Intel Kaby Lake vs Skylake: Ce prezinta noile procesoare Intel?

intel kaby lake vs skylake

Intel Kaby Lake vs Skylake: Ce prezinta noile procesoare Intel?

Intel tocmai a anuntat in cadrul unui eveniment restrans noile procesoare din generatia a 7-a.
Numele de cod al procesoarelor este Intel Kaby Lake si aduc o serie de imbunatatiri in materie de consum al energiei si performantei.
Comparativ cu vechea generatie, Intel Skylake sa nu va asteptati la diferente extrem de semnificative in materie de putere de procesare.
In schimb, pentru cei care editeaza clipuri video sau vizioneaza materiale in 4K au avut loc upgrade-uri semnificative.
Intel Kaby Lake este confectionat tot la 14nm fiind numit de Intel 14nm+. Adica probabilitatea este destul de mare ca sa fie compatibile cu acelasi soclu .

Editare si playpack de materiale 4k

Kaby Lake pur si simplu calca in picioare arhitectura Skylake in materie de decodare si encodare video 10-bit HEVC/H.265/8-bit VP9.
Reuseste sa faca playback la un clip 4k cu doar ±10% activitate la procesor si doar 0,5W putere consumata. Spre deosebire de Skylake ce „papa” cam 10,5W si activitatea procesorului este pe la ±60%. (testul s-a efectuat pe seria i7)
Si suporta standardele HDMI 2.0, HDCP 2.2 impreuna cu Display port 1.2 dar fara 10Gbps USB 3.1.

Kaby Lake vs Skylake 4k playback
FOTO: Kaby Lake vs Skylake 4k playback

Intel Kaby Lake vs Skylake: Performanta cu 12-19% mai buna fata de generatia trecuta

Datorita arhitecturii de 14nm+ Intel a reusit sa creasca performanta procesoarelor cu undeva la 12-19% fata de Skylake. Nu este un plus semnificativ pentru cei care au un laptop Broadwell sau Skylake, desi daca vii de pe Ivy Bridge sau Haswell o sa observi o diferenta, mai ales in durata de viata a bateriei.
Modificarile la arhitectura nu au fost facute clare de cadre companie, dar acel „+” ne sugereaza ca este o versiune imbunatatita al aceluiasi process de fabricatie.

Care este gama de procesoare Kaby Lake?

Kaby Lakem3-7Y30(1.0GHz, 2.6GHz Turbo)i5-7Y74 (1.2GHz, 3.2GHz Turbo)i7-7Y75 (1.3GHz, 3.6GHz Turbo)i3-7100U(2.4GHz)i5-7200U(2.5GHz, 3.1GHz Turbo)i7-7500U(2.7GHz, 3.5GHz Turbo)

Procesoarele din Seria Y inlocuiesc pe cele M5 si M7, practic doar denumirea este schimbata, ele sunt tot optimizate pentru sisteme low power fara cooler.
Iar pentru desktop si laptopuri ce necesita cooler sunt cele din seria U.
Momentan vor fi disponibile doar procesoarele din serie M, Y si cele din seria U pentru laptopuri.
la IFA 2016 o sa vedem primele modele de laptopuri cu noile procesoare iar undeva la inceputul anului viitor cele pentru Desktop.
sursa
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani