sfaturi achizitie cel mai bun aspirator

TOP 5 Sfaturi achiziție aspirator: Care este cel mai bun aspirator?

În acest articol am decis să văd împărtășesc câteva sfaturi de achiziție pentru alegerea aspiratorului perfect pentru casa dumneavoastră.

Articolul o să fie o idee mai lung de asta l-am împărțit pe mai multe secțiuni ca să navigați exact la partea ce vă interesează.

De la articole despre constelații și telefoane am ajuns la cel mai bun aspirator pentru casă, însă fiind o piesă tehnologică destul de esențială am zis să vă dau câteva sfaturi de achiziție a unui aspirator din cunoștințele mele.

O să-mi dau toată silința să nu mă lungesc inutil și să fiu scurt și la obiect, în cazul în care doriți clarificări suplimentare o să vă rog să-mi lăsați un mesaj pe pagina de Facebook.

Pentru fiecare categorie sau acolo unde este relevant am plasat și câteva sugestii de aspiratoare pe care le recomand.

Decizia de a plasa aceste produse în articol nu am făcut-o după preț ci după numărul de recenzii găsite online pentru fiecare produs.

În acest fel o să știți dacă modelul respectiv este pentru voi sau nu.

Dacă vrei o recomandare de aspirator, ai ajuns în locul potrivit. Navighează la secțiunea dorită utilizând meniul de mai sus.

5. Verificare consumabile aspirator (costuri)

Înainte să te avânți să cumperi un aspirator o să te sfătuiesc să verifici consumabilele și costul lor.

Multe aspiratoare din ziua de azi sunt destul de accesibile, însă producătorii recuperează o parte din costurile de producție și proiectare prin consumabilele ce au prețuri mai piperate.

La un aspirator cel mai des o să înlocuiești filtrele, sacul la modelele cu sac și unele accesorii dacă se uzează foarte mult (de exemplu acele capete de aspirare dacă se uzează materialul protector de la bază pot începe să zgârie parchetul).

Pe lângă asta, dacă modelul ce doriți să-l achiziționați este cu baterii, puteți arunca o privire pe net și la un acumulator cât este costul acestuia în cazul în care al vostru se defectează.

Pentru aspiratoarele robot aveți de luat în considerare periile aspiratorului (cele laterale și peria ce vine sub aspirator), lavetele pentru mop, filtre HEPA și în unele situații rezervorul.

Pe partea de consumabile cel mai ieftin este să întreții un aspirator conectat la rețea, cu filtre lavabile. Chiar dacă un kit de filtrare (kit complet mă refer) costă în jur de 150 lei în medie, acesta te poate ține lejer 2 ani.

La aspiratoarele robot și cele verticale cu baterii, filtrele uneori nu sunt lavabile și costul lor de achiziție este mai mare.

4. Putere de aspirare a suprafețelor

Aspiratoare cu fir (cu sau fără sac, cu filtru apă)

Conform standardelor stabilite la nivel global sunt acordate litere pentru diverse caracteristici ale aspiratoarelor cu fir cu sau fără sac.

Cele convenționale, cu fir, o să vedeți că au acordate unele note (sunt trecute de la clasa A+ până la F) pentru puterea de aspirare pe diverse suprafețe, emisiile de praf și gradul de eficiență al motorului.

În funcție de aceste note luați o decizie pentru a vă alege aspiratorul perfect.

Sfatul în această situație este să vă achiziționați aspiratorul exact pentru ce aveți nevoie.

Dacă aveți multe covoare în casă, căutați un aspirator ce are putere de aspirare pe covoare de minim C, dacă nu aveți așa multe covoare însă aveți în schimb mult parchet și gresie căutați un aspirator ce are putere de aspirare minim B (deși majoritatea au clasa A).

TOP 5 Sfaturi achiziție aspirator: Care este cel mai bun aspirator? 31

Cel mai bun aspirator fără sac până în 400 lei Bosch 3A BGC05AAA1

4.4/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

TOP 5 Sfaturi achiziție aspirator: Care este cel mai bun aspirator? 32

Cel mai bun aspirator fără sac până în 600 lei Samsung VC07M3150VU

4.8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

În cazul aspiratoarelor verticale cu baterie să

Aspiratoare verticale cu baterie

Pentru aspiratoarele verticale, cele cu baterie, este important să fiți atenți mai mult la puterea lor de aspirare ce este transpusă în Volți.

