Uber, Bolt si Clever vor fi reglementate de guvern pana la urma 31

Uber, Bolt si Clever vor fi reglementate de guvern pana la urma

Aplicatiile de ridesharing au suferit o lovitura puternica odata ce legea taximetriei a fost modificata de curant.

Practic acest lucru face mult mai simpla sanctionarea soferilor care utilizeaza aceste aplicatii in scopul de a genera venituri suplimentare.

Insa in urma unor discutii se pare ca reprezentatii companiilor Uber, Bolt si Clever ar fi ajuns la un consens cu oficialii transporturilor.

Ministerul Transporturilor a tinut o sedinta initiala si s-au dezbatut diverse aspecte ale functionarii aplicatiilor pe teritoriul Romaniei.

Practic acum se astepta propunerea unei ordonante de urgenta ce ar face legale aplicatiile de ridesharing. Aceasta ordonanta ar defini clar aceste noi metode de transport de persoane, ar implementa niste taxe si totodata ar cere soferilor si companiilor ce ofera servicii de ridesharing o serie de documente/elemente de respectat.

Cateva puncte majore ar fi:

  • soferii ce transporta persoane prin Uber, Bolt si Clever sunt obligati sa aiba o casa de marcat pentru tranzactiile prin numerar, cazier judiciar, teste medicale si psihologice, atestat de conducator auto profesionist.
  • toate aplicatiile de transport persoane vor fi autorizate de Ministerul Comunicatiilor si vor plati o taxa anuala in functie de masinile ce sunt inregistrate in platforma
  • autovehiculele vor trebui autorizate de Autoritatea Rutiera Romana si vor trebui sa nu fie mai vechi de 10 ani

Momentan acestea sunt doar niste puncte ce vor fi transpuse in legi, dar nimic nu este batut in cuie, astfel exista o reala posibilitate ca sa apara multe schimbari.

Conform spuselor Uber si Bolt, odata ce s-a modificat legea taximetriei numarul de soferi ce sunt inregistrati in aplicatie si sunt activi, a scazut cu jumatate, preturile au crescut iar timpul de asteptate e mai mare.

Sa fi fost interventia guvernului una buna?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani