Top 3 Probleme centrală termică pe apă caldă menajeră sau încălzire 31

Top 3 Probleme centrală termică pe apă caldă menajeră sau încălzire

Centralele termice sunt esențiale pentru orice locuință pe timp de iarnă și nu numai. Însă că tot se apropie sezonul răcoros și începem să pornim încălzirea în case sau apartamente, începem să ne confruntăm cu diverse probleme la centralele termice.

Însa care sunt cele mai comune 3 probleme ale centralei termice pe circuitul de preparare al apei menajere și încălzire.

În acest articol am să vă listez problemele cele mai comune la centrale pe care le-am întâlnit și eu împreună cu o posibilă rezolvare pentru fiecare.

Însă mare atenție! Nu sunt specialist în domeniu și nu pretind să cunosc în totalitate modul de funcționare a centralelor termice! Nu toate rezolvările de mai jos se pot aplica în cazul tău. Este recomandat să contactezi un specialist înainte de a trage concluzii. Recomand să apelezi la o firmă ce este certificată de compania ce produce centrala voastră (nu apelați la meseriași de pe OLX).

O listă cu centre de service autorizate pentru modelul centralei termice găsiți pe site-ul producătorului.

1. Fluctuații apă caldă centrală termică (atât la duș cât și la robinet)

Top 3 Probleme centrală termică pe apă caldă menajeră sau încălzire 32

Atunci când faci duș sau pur și simplu utilizezi apa caldă la robinet apa vine foarte fierbinte și călduță în valuri (poate chiar rece).

Această problemă ar putea avea 3 cauze principale:

 • conducta pe care circulă apa caldă este sudată prost
 • senzorul de temperatură al centralei nu mai este funcțional
 • ai temperatura centralei setată prea mare

Acum să le luăm pe rând pe fiecare și să vedem ce cauzează acest simptom de fluctuații apă caldă la centrală.

Conducta de care circulă apa caldă este sudată prost (doar PPR)

Atunci când se efectuează sudura coturilor țevilor din PPR este posibil ca ceva material din țeavă să fi obstrucționat debitul de apă al centralei.

Astfel atunci când dai drumul pe apă caldă (centrala având un debit mai mic) sistemul de comandă al centralei o să oprească încălzirea apei pentru că aceasta a trecut cu peste 20 de grade față de valoare setată inițial (e ca un soi de avarie).

Apoi iar pornește circuitul de încălzire al apei menajere, însă fiind un delay de câteva secunde apa o să vină puțin rece.

Apa rece se simte mai pronunțat dacă deja combini în baterie apa caldă cu apa rece (ceea ce nu este recomandat pentru duș).

În această situație se măsoară debitele la consumatori (adică la baterii) să se constate obstrucționarea, singura metodă de rezolvare este să se înlocuiască circuitul.

Senzorul de temperatură al centralei nu mai este funcțional

Centrala are un senzor de temperatură (sondă se numește) ce preia temperatura apei calde menajere și o comunică computerului central.

Cu timpul acest senzor se poate defecta datorită coroziunii și defecțiunea acestuia cauzarea de probleme la centrala termică pe partea de încălzire a apei.

Apa poate să fie foarte fierbinte deși este setată la o temperatură acceptabilă sau devine foarte rece / caldă intermitent.

Soluția după cum ați bănuit în rezolvarea acestei defecțiuni este înlocuirea senzorului de temperatură al centralei.

Procedura este destul de simplă și nu costă nici mult manopera.

Temperatura centralei este setată prea sus

În mod normal ar trebui să ai temperatura centralei setată undeva pe la 38-41 grade celsius pe modul preparare apă menajeră și undeva la 55-58 grade pe modul de încălzire. Aici e punctul când e confortabilă apa pe piele, după pragul de 41 de grade deja trebuie să combini apa menajeră încălzită cu apă rece iar pentru încălzirea casei dacă treci de punctul de 58 grade crește consumul și în același timp este afectat randamentul.

Pentru apa caldă menajeră, când ai temperatura centralei mai sus ești nevoit să faci ajustări de la baterie, astfel o să cauzezi fluctuații în temperatura apei ce ajunge în baterie.

Odată ce comutezi bateria și pe modul de apă rece (combini apa rece cu cea caldă) limitezi debitul apei calde, lucru ce duce la oprirea temporară a centralei ce o să facă apa deodată mai rece.

Încă o chestie la care ar trebui să te uiți este capul de duș ce îl folosești. Are mai multe poziții? Posibil ca una dintre acele poziții să limiteze debitul de apă așa mult încât să cauzeze întreruperi.

2. Centrala pierde presiune atunci când este pe încălzire

Centrala pierde presiune

Una din cele mai comune probleme centrala termică este pierderea de presiune atunci când este pe modul de încălzire.

Pierderea de presiune la centrală se poate datora mai multor probleme:

 • vasul de expansiune este defect
 • există pierderi la robineții caloriferelor sau la țevi
 • robineții centralei nu sunt înfiletați corespunzător

Vasul de expansiune este defect

Când vasul de expansiune este defect presiunea centralei crește foarte mult, apoi după ce ajunge la peste 3 bari începe să dea din presiune afară (are o valvă de siguranță) pentru a se proteja.

