TOP 5 mituri in materie de tehnologie 31

TOP 5 mituri in materie de tehnologie

tech myths

TOP 5 mituri in materie de tehnologie

Sunt multe mituri care circula pe internet si in special mituri legate de gadgeturile noastre. Dar tin sa va spun ca majoritatea din ele NU sunt adevarate si cei care le pornesc nu au cunostintele necesare referitoare la subiect, subiectele la care ofera informatii neadevarate.
In acest articol am sa enumar top 5 mituri cele mai intalnite de mine referitoare la gadgeturile noastre ce le avem prin casa.

1. Nu este bine sa-ti lasi telefonul sau tableta la incarcat peste noapte

FALS
Cred ca este unul din cele mai intalnite mituri. Prietenii tai iti spun ca nu este bine si baietii de pe diferite forumuri insa te asigur eu ca este FALS. De ce? Am discutat despre baterii si AICI daca te intereseaza sa citesti mai in detaliu cum sa ai grija de ea, dar pe scurt, bateriile nu sufere de la incarcarea peste noapte.
Telefoanele, tabletele si majoritatea dispozitivelor cu baterii Li-Ion au sisteme de protectie care le previn sa se mai incarce atunci cand au ajuns la punctul maxim. Deci poti sa iti lasi telefonul linistit la incarcat noaptea in timp ce dormi. 😀 (bine, acum nu luam in considerare defectiunile tehnice ce pot aparea)

2. Daca laptopul se incalzeste performanta lui scade

FALS
Depinde cat de mult se incalzeste laptopul. Acum nu trebuie sa-l lasi sa ajunga la 150° C, nici nu ai cum sa-l aduci la temperatura aia ca se reseteaza (de fapt…ai putea sa-l faci sa se incalzeasca in halul ala numai daca incalzesti procesorul cu o flacara deschisa 😀 ). In schimb procesoarele(CPU, GPU) de pe laptopuri sunt facute sa opereze la temperaturi putin mai mari (60°-80° uneori si 90° Celsius). Problema nu este neaparat atunci cand acesta devine caldut ci mai mult cand depaseste pragul ce este programat in BIOS ca fiind de protectie in asa fel sa nu se arda. (cand laptopul se rezeteaza atunci cand te joci sau randezi ceva cel mai probabil este plin de praf si trebuie curatat)
Mitul cu scaderea performantei poate fi adevarat doar in contextul in care ventilatorul nu mai face fata sa raceasca din diferite motive externe( praf, este acoperit de ceva) atunci frecventele sunt scazute automat de catre laptop in asa fel sa se mai raceasca si in ultima instanta se reseteaza.
Insa doar daca este sasiul cald si temperaturile nu depasesc pragul de 60-90 grade Celsius ar trebui sa fie totul in regula. (temperatura optima de functionare o gasesti in manualul laptopului)

3. Daca instalez un Memory Cleaner/Task Killer pe telefonul cu Android performanta va creste

FALS
Sunt sute astfel de aplicatii pe Play Store insa 90% din ele nu te ajuta cu absolut NIMIC. Sistemul de operare Android are un program destul de eficient pentru management al memoriei RAM(Android LMK) deci nu este nevoie de alte aplicatii care sa se ocupe de asta(mai ales NU MAI MULTE DE ACELASI TIP). Efectul care ti-l creeaza este unul Placebo dar performanta efectiva nu este imbunatatita, ba din contra.
Acest tip de programe erau oarecum folositoare pe Android Froyo si Gingerbread, pentru ca nu era un task killer extrem de eficient integrat in sistem(trebuia sa intri adanc in setari ca sa-l accesezi si era mai convenient sa ai un widget pe ecran). Insa de la Android 4.0 nu a mai fost nevoie de asa ceva si majoritatea aplicatiilor au inceput sa aiba marketing bun nu si practicalitate.
Desi sunt unele aplicatii care curata fisierele cache sau invechite din telefon in asa fel sa elibereze memoria interna,  doar atunci probabil sa fie un mic beneficiu dar nu garantat(cand memoria interna este mai libera fisierele cache create de aplicatii au unde sa fie stocate si experienta este mai fluida. Teoretic cel putin.).

4. Cand cumperi un telefon sau tableta trebuie sa-i faci un ciclu de incarcare complet (1%-100%)

FALS
Gadgeturile moderne au in componenta baterii Li-Ion. Acestea au un numar fix de cicluri de incarcare, atunci cand bateria este descarcata complet a fost facut un ciclu de incarcare si valoarea nominala scade pana in punctul in care nu mai este fiabila. Cu cat este bateria mai incarcata cu atat va tine mai mult pe termen lung.
Daca o descarci si o incarci nu o ajuta cu nimic, calibrarea o face ea automat fara ca sa o descarci complet.
Citeste mai multe despre cum sa ai grija de bateria telefonului tau.

5.Modul Privat la browser este privat in totalitate

FALS
Chiar un amic avea impresia ca modul Privat din Chrome nu iti dezvaluie adevarata ta identitate (adresa IP) ceea ce nu este adevarat .
Modul privat nu salveaza parolele, paginile si unele fisiere ce apartin sesiunii private in rest identitatea ta nu este protejata deloc. Site-ul pe care ajungi isi va da seama de provenienta ta si providerul de internet, nu vei fi anonim. Pentru anonimat trebuie sa foloseti un proxy.
Sper ca v-am clarificat nelamuririle cu o privire la miturile enumerate mai sus. 😀
Acum am sa va intreb pe voi: Ce mituri in materie de tech ai citit pe internet sau ai auzit pe la prieteni ?
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani