Update la firmware pentru telefoane Xperia 37

Update la firmware pentru telefoane Xperia

Update la firmware Xperia

Update la firmware pentru telefoane Xperia

De multe ori sunt intrebat cum sa face un update la firmware pentru telefoane Xperia.
Sunt trei metode prin care poti face update la un Xperia la ultima versiune de soft. (aceste metode sunt manuale, necesita mai multa implicare din partea ta decat un OTA)
Prima este varianta oficiala Sony, a doua este printr-un custom recovery si a treia e prin intermediul Flashtool.
Eu acum am sa va explic varianta cu Flashtool, asta pentru ca este mai versatila si imi ofera un oarecare control asupra procesului de update al telefonului Xperia.
Inainte de a descarca aplicatiile trebuie sa notati faptul ca acest tutorial este pentru sistemul de operare Windows.
In cazul in care telefonul/tableta nu mai porneste, a luat foc, apar unicorni roz pe ecran sau alte defectiuni de soft/hardware eu nu imi asum responsabilitatea pentru acestea. Dumneavoastra trebuie sa luati in considerare faptul ca urmati acest tutorial pe propria raspundere.
Telefonul nu trebuie sa fie rootat sau sa aveti bootloaderul deblocat ca sa parcurgeti acest tutorial. Garantia gadgetului va ramane valida.

Ce trebuie sa descarcati:

1. Xperia Firmware Downloader
Java si NET Framework le descarcati numai daca nu le aveti instalate deja
*Java Runtime Environment 8 32BITI 64BITI
*NET Framework 4.5.2
2. Flash tool
*Recomand sa descarcati programul de pe torrent-ul de acolo
Acum sa va rog sa activati pe telefon USB Debugging si la Security bifati Unknown sources.
Dupa ce ati terminat de facut asta si descarcat fisierele/instalat fisierele de mai sus, dezarhivati Xperia Firmware Downloader si dublu click pe aplicatie .

1. Downloadeaza firmware-ul pentru telefonul tau Xperia

1.1 Selectati modelul din partea stanga apasati Check all (Fig. 1).
*Atentie! Modelul il luati din Setari de la About. Nu incercati sa instalati un firmware ce nu este pentru dispozitivul dumneavoastra.

Update la firmware pentru telefoane Xperia
Fig.1 XperiFirm

 
1.2 Selectati Latest releases si de preferat e sa alegeti unul din primele firmware-uri din partea de sus care nu este de la un operator si face parte din regiunea unde va aflati (Fig. 2).
Regiunea determina versiunea de banda care o are telefonul, uneori este posibil sa aveti probleme cu semnalul daca nu descarcati un soft ce face parte din tara unde folositi telefonul. Insa in cazul Xperia Z2 pe care fac acest tutorial nu sunt probleme cu firmware-ul Baltic (Fig. 2).
 
Versiunea de firmware care nu este de la un provider de servicii este sub numele operatorului de Customized, cum se vede si in imaginea de mai jos.
Dupa ce ati selectat firmware-ul in meniul din partea dreapta o sa apara toate versiunile disponibile pentru acel operator din regiunea respectiva, acum o selectati pe prima de sus (Fig.2).
O sa mai apara o fereasta in care bifati Unpack automatically apoi click Download.
Update la firmware pentru telefoane Xperia
Fig. 2 XperiFirm

 
1.3 Dupa ce ati dat click o sa apara o fereasta si va intreaba unde vreti sa salvati, salvati in folderul unde ati dezarhivat Xperia Downloader ca sa-l gasiti mai usor ulterior.
Firmware-ul in cateva minute se va descarca, asta depinde de ce viteza aveti la internet si cat de ocupate sunt serverele Sony.
Update la firmware pentru telefoane Xperia
Fig.3 XperiFirm

 
1.4 Dupa ce softul s-a descarcat o sa dati ok si inchideti aplicatia (Fig.4).
Update la firmware pentru telefoane Xperia
Fig.4 XperiFirm

2. Utilizarea aplicatiei Flash Tool pentru a scrie firmware-ul pe telefonul Xperia

Instalati Flash Tool daca nu ati facut asta deja si intrati in aplicatie. Aceasta s-a instalat in mod normal in partitia C. Acolo aveti doua executabile, unul pentru 32BITI si unul pentru 64BITI, dublu-click pe versiunea corespunzatoare sistemului dumneavoastra.
2.1 Dupa ce s-a deschis aplicatia mergeti pe Tools/Bundles/Create (Fig.5)

flashtool instalare soft Xperia
Fig.5 Flasher

2.2 Navigati unde este folderul firmware-ului(adica in folderul Xperia Downloader) si selectati-l. O sa se incarce elementele componente ale soft-ului telefonului Xperia. (Fig.6)
flashtool pentru telefon Xperia
Fig.6 Flasher

2.3 Selectati toate elementele din folder list: si apasati sagetuta din dreapta pentru a le transfera la Firmware concent: (Fig.7)
Dupa dublu-click pe spatiul de la Device: pentru a selecta dispozitivul si varianta acestuia (Fig.7-1)
Update la firmware pentru telefoane Xperia 38
Fig.7 Flasher

Update la firmware pentru telefoane Xperia 39
Fig. 7-1 Flasher

Si acum introduceti Regiunea firmware-ului Xperia si Versiunea , acestea le gasiti in folderul unde ati salvat firmware-ul, apoi apasati Create. (Fig.7-2)
Update la firmware pentru telefoane Xperia 40
Fig.7-2 Flasher

2.4 Procesul se va finaliza in cateva minute. Cand apare mesajul ce confirma finalizarea click pe fulgerul din colt stanga sus apoi apare o fereastra ce te pune sa selectezi Bootmode-ul bifezi Flashmode si apesi OK.(Fig.8)
Update la firmware pentru telefoane Xperia 41
Fig.8 Flasher

In fereastra urmatoare selectezi ce partitii vrei sa stergi sau ce parte din firmware vrei sa excluzi la instalare. Daca vrei sa nu iti fie resetat telefonul Xperia in urma update-ului debifezi casuta DATA (Fig.9).
Recomand sa nu schimbi setarile la Exclude: .
Apoi click pe Flash.
Update la firmware pentru telefoane Xperia 42
Fig.9 Flasher

Flashtool pregateste fisierele pentru instalare. Procesul dureaza cateva minute. (Fig.9-1)
Update la firmware pentru telefoane Xperia 43
Fig.9-1 Flasher

 
La finalizare o sa apara un dialog informativ ca sa te ajute sa introduci telefonul Xperia in Flashmode. Modalitatea de intrare in flashmode poate varia, dar in principal daca inchizi telefonul si tii apasata tasta inapoi urmand sa introduci cablul in telefon apoi in PC ar trebui sa functioneze.(Fig.9-2).
Update la firmware pentru telefoane Xperia 44
Fig.9-2 Flasher

 
Dupa ce telefonul a fost recunoscut procesul de instalare incepe automat. Acesta dureaza cateva minute iar la finalizarea lui o sa apara mesajul Flashing finished .
Acum poti deconecta telefonul de la USB si sa il deschizi.
Felicitari! Tocmai ai instalat cu succes ultima versiune de soft pe telefonul tau Xperia :D.
Ti-a placut tutorialul? Like and Share acestuia.
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles