Merita sa cumperi Macbook ul Pro, Air sau orice alt computer Apple? Gandurile unui fost utilizator Windows
O sa fie un articol destul de lung asa ca stati concentrati. 😀
Am primit urmatoarele intrebari de la apropiati si cativa cititori ai blog-ului:„ merita sa cumperi Macbook ul nou?”, „cum e trecerea Windows/MAC?”, „e cursiv MacOS?”, „are virusi MacOS, da erori?”.
- Merita sa cumperi Macbook ul Pro, Air sau orice alt computer Apple? Gandurile unui fost utilizator Windows
- Primul meu contact cu un computer
- Primul contact cu alte sisteme de operare
- Primul contact cu Mac OS
- De la Windows la Mac OS ce trebuie sa stii
- Macbook Pro si Macbook Air, chiar isi merita banii?
- Ce trebuie sa mai iei in vedere cand treci pe un laptop Apple
- Concluzii: Merita sa cumperi Macbook ul mult dorit?
Asa ca m-am gandit sa fac un articol sa va trec prin experienta mea.
Parerile sunt personale, nu sunt platit ca sa fac reclama si nu sunt afiliat nici cu Windows dar nici cu Apple.
Lets start.
Primul meu contact cu un computer
In urma cu mai bine de 10 ani am avut contact cu primul meu computer. Acesta avea Windows 2000 si apartinea unui Club al Elevilor din orasul meu natal.
Initial eu am vrut sa urmez lectii de pian dar mama a fost inspirata sa-mi puna alt fel de clape in brate (o decizie extrem de inspirata)
Din prima zi in care invatasem cum sa operez mouse-ul am ramas indragostit.
La scurt timp dupa asta am inceput sa devin un mic expert in ale calculatoarelor si sa instalez Windows-uri pe la vecini.
Inca de la inceput am avut contact cu sistemul de operare Windows si nu stiam de existenta altora.
Primul contact cu alte sisteme de operare

SURSA: WIKIPEDIA
Asta se intampla acum ceva timp, mai exact prin 2008-2009 am auzit pentru prima oara de distributiile Linux si am descoperit la scurt timp Ubuntu.
Am avut pe PC-ul de acasa aproape 1 an de zile dual-boot Ubuntu cu Windows, asta pentru ca tot era necesar pentru unele aplicatii sa intru in sistemul de operare Microsoft.
Dar per total Linux-ul mi-a placut ca sistem de operare pentru cursivitate si stabilitate chiar daca unele functii nu erau asa de user frendly.
Primul contact cu Mac OS

De Mac OS stiam de mult timp insa nu am avut ocazia sa-l butonez decat prin anul 1 de facultate.
Era un Macbook Air al unei cunostinte si editam o fotografie pe el. Pentru cateva ore cat am stat pe laptop nu stiu daca am putut sa analizez in detaliu performanta dar ce mi-a placut la nebunie (si imi place si acum) atunci era trackpad-ul care se misca incredibil de bine, plus calitatea materialelor folosite la construirea laptopului.
Au inceput sa apara si laptopuri cu Windows ce sunt din aluminiu insa Mac-ul e mai elegant si nu forteaza nota cum fac unele computere Dell (jumatate plastic jumatate metal).
Insa fiind din metal exista un mic inconvenient. (o sa ajung la asta mai jos)
De la Windows la Mac OS ce trebuie sa stii

Nu stiu sincer ce sa spun ca prim sfat atunci cand ai de gand sa schimbi radical sistemele de operare, perioada de adaptare cred ca varianza de la persoana la persoana si este influentata de experienta precedenta pe un calculator cu Linux.
Daca ai folosit Linux o sa ti se para familiare unele detalii ce tin de OS (terminalul, unele animatii) insa daca toata viata ta ai folosit numai Windows o sa crezi ca este greoi si complicat.
Nu este asa deloc! Doar trebuie sa te pui la curent cu operarea functiilor de baza apoi totul vine de la sine.
Mai jos am facut cateva mentiuni ce te vor ajuta.
1. Primul lucru ce trebuie sa-l stii e ca nu mai ai click secundar

Click-ul secundar in Mac OS nu exista practic ci este inlocuit cu click-ul cu ambele degete. Nu este chiar asa de mare problema insa te vei enerva la inceput, de multe ori! Dar dupa ce-ti intra in obisnuinta totul merge ca la carte.
2. Pentru unele operatiuni ai nevoie de terminal

Bine, nu iti imagina ca vei folosi in fiecare zi Terminalul insa vei fi nevoit sa-l stapanesti mai devreme sau mai tarziu pentru efectuarea unor operatiuni. (ex: modificari de fisiere de sistem)
Sunt multe tutoriale online care sunt menite sa-ti ofere suportul necesar pentru a completa cu succes task-ul, Google va fi prietenul tau.
3. Finder este noul file explorer

Fisierele le poti vizualiza cu ajutorul aplicatiei Finder. Este extrem de intuitiva si interfata arata similar ca pe Windows numai ca fisierele de sistem se acceseaza o idee mai dificil(trebuie sa executi ceva pasi in plus fata de Windows)
4. Task bar-ul este inlocuit de Dock

Practic aceiasi functie numai ca are o alta denumirea. La fel ca in Windows dock-ul poate fi ascuns sau mutat.
5. Optiunile la aplicatii sunt afisate mereu

Pe Windows in unele aplicatii trebuie sa gasesti meniul cu optiunile.
Mac OS face lucrurile diferit si iti afiseaza in partea de sus a ecranului toate optiunile aferente aplicatiei sa nu mai stai sa cauti fiecare butonas.
6. Problemele cu driverele sunt inexistente(sau cel putin reduse)
Ca utilizator de Windows sigur te-ai lovit de probleme cu compatibilitatea driverelor cu sistemul de operare.
In sistemul de operare a celor de la Apple acestea sunt inexistente si daca apar din anumite circumstante rezolvarea apare in termen de cateva zile/saptamani.
7. Aplicatiile se instaleaza extrem de rapid si usor

Unelele trebuie doar sa le copiezi in folderul de aplicatii este chiar atat de simplu, altele au installer normal ca pe Windows (exemplu ar fi suita Adobe) si instalarea merge extrem de cursiv spre deosebire de Windows.
8. CTRL este inlocuit de CMD

Ca power user eu folosesc destul de intens comenzile rapide pe tastatura.
Insa in Mac OS acestea sunt o idee diferite fata de Windows chiar daca o buna parte din ele sunt asemanatoare.
Adica tasta CTRL care predomina in comenzile pe Windows acu e CMD sau Command.
Sa luam un exemplu: pentru Windows cand copiezi ceva dai CTRL+C pe Mac e CMD+C
9. Gesturile sunt prezente si pe Mac OS X

Daca ai avut de-a face cu Windows 8 ai folosit si gesturile ce sunt implementate in OS (asta daca ai un laptop sau tastatura cu touchpad). In Mac OS X(depinde de versiune) sunt si ele implementate si iti fac viata mai simpla in unele situatii.
10. Gaming-ul pe Mac este destul de modest
Daca esti un gamer inrait sfatul meu este sa ramai pe Windows.
Nu zic ca WOW sau CS GO nu functioneaza ok, insa daca vrei sa te joci anumite titluri ce necesita mai multa procesare grafica nu le vei gasi pentru Mac sau performanta este destul de mediocra.
Performanta in jocuri are de suferit datorita placii grafice integrate. (care este prezenta pe majoritatea modelelor)
11. Virusii sunt in numar redus pe Mac
Recent am contactat un virus pe Windows datorita unui stick cu „probleme” si era sa-mi blestem zilele.
Asta a fost unul din motivele ce m-a determinat sa ma orientez catre OS-ul celor de la Apple.
Indiferent ca esti un consumator normal(folosesti programe de baza) sau consumator avansat(folosesti programe profesionale) este mult mai ok sa stii ca datele tale sunt o idee mai in siguranta si nu risti sa pierzi tot doar ca nu ai verificat de doua ori un fisier inainte sa-l accesezi.
Dar sa nu va imaginati ca nu exista virusi pe Mac OS, exista, numai ca sunt mai putini la numar in comparatie cu Microsoft Windows.
12. Ecranul este calibrat pe Mac

Fotografii si producatorii de clipuri video iubesc acest aspect.
Majoritatea modelelor de laptopuri vin precalibrate din fabrica. Asta nu este un lucru rau insa pentru fiecare setare unde este utilizat acel display(printare, editare foto/video cu o camera specifica) trebuie sa fie calibrat pentru a oferi acuratele la culori.
Mac-ul are integrat un software special facut ca sa-ti calibrezi monitorul fara sa mai fie nevoie de alte adaptoare externe ce fac profiluri de culoare.
Macbook Pro si Macbook Air, chiar isi merita banii?
Intrebarea intrebatoare, merita sau nu?
Pana acum am vorbit la modul general in ceea ce priveste sistemul de operare, dar e cazul sa fiu putin mai specific.
Ce factor trebuie sa iei in considerare in primul rand: dispui de suma necesara de bani?
Nu, glumesc, e logic ca asta ar fi primul pas insa vreau sa adresez o intrebare fundamentala care va guverna decizia.
Ce vrei sa faci cu laptopul?
Cum gaming-ul este scos din ecuatie datorita OS-ului si performantei grafice, a mai ramas productivitatea, programele office sau pentru profesionisti.
Adica: suita grafica Adobe, Cinema4D, Corel si asa mai departe.
Nu stiu daca mai are rost sa mai mentionez programele pentru scris documente, acestea functioneaza fara probleme si pe un laptop din 2006, ci discutam de aplicatii specifice pentru randari sau editare foto/video.
Daca folosesti unelte de genul acesta este recomandat un Mac din pricina optimizarii foarte bune a OS-ului. (adica nu ai parte de blue screen atunci cand iti este lumea mai draga)
A doua intrebare este legata de portabilitate. Macbook Air castiga detasat in acest context insa ce trebuie sa iei in considerare: performanta este redusa cu ceva zeci de procente pe varanta Air fata de Pro 15” de exemplu.
Daca vrei si portabilitate si performanta decenta calea de mijloc este modelul Pro de 13” care foloseste o placa video integrata ca modelul Air, numai ca frecventa procesorului este putin mai mare.
Ce trebuie sa mai iei in vedere cand treci pe un laptop Apple
1. Temperatura carcasei

Dupa cum am spus si mai sus exista un oarecare compromis atunci cand faci carcasa laptopului integral din metal si mai exact aluminiu, se incalzeste.
Eu am un model Macbook Pro mid 2012 si devine destul de caldut la atingere si din cate am inteles asta este valabil la majoritatea(am multe programe deschise simulan si procesorul sta in 20-40% constant), nu mai spun de Air care se incinge si mai tare.
Atentie! Acesta se incinge doar cand este solicitat peste capacitatea medie, constant (daca randezi un clip video in 30min ajunge pe la 73 grade procesorul). Pentru o editare foto si browsing sta destul de rece insa dupa o perioada de 2-3 ore daca nu-i lasi spatiu la spate sa respire incepe sa se incalzeasca.
Ca orice alt laptop de altfel, insa caldura se disipa mai rapid in carcasa spre deosebire de modelele din plastic de la alți producători.
2. Upgradabilitatea
Daca vrei sa faci upgrade la ram sau sa pui un SSD trebuie sa fii atent la modelul care-l alegi.
Sunt variante de laptopuri Macbook Air si Pro care au ram-ul lipit pe placa de baza (modelele Retina) si la acestea poti inlocuit doar SSD-ul care este in format PCI-E (e ca o placuta de ram mai mica).
Ce este sub anul 2012 si e varianta fara Retina ai posibilitatea sa faci upgrade la ram sau sa scoti DVD-ul si sa-l inlocuiesti cu un SSD.
Concluzii: Merita sa cumperi Macbook ul mult dorit?
Nu stiu ce sa spun aici, serios!
Adica nu pot sa recomand un sistem de operare sau un laptop in pofida celuilalt, depinde extrem de mult la ce planuiesti sa-l folosesti.
Mac-ul nu exceleaza la gaming, Windows-ul da. Mac-ul este bun la productivitate dar nici Windows 10 nu este mai prejos. Depinde…
Daca ai deja iPhone si iMac sau mai stiu eu ce produs marca Apple, e ok sa cumperi un computer Apple, asta pentru a avea parte de o experienta completa.
Pe langa asta, trebuie sa mai iei in considerare faptul ca Mac-urile dau crash-uri extrem de rar (cred ca am patit pana acum de 2 ori si a fost mai mult din vina mea).
Nu ai virusi si securitatea lui este extrem de solida, plus o experienta de utilizare constanta si fara lag.
E un mariaj intre sistemul de operare si hardware in asa fel incat sa iti termini treaba rapid, fara batai de cap si nervi.
Daca ai avut Windows pana acum si vrei sa faci o schimbare eu o recomand pe deplin, nu stiu acum pe termen lung cum se mentine experienta dar poate am sa fac inca un articol in 6 luni -1 an de acum in colo sa va raportez cum stau lucrurile.
Deci, daca ai banii, vrei sa ai o experienta constanta si completa, editezi fotografii/clipuri video sau programezi, merita sa cumperi Macbook ul la care visezi.
Sper ca ti-a placut articolul, am incercat sa fiu cat se poate de scurt si la obiect.