Un aspirator vertical cu baterie să știți că nu este indicat pentru covoare, nu are putere așa mare de aspirare precum un aspirator cu fir conectat la rețea, deci asta să țineți minte.

Indiferent de brand, puterea de aspirare este okish, trage bine pe suprafețe plate dure dar dacă dă de un covor cu peri mai mari sau reziduri de dimensiuni mai mare nu o să le poată trage.

Asta nu este un defect ci pur și simplu o limitare de putere a motorului.

Încă un lucru ce trebuie notat este bateria și autonomia pe modul de putere Medie și Maximă, pe modul de putere Mic (sau Eco, fiecare producător îl redenumește diferit) puterea de aspirare nu este deloc sesizabilă, până la punctul în care nu-l văd utilizabil.

Cel mai mult o să-l utilizați pe Normal și Turbo. Notă în schimb pe modul Turbo (putere maximă de aspirare) bateria o să țină în jur de 8-15 minute, depinde de model, deci aspirați pe Turbo doar unde este strict necesar apoi comutați pe Normal.

cel mai bun aspirator vertical Philips

Cel mai bun aspirator vertical până în 1100 lei Philips SpeedPro Aqua 3in1 FC6729/01

4.5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

cel mai bun aspirator vertical Dyson

Cel mai bun aspirator vertical până în 2000 lei Dyson V8 Absolute 415W HEPA

4.1/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

Aspiratoarele robot

Aspiratoarele robot sunt renumite pentru capacitatea lor de ați menține casa 90% curată atunci când nu ai prea mult timp (sau chef) pentru curățenie.

Aspiratoarele de genul excelează pe suprafețe dure și chiar dau co mopul foarte bine pe suprafețe dure neporoase (cum ar fi gresia sau marmura).

Însă nu sunt extraordinare pentru covoare, motorul acestora fiind de putere foarte mică în comparație cu un aspirator conectat la rețea.

Pe lângă asta, dacă aveți covoare cu peri mai mari, să știți că aspiratorul nu o să poată naviga pe el. Peria rotativă ce o are pe mijlocului lui o să se prindă în peri și cel mai probabil va rămâne blocat.

Aspiratorul acesta are rol complementar la un aspirator clasic, fiind eficient la a menține podeaua curată de praf, scape sau altă murdărie de dimensiune mică sau medie.

Când vă orientați la achizițiua unui aspirator robot să verificați puterea lui (reprezentată în PA) și autonomia totală.

Dacă doriți să vedeți un articol ce l-am scris pe această temă puteți da un click aici. Era vorba de cel mai bun aspirator robot sub 900 lei.

Puterea de aspirare este cel mai eficientă pe modul Mediu sau Turbo. Recomand un aspirator cu sistem de navigare Radar (aspirator ce are acea sferă deasupra lui cum puteți vedea în imaginile de mai jos).

cel mai bun aspirator robot xiaomi

Cel mai bun aspirator robot până în 1400 lei Xiaomi Mi Vacuum Mop Pro

4.5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

cel mai bun aspirator robot roborock

Cel mai bun aspirator până în 2000 lei robot Roborock S5 MAX

4.9/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

3. Filtrare HEPA

Nu este suficient ca aspiratorul să fie super puternic sau smart atât timp acesta nu are un filtru HEPA. Eu chiar cred că tărie că calitatea aerului și sănătatea ta sunt mult mai importante decât puterea de aspirare.

Un aspirator trage murdăria de pe pardoseală (praf, scame, păr sau altă materie de genul) apoi o inmagazinează într-un sac și aerul respectiv ce ajută la aducerea murdăriei în sac este eliminat la exterior.

Odată cu murdăria, sunt și particule extrem de fine de praf ce nu au cum să rămână în filtru și sunt eliminate la exterior.