Atunci când curge apă din centrală și asta se întâmplă regulat, trebuie verificată presiunea de operare când centrala este pe încălzire.

Dacă presiunea este peste 2 bari și ajunge acolo într-un interval destul de rapid (maxim 10/20 minute) există o șansă destul de mare ca vasul de expansiune al centralei să fie defect.

Însă mai există și probabilitatea ca vasul de expansiune să trebuiască represurizat la 1.2 bari sau să necesite o schimbare de ventil.

Pierderi la robineții caloriferelor sau țevi

Pe la țevi probabilitatea să pierzi apă este mai mică, în general dacă instalația a fost făcută cum trebuie de la început nu ar trebui să existe problema aceasta.

Dar mai comun este să fie scurgeri la robineții caloriferelor, ce au și eu o perioadă de viață.

Robineții nu trebuie să piardă o cantitate mare de apă, este suficient doar câteva picături la un interval de câteva ore.

Puteți să vă dați seama dacă pierdeți apă pe la robineți dacă presiunea centralei scadă treptat pe un interval de câteva zile.

Robineții de sub centrală nu sunt înfiletați corespunzător

Dacă robineții centralei nu au mai fost înlocuiți de mult timp și deja au început să se blocheze este recomandată înlocuirea lor.

Atunci când îi schimbați să vă asigurați că-i strângeți fix astfel puteți cauza pierderi de presiune pe la aceștia. Lucru ce va duce la o scădere a presiunei din centrală pe un interval de câteva zile.

Adițional puteți pune niște bandă de teflon pe filete dacă acestea curg.

3. Zgomot în centrala termică

Top 3 Probleme centrală termică pe apă caldă menajeră sau încălzire 33

În principal centrala are anumite zgomote de funcționare.

Aceste provin de la ventilatorul ce asistă arderea, de la pompă și de la camera de ardere.

Care sunt zgomotele cele mai comune ale centralei?

 • pocnituri în interiorul centralei termice
 • sunet de picurat în centrala termică
 • un șuerat când este în funcționare centrala
 • sunete pe conductele de încălzire

Pocnituri în interiorul centralei termice

Pocniturile de intensitate mică și în rapidă succesiune (pocnituri ce au o ușoară rezonanță metalică) sunt datorate unei componente interne din centrală ce se dilată și contractă.

Sunetele acestea sunt cauzate de schimbătorul de căldură ce odată ce se răcește sau încălzește face ca metalul din care este construit (acele lamele) să își schimbe marginal dimensiunea, astfel și acel sunet metalic ce seamănă cu o pocnitură.

Sunet de picurat în centrala termică

Acel sunet de picurat ce-l auzi din centrala termică, fie că e comutată pe încălzire sau pe răcire este asociat aerului din sistem.

Dacă a fost intervenit la centrală recent acel sunet o să persiste câteva ore (depinde de caz) până ce o să fie eliminat.

În cazul sunetului persistent atunci când utilizați apa caldă menajeră, acesta o să dispară destul de rapid atunci când o să utilizați robineții din casă.

Pentru sistemul de încălzire, acesta fiind închis, este nevoie de o aerisire completă a sistemului.

Tot ce trebuie să faceți este să mergeți la fiecare calorifer din camere și să scoateți câțiva ml de apă din fiecare.

În cazul în care ați scos prea multă apă din centrală, aceasta va intra în avarie. Ce trebuie să faceție este completați cu apă în sistem utilizând robinetul albastru de sub centrală.

Centrala face un șuerat când este în funcționare

Un ușor „șuerat” atunci când este în funcționare denotă o galerie de admisie înfundată. Teoretic dacă acel tub ce iese în exterior de la centrală are ieșirea înfundată centrală intră automat în eroare și nu va funcționa.

Însă dacă doar partea din tub prin care este tras aer în centrală (adică secțiunea exterioară a tubului) este obstrucționată parțial aceasta poate funcționa în continuare, însă poate cauza ca centrala să intre periodic în eroare, flacăra să nu ardă inconsistent și să facă anumite sunete atunci când aer de afară este tras în centrală.

Trebuie să verificați acel tub ce este dus la exteriorul locuinței să observați dacă nu este perfect etanșat sau dacă are partea exterioară obstrucționată de un obiect.

Sunete pe conducta de încălzire

Centralele termice folosesc apa din rețea ca să o aducă la o temperatură optimă utilizării în gospodărie. Însă în acest proces, odată cu încălzirea ei, se vor forma inevitabil impurități pe circuit.

Acumulările cele mai mari de impurități este întâlnit la circuitul de încălzire.

Practic când centrala funcționează se aud sunete (ca de nisip) pe conductele de încălzire.

Acest lucru poate fi remediat în următoarele moduri:

 • să se efectueze o curățare chimică a centralei (recomandat să o faceți vara)
 • să se instaleze filtre anticalcar/antimagnetita
 • să se instaleze filtru din bumbac/plastic pe circuitul de intrare apă rece în centrală

Concluzii