WIFI-ul e deja o tehnologie ce nu o mai bagam in seama atunci cand apare prin diversele publicatii online. Cred ca faptul acesta ne confirma popularitatea acesteia la nivel global si ideea ca deja este ca o comoditate indispensabila din vietile noastre.
In momentul de fata WIFI 802.11 AC 5GHz este cea mai rapida conexiune WIFI ce o intalnim intr-o buna parte din locuinte, mall-uri sau spatii publice si WIFI 802.11 2.4GHz este de departea cea mai raspandita la nivel global. Sute de milioane de dispozitive suporta standardul 2.4Ghz N si permite conectarea la internet a persoanelor din diverse medii.
Insa oricat de comune ar fi aceste doua tehnologii au punctele lor in minus, care in anumite situatii chiar sunt extrem de sesizabile.
De exemplu WIFI 2.4Ghz are o rata de penetrare buna prin peretii incaperilor dar in acelasi timp sufera de alocarea inteligenta a resurselor, astfel cand sunt conectate mai multe dispozitive la router, internetul va incepe se mearga o idee mai greu.
WIFI 5Ghz pe de alta parte are un output foarte bun, stie sa imparta banda intre dispozitive dar sufera cand vine vorba de raza de acoperire.
Astfel s-a simtit nevoia de un upgrade, un ungrade destul de semnificativ ce vine cu o suita vasta de beneficii.
Intel vede WIFI 6 ca cel mai mare upgrade de cand a fost lansata tehnologia
Eric McLaughlin – General Manager, WI-FI Solutions Group – Intel
WIFI 6 este noul standard wireless de comunicare si odata cu anuntarea oficiala a lui anul trecut a venit si cu un rebrand total a tehnologiilor precedente dupa cum le-am enumerat mai jos.
Cu cat este mai rapid WIFI 6 fata de 5 si respectiv 2.4?

WIFI 802.11n 2.4GHz Redenumita in WIFI 4
Viteza maxima de pana la 300Mbps

WIFI 802.11ac 5GHz Redenumita in WIFI 5
Viteza maxima de pana la 3.5Gbps
Cu ce se remarca standardul WIFI 6?
Noul standard WIFI 6 nu este numai despre viteza efectiva la care poate ajunge. Chiar daca tehnologia este de peste doua ori mai rapida decat WIFI 5, aduce o serie de beneficii considerabile chiar si pentru dispozitivele mai vechi.
Astfel WIFI 6 are urmatoarele puncte forte in comparatie cu predecesorii:
- imbunatatirea timpilor de raspuns datorita tehnologiei OFDMA mai ales in spatii solicitante
- MU-MIMO permite ca datele sa se transmite la mai multe dispozitive in acelasi timp
- Capacitatea retelei de transfer a datelor este crescuta si transferul se face foarte eficient
- 1024-QAM creste outputul de date eficient atunci cand reteua este solicitata la maxim
- TWT imbunatateste durata de viata a bateriei dispozitivelor mobile datorita limitarii timpului in care dispozitivul face ping retelei
Astfel WIFI 6 va functiona chiar si dispozitive pe 2.4GHz fara sa necesite un set-up special, aloca banda disponibila mult mai eficient intre accesoriile smart din casa ta facand in sfarsit posibila ideea de gaming fara spike-uri, descarcarea de fisiere o sa se produca intr-o maniera mult mai fluida si dispozitivele conectate nu vor suferi de timpi de incarcare scazuti, conexiunile la internet mai mari de 1GB vor fi suportate astfel creste capacitatea de output a retelelor enterprise ce au foarte multi utilizatori conectati la ele (retele publice din mall-uri) si bateria telefonului va tine mai mult atunci cand e conectat la o retea WIFI 6 datorita reducerii ping-urilor intre retea si telefon.
Tehnologia WIFI 6 tocmai a fost certificata si in perioada imediat urmatoare o sa incepem sa vedem routere cu noul standard, dispozitive si placi de retea.
Lasă un comentariu