ce urmeaza sa o detaliez in acest articol nu o sa va aduca prin minune internetul la 25 lei de la firma de cartier la o viteza colosala, e practic imposibil…asta daca nu esti un hacker super bun, accesezi serverele celor de la care ai abonamentul si iti deblochezi extra banda de trafic (ceea ce este prea putin probabil sa o faci ?)

Ci mai precis o sa facem o marire viteza internet prin timpii de raspuns a paginilor web ce le accesati schimband adresele DNS

In ziua de azi o mare majoritate a timpului o petreci pe diversele pagini web sau aplicatii. Care in cazul in care nu stiai se conecteaza prin intermediul internetului la un server din Romania sau extern.
Acel server are o adresa IP, adresa IP ce este legata de un domeniu de cele mai multe ori. Iar ca aceasta legatura intre IP si domeniu sa se realizeze fluent fara intreruperi, identificarea IP-ului corect se face de un DNS (domain name server).

Image result for dns
FOTO: IT FROM ZERO

Serverele DNS se afla la contractantul ce va ofera servicii de internet (si nu numai). Aceste servere pot fi de multe ori „aglomerate” de foarte multe cereri sau pur si simplu viteza lor de raspuns nu este extrem de buna. Mai mult decat atat, traficul ce il faceti pe diferite pagini web poate fi interceptat si vandut catre diferite companii terte de cei care administreaza companiile Telecom (acum nu stiu cat este cazul in Europa).
Aici intra in ajutor 1.1.1.1.
DNS-ul 1.1.1.1 este un serviciu oferit de cei de la Cloudflare ce pun accent foarte mult pe confidentialitatea informatiilor dumneavoastra si in acelasi timp pe viteza.
Cloudflare are una din cele mai mari retele de servere din lume, astfel vin cu experienta necesara pentru implementarea unui astfel de proiect la nivel global.

De ce ai utiliza DNS-ul public 1.1.1.1 in locul celui actual?

Pai in primul rand viteza de acces catre paginile web sau viteza de incarcare a diferitelor aplicatii mobile poate fi imbunatatita considerabil.
Pe pagina de prezentare se indica o imbunatatire a timpilor de acces cu pana la 28%. In cazul meu cred ca a fost redus timpul de acces cu mai bine de o secunda.
Care nu pare mult la inceput, insa daca deschizi constant alte site-uri sau pagini din aceiasi website se va simti diferenta.
In al doilea rand infrastructura Cloudflare este mult mai vasta in comparatie cu cea a providerilor telecom. Astfel o sa beneficiati de timpi de raspuns buni chiar si atunci cand calatoriti.
Iar motivul numarul trei este accentul pe confidentialitate pus de 1.1.1.1. Mai concret, traficul dumneavoastra va fi sters dupa 24 ore de pe serverele Cloudflare si datele logate in timpul acesta sunt utilizate doar in scopuri de debugging.
DNS Speed Comparison

Marire viteza internet: Deci….cum fac asta?

Pai o sa trebuiasca sa editezi adresele DNS in asa fel incat sa poti profita ce imbunatatirea timpilor de raspuns.

Windows

Pentru Windows tot ce trebuie sa faci este sa intri in Control Panel/Network and Sharing Center/Change adapter settings.
Aici dai click pe Conexiunea Wifi sau prin fir/Properties si apoi click pe IPv4 si IPv6.
Dupa urmeaza sa selectati Use the following DNS server addresses:  si completati urmatoarele date:

  • pentru IPv4: 1.1.1.1 si 1.0.0.1
  • pentru IPv6: 2606:4700:4700::1111 si 2606:4700:4700::1001

Marire viteza internet :Imbunatateste semnificativ timpii de raspuns a paginilor web 32

Linux

Pentru Linux (indiferent de distributie) intrati la Settings/Network si selectati reteaua care este activa, apoi apasati iconita in forma de rotita.
Urmeaza sa dati click pe IPv6 si respectiv IPv4 completand adresele DNS mentionate mai sus.

Android

Descarca aplicatia
Nota: pe Android sa va asigurati ca aplicatia are permisiune sa functioneze in background.

iOS

Descarca aplicatia
Nota: pe iOS sa va asigurati ca aplicatia are permisiune sa functioneze in background.

Au fost timpii de reactie imbuntatatiti? Lasati va rog un comentariu mai jos

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani