Actualizarea telefoanelor noastre mobile este crucială mai ales în ziua de azi. Datorită numărului sporit de atacuri cibernetice de la o zi la alta, actualizările de software ne permit să ne facem ca un scut de protecție contra exploit-urilor sau a atacurilor directe.
Sunt multiple moduri prin care ne putem actualiza telefoanele mobile la ultimele versiuni ale sistemului de operare Android.
Cele mai populare sunt următoarele:
- Instalare manuală prin cablu USB
- Instalare manuală prin recovery
- Instalare automată din telefon (practic tot din recovery se face)
Actualizare telefon manual prin USB
Actualizarea direct prin USB este recomandată persoanelor experimentate în domeniu.
Practic o să ai nevoie de fișierul de update al telefonului ce-l poți procura de pe site-uri precum Xda-developers.com și în unele situații de un program special de Update (cum este Samsung programul Odin).
Sistemul de operare este comprimat. Deseori se utilizează un format de tip .ZIP. În interiorul arhivei sunt mai multe fișiere cu terminația .img
Pentru procedură aveți nevoie și de driverele pentru ADB și va trebui să utilizați consola din Windows/Linux/Mac.
Regăsiți aici un tutorial general de instalare a sistemului de operare prin ADB.
Procedura va dura câteva minute pentru fiecare imagine în parte.
Actualizare manuală prin recovery
Metoda aceasta va funcționa doar pentru un recovery custom. Garanția nu va mai fi validă și telefonul posibil să nu funcționeze în parametri dacă ai instalat soft-ul greșit. Sistemele de operare ce se instalează printr-un recovery custom pot fi doar de natură custom, pentru un sistem de operare oficial se poate utiliza și recovery-ul din telefon.
Descărcați fișierul de update pentru recovery, acesta trebuie să fie în format .ZIP menit special pentru instalare din recovery, pentru a instala un recovery custom aveți nevoie de root. Odată cu root-ul o să pierdeți garanția. Pentru o procedură generală de instalare a unui recovery custom o să găsiți aici.
Dacă nu doriți să faceți flash la un recovery custom, puteți instala un pachet de update oficial și din recovery-ul standard din telefon.
Fișiere de update pentru telefonul vostru (în cazul în care acesta are așa ceva) găsiți pe xda-developers.com.
Descărcați acel fișier în telefon într-un folder de unde îl puteți localiza ușor (la multe telefoane găsiți un folder numit „Update” puteți copia fișierul în acel folder), intrați în recovery și mergeți pe opțiunea de „Install ” sau „Install zip from sdcard” (practic aceiași opțiune însă depinde de recovery-ul utilizat) selectați arhiva .ZIP apoi conformați instalarea.
Din recovery-ul standard in telefon odată ce ați selectat opțiunea de „Install update”, „Install Zip” sau ori ce altă denumire mai are, instalarea va face din folderul „Update” al telefonului.
După finalizare va trebui în anumite situații să ștergeți datele telefonului, doar dacă telefonul nu se deschide sau funcționează cu încetinitorul.
Instalare automată din telefon
Practic mergeți la secțiunea de actualizare din setările telefonului și căutați o nouă actualizare. Odată găsit pachetul de actualizare acesta se va descărca automat și procesul va începe după descărcare.
Operațiunea durează câteva minute în care telefonul se va reseta de mai multe ori.
Concluzia
Articolul acesta este foarte general, fiind mulți producători de telefoane cu proceduri diferite pentru fiecare producător. În cazul în care doriți clarificare pentru modelul vostru puteți lăsa în secțiunea de comentarii modelul și ce doriți să realizați.