Aspiratoarele vechi (însă și unele modele ce se pot găsi acum pe piață) aveau înainte de motor și după motor un burete ce filtra o parte din murdăria de dimensiuni mai mari.

Dar asta nu înseamnă că filtrau tot, ba din contră.

Odată ce aspirai în cameră puteai să sesizezi cu aerul devenea ciudat (prindea parcă un miros) și mobila din jur se acoperea de praf.

Asta pentru că aspiratorul readucea în atmosferă microparticule ce în cele din urmă le inhalei, atât tu cât și cei din casă.

Era pe Youtube un clip ce compara un aspirator cu filtru HEPA și unul fără filtre, într-o cameră cu un senzor de puritate al aerului. Aspiratorul fără filtru HEPA avea cred că de cel puțin 100 ori mai multe emisii în atmosferă decât aspiratorul cu filtru HEPA. Link aici

Astfel undeva prin anii 2000 au început să apară primele aspiratoare cu filtru HEPA ce promiteau o filtrare mai bună a aerului și un miros mai fresh în cameră după aspirare.

Ce este filtrul HEPA?

Filtrul HEPA în cazul în care nu știți, este abrevierea de la High-efficiency particulate air și reprezintă un mediu de filtrare al aerului ce are capacitatea să filtreze peste 99.95% din particulele din aer ce au un diametru egal cu 0.3 μm.

Sunt mai multe tipuri de filtre HEPA pentru aspiratoare și aici pleacă de la tipurile de aspiratoare:

  • aspiratoare cu sistem de filtrare HEPA complet capsulat (sunt practic aspiratoarele cu fir de peste 600 lei)
  • aspiratoarele cu sistem de filtrare HEPA parțial capsulat (aspiratoarele cu fir mai ieftine de 600 lei)

Un sistem HEPA complet capsulat înseamnă că aerul nu poate părăsi aspiratorul DECÂT prin acel filtru HEPA, adică plasticele și sigiliile trebuie să fie perfecte și cu garnituri (sunt aspiratoare ce au în denumire „PureAir, Antialergeni”)

Sistemul ce nu este perfect capsulat poate să mai scape din aer prin unele orificii ce nu sunt făcute să fie perfect ermetice, lucru ce afectează calitatea aerului într-o încăpere.

TOP 5 Sfaturi achiziție aspirator: Care este cel mai bun aspirator? 33

Cel mai bun aspirator antialergic Philips PowerPro Compact FC9334/09

4.8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

TOP 5 Sfaturi achiziție aspirator: Care este cel mai bun aspirator? 34

Cel mai bun aspirator antialergic HEPA 13 LG VC73188NELR

4.9/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

CUMPĂRĂ DE PE EMAG >

Ce aspiratoare au cele mai bune filtre HEPA?

Păi dacă este să mergeți după recomandarea mea de aspirator, în cazul în care vă interesează strict filtrarea, eu cred că cel mai bine rămâneți pe un aspirator clasic conectat la rețea însă să fie un model calitativ ce are filtrare în mai multe puncte cu o eficiență de filtrare de peste 99%.

Majoritatea aspiratoarelor conectate la rețea, ce vin de la branduri de renume, au sisteme de filtrere HEPA destul de bune (mai ales dacă vorbim de un model peste 500 lei).

Nu sunt ele cele mai practice, asta este total adevărat, însă în comparație cu un aspirator robot sau aspirator vertical cu acumulator au o capacitate de curățare mult mai bună (vă scapă de alergenii ce se pot lipi de sol) și în același timp nu vă bagă praf în casă (cel puțin aspiratoarele robot sunt cunoscute prin lipsa lor de etanșare perfectă a filtrului HEPA).

Aspirator cu filtrare prin apă și filtru HEPA

În media aspiratoarele cu filtrare prin apă sunt destul de scumpe și sincer nu aș putea să vi le recomand, însă sunt anumite situații când un aspirator cu filtrare prin apă și filtru HEPA face sens și mai precis dacă aveți alergii.

Dacă aveți alergi, un aspirator cu filtrare prin apă garantat nu o să vă aducă alergenii înapoi în casă și dacă acesta are și filtru HEPA (cum majoritatea au) o să fiți garantat satisfăcut de produs.

Problema cu aceste aspiratoare, fiind un sistem relativ complex de funcționare, sunt predispuse la defecțiuni.

Mai mult decât atât aspiratoarele cu filtrare prin apă ce costă sub 600 lei în medie nu sunt calitative și nu sunt recomandate persoanelor cu alergii.

2. Nivel decibeli în saracină

Țin minte când mi-am luat eu primul aspirator din banii proprii, undeva prin 2013, era ca un reactor de avion ce pornea la rece.

Făcea un sunet infernal și pe lângă sunet băga și o grămadă de praf înapoi în casă.

În sfârșit, ideea este că printre sfaturile de achiziție pentru un aspirator se numără musai și ideea de zgomot când este în sarcină.

Cele mai silențioase de departe sunt aspiratoarele robot și aspiratoarele verticale cu baterii.

Având motoare de dimensiuni și puteri mai reduse în comparație cu cele conectate la rețea, vă puteți imagina că zgomotul creat în sarcină este mult mai mic.

Practic puteți aspira chiar și pe timp de noapte fără să deranjați vecinii.

1. Aspirare umedă sau uscată

Aici este o decizie destul de simplă.

Dacă doriți ca aspiratorul să tragă și apă (sau să spele) sau nu aveți nevoie de așa ceva.

Situația stă în felul următor: aspiratoarele ce trag numai apă (dar nu spală și nu fac filtrarea prin apă efectiv) fac ca un reactor de avion ce e pe moarte și nu au filtre HEPA.

Lucru ce nu contează atât de mult într-un garaj sau service auto, însă într-o locuință nu sunt deloc recomandate, nefiind aspiratoare de uz casnic.

Chiar dacă vă bucurați că au un preț bun, acestea bagă o cantitate atât de mare de praf în casă încât o să simțiți nevoia să aspirați cu geamul deschis (eu chiar vorbesc serios).

Mai sunt aspiratoarele cu spălare ce pot fi folosite și pentru a curăța petele de pe anumite piese de mobilier. Însă întrebarea aici e alta: cât de des o să faci asta?

Aspiratoarele cu spălare sunt complicate în funcționarea lor. Au multe pompe și furtunașe ce fac posibilă extracția apei din tapițerii, asta se traduce printr-o dimensiune mai mare și un zgomot mai mare. Nici să nu mai vorbesc de mentenanță o idee mai migăloasă să spun așa și greutatea de peste 8KG.

Eu sincer nu văd utilitatea acestor aspiratoare decât în situația în care la interval de câteva săptămâni știți cu certitudine că o să fiți nevoiți să curățați tapițerii sau covoare.

Dacă aveți multe covoare în casă, mobilier tapițat, un aspirator cu spălare o să fie alegerea perfectă pentru dumneavoastră. Nu musai că covoarele/mobilierul nu o să mai trebuiască spălate niciodată, însă puteți să le mai reîmprospătați și să scoateți din murdăria de suprafață.

Pentru aspiratoarele ce trag doar apă (ce le găsiți în magazinele de bricolaj), le recomand să le utilizați doar în garaj sau alte medii de genul acesta, nu în locuință.

Concluzii

Dacă dorești un aspirator pentru casa ta ai sute de opțiuni și alegerea este foarte simplă. Însă dacă dorești cel mai bun aspirator, păi situați se schimbă puțin.

Trebuie să fii atent la toate avantajele și dezavantajele și să faci compromisuri doar acolo unde nu ai altă opțiune.

Ca un rezumat al articolului:

  • fii atent la costul de achiziție al consumabilelor (le poți căuta pe Google sau în China)
  • cumperi un aspirator cu baterii pentru întreținere și un aspirator conectat la rețea pentru a face „treaba grea”
  • sistemul de filtrare al aspiratorului este unul din cele mai importante elemente
  • să citiți atent nivelul de decibeli emis în sarcină
  • nu cumpără un aspirator industrial pentru casă, nu cumpăra un aspirator cu spălare dacă nu utilizezi funcția des

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles