masini ce se conduc singure

Walmart testeaza un proiect cu masini ce se conduc singure

Walmart testeaza un proiect cu masini ce se conduc singure ce vor indeplini livrari de bunuri si alimente. Proiectul este in faza de test.

Masinile ce se conduc singure nu mai sunt o noutate. Compania Tesla a facut popular conceptul odata cu lansarea modelului Model S, din acel punct marile companii au luat aminte si astfel s-a accelerat procesul de inovatie si investitie in domeniul masinilor care se conduc singure.
Walmart unul dintre cei mai mari retaileri din lume tocmai a lansat un nou serviciu pilot alaturi de startupul Udelv ce implica masini ce se conduc singure pentru a efectua livrari.
Cei de la Udelv au gandit un sistem prin care pot utiliza tehnologii deja existente (tehnologii cunoscute si cercetate pentru masini care se conduc singure cu asistenta externa) pentru a pune bazele unei retele de livrari prin care se elimina numarul de personal.
Practic prin acest sistem de livrare cu masini ce se conduc singure, companiile pot efectua mai multe livrari in aceiasi zi cu aceiasi masina, eficienta de livrare fiind imbunatatita considerabil odata ce tehnologia se va imbunatati.
In procesul de livrare sunt folosite dube si dubite pentru a maximiza capacitatea de incarcare cu marfa, o sumedenie de senzori sunt plantati pe masina pentru a putea evalua traficul si planui cea mai eficienta ruta de livrare in timp real iar odata ce masina ajunge la destinatie esti notificat sa cobori pentru a ridica livrarea. Datorita faptului ca platforma de selfdriving nu este una tocmai noua reprezinta un avantaj, deja se lucreaza la ea activ plus ca toate companiile ce deja o folosesc vor aduce sugestii si imbunatatiri treptat, astfel pe termen lung maturitatea se va atinge mult mai usor (daca ar fi dezvoltat o platforma de la 0 pentru o masina ce se conduce singura pana cand aceasta va intra in productie posibil sa dureze ani buni).
Sistemul de Self-Driving utilizat de companie este Baidu Apollo ce este deja la varsiunea 3.5.

Udelv deja a efectua cateva sute de livrari pentru lantul de magazine Draegers Market din Texas pe o perioada de 12 luni si acesta este doar inceputul.

Wallmart doreste sa creasca colaborarile pe viitor odata ce sistemul va ajunge la o oarecare maturitate si eficienta. Momentan dubitele cu care se efectueaza livrari autonome au sofer care monitorizeaza indeaproape actiunile masinii. Problemele fiind inca comune nu este sigur sa lasi aceste dispozitive de cateva tone nesupravegheate.
Insa in cativa ani exista posibilitatea sa vedem prima firma de curierat ce utilizeaza masini care se conduc singure. Va puteti imagina ca nu vor mai exista livrari intarziate? ?
sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani