Viteza mica pe WIFI? Li-Fi este de zeci de ori mai rapid

lifi tech

Viteza mica pe WIFI? Li-Fi este de zeci de ori mai rapid

WIFI-ul este o comoditate de care nu ne putem lipsi acum.
Tin sa cred ca este una din cele mai valoroase invetii din ultimul secol, dat fiind si rata de adoptare uriasa.
Acest standard de comunicare intre dispozitive cu ajutorul undelor radio a devenit asa de popular intr-un timp relativ scurt datorita practicalitatii si a costurilor destul de modeste pentru consumator.
Adica un router WIFI te poate costa chiar si 50 de lei, nu e o avere! Iar cu acesti 50 de lei ai internet in toata casa, e chiar atat de simplu!
Acum vine si „darul”, nu ma refer la un cadou, ci mai mult la punctul de indoiala sau punctele mai bine spus.
Fiind o tehnologie care penetreaza peretii exista probleme cu semnalul. Pe langa asta, fiindca oricine iti poate accesa reteaua, exista unele probleme cu securitatea.
Harald Haas a pus bazele in 2011 unui nou mod prin care dispozitivele pot comunica intre ele numit Li-Fi.
LI-FI (light fidelity) este denumirea noului protocol de comunicare si se foloseste de lumina pentru a transfera informatia intre dispozitive (VLC).
Cercetatorii au reusit sa atinga viteze de 225 giga pe secunda in cadrul unui test de laborator la inceputul acestui an.
Iar recent au implementat sistemul VLC (visible light communication) si in cadrul sectorului industrial si business in Tallinn, Estonia sub forma de test. Au fost obtinute viteze de pana la 1 giga pe secunda.
Folosind lumina ca sa transmita informatia, ledurile se aprind si se inchid foarte rapid, asa fiind transmis mesajul binar. Acum cred ca te gandesti la un fel de atmosfera de club, cu multe leduri ce se pornesc si se opresc intr-un ritm super alert dar te inseli.

Ledurile transmit mesajul intre 400 si 800 terahertz (THz) si variatiile nu sunt vizibile de ochiul liber.

Li-Fi mai are beneficiul securitatii sporite fata de WIFI, lumina nu circiula prin pereti, plus interferentele vor fi cu mult reduse intre dispozitive.
Expertii au mai mentionat ca Li-Fi nu va inlocui in totalitate tehnologia WIFI, ci vor functiona impreuna pentru a oferi viteze sporite si o conectivitate permanenta.
Asta pentru ca dispozitivele ce folosesc Li-Fi trebuie sa fie alineate destul de bine pentru a primi semnalul corect dar este posibil sa apara senzori ce capteaza lumina pe un unghi mult mai larg.

sursa
 
 
 
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani