usb tip c

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Avantaje si dezavantaje

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Avantaje si dezavantaje 37


Computerele in general au o serie de periferice compatibile ce comunica cu ele prin intermediul unei conexiuni fizice sau wireless.
Wireless-ul este si el popular (ca mod de transmitere date cu accesorii/periferice) insa e predominat doar in anumite situatii, asta pentru ca nu este capabil sa mentina o conexiune stabila si rapida pentru foarte mult timp. Mai mult decat atat inca o problema mare in acest context e si posibilitatea de a capta interferente ce iti afecteaza experienta de utilizare. (asculti muzica la castile Bluetooth si te deconecteaza sau iti transmite interferente).
Insa exista o alternativa o idee mai primitiva care se foloseste si in ziua de azi pentru voteza de transfer a datelor si pentru nivelul scazut de interferente: interfata USB.
In decursul anilor au aparut mai multe variatii ale port-ului USB, in ziua de azi ultima varianta a acestuia este USB Tip C 3.1.

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Avantaje si dezavantaje 38
FOTO: conectori USB


Insa care sa fie avantajele si dezavantajele intre USB C si USB 2.0/3.0?
In acest articol o sa fac o scurta analiza ca sa te convinga si pe tine sa faci trecerea la USB C (asta daca ai oportunitatea).

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Dimensiunea

In aceasta categorie este clar ca USB C castiga detasat. Dupa cum puteti observa in imaginea de mai sus, conectorul tip C (sau USB 3.1) este de o dimensiune similara cu Micro USB-ul si de peste 4 ori mai mic ca un port USB 2.0/3.0.
Acest lucru ii permite automat sa fie implementat in dispozitive mult mai subtiri pentru ca spatiul alocat circuitului de conectare va fi mult mai mic.

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Viteza de transfer

Fiind un port mult mai avansat decat variantele precedente, USB 3.1 tip C poate atinge o viteza de transfer a datelor de pana la 10Gb/s, daca dispozitivul de pe care faci transferul si gazda suporta tehnologia tip C.
E practic de 2 ori mai rapid (asta pentru primele versiuni USB 3.1 tip C) decat USB 3.0 si de peste 20 ori fata de USB 2.0.

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Avantaje si dezavantaje 39
FOTO: viteza de transfer data USB 2.0 VS USB 3.0 VS USB C 3.1

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Tehnologii suportate


Chiar daca si prin intermediul unui port USB 2.0 sau 3.0 poti conecta display-uri sau cabluri UTP (ai nevoie de adaptoare) o sa experimentezi anumite probleme de performanta datorita vitezei de transfer a datelor.
De asta USB 3.1 tip C are capacitatea sa transmita semnal video pentru mai multe monitoare il acelasi timp (datorita Thunderbolt 3 ce necesitar o serie de cip-uri si cabluri speciale chiar daca conectorul e USB C), ai posibilitatea sa conectezi mai multe periferice concomitent la acelasi port fara sa sesizezi o scadere semnificativa in performanta lor si datorita standardului USB power delivery acum prin intermediul cablului USB C poti incarca rapid telefoane sau alte dispozitive ce suporta incarcarea prin port-ul USB C.

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Reversibilitate

USB Tip C VS USB 3.0 VS USB 2.0: Avantaje si dezavantaje 40


Un cablu USB 2.0 sau 3.0 poate fi introdus in computer sau dispozitivul smart doar intr-o singura directie. Acest lucru nu se aplica si la USB 3.1 Tip C, conectorul poate fi introdus in dispozitiv in ambele directii, fiind simetric la pinii din interior. Reusind totodata sa elimine inconvenientele majore ce erau prezente pana in momentul de fata la cablurile perifericelor.
 

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consideri upgrade-ul la USB C. Tu care crezi ca mai sunt avantajele? Lasa un comentariu mai jos

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani