Turbine eoliene fara elice care vibreaza ca sa genereze electricitate 31

Turbine eoliene fara elice care vibreaza ca sa genereze electricitate

turbina aoliana fara elice

Turbine eoliene fara elice care vibreaza ca sa genereze energie electrica. Sunt silentioase si mai ieftine decat cele cu elice.

Pare putin ciudata la prima vedere denumirea articolul. 😀 Acum am sa va rog sa ma cititi pana la final ca sa va explic acest proiect incredibil.
Sunt mare fan al surselor anternative de energie, surse care nu afecteaza mediul inconjurator prin poluare.
Energia Eoliana este una din aceste surse de energie alternativa care devine din ce in ce mai populara chiar si la noi in tara.
Energia eoliana este produsa de o turbina eoliana. O turbina eoliana are un principiu de functionare relativ simplu: vantul loveste elicea generatorului, acesta se invarte si pune in miscare ca un dinam de dimensiuni mai mari (ca cel intalnit pe biciclete) si se genereaza curentul electric. Bine, tehnologiile implicate sunt mult mai complexe insa acesta este esentialul.
Insa compania Vortex Bladeless vrea sa schimbe modul in care privim generatoarele electrice bazate pe vant. Compania in cauza a creat un concept de turbina eoliana fara elice iar aceastea ar fi cu 40%-50% mai ieftine de produs/intretinut si energia produse de ele mai ieftina cu acelasi procent. Cum? Ei bine principul de functionare este radical schimbat si faptul ca turbinele fara elice nu au parti care se misca le face mai stabile si fiabile pe termen lung.

vortex turbine
Foto: vortexbladeless

Turbina Vortex functioneaza pe baza de vibratii. Generatoarele companiei sunt in forma de turn si la baza au un alternator (sau dinam daca va este mai usor de inteles 😀 ), turnul este conceput in asa fel sa vibreze atunci cand vantul intra in contact cu el(efectul este intalnit si la cladiri foarte inalte), acele vibratii sunt preluate de alternatorul de la baza turnului generand energie.
turbila aoliana vortex
Foto: vortexbladeless

Avantajele unei turbine eoliene fara elice pe langa cele mentionate mai sus mai cuprind: posibilitatea de a aseza turbinele mai aproape una de cealalta, reglarea eficientei turbinei in functie de starea vremii si faptul ca sunt silentioase.
Vortex Bladeless vor lansa prima turbina sub denumirea de „Mini” , are o inaltime de 12,5m si va fi gata pana anul viitorul.
Preturile nu se stiu momentan insa proiectul suna destul de promitator asa cum este. 😀

sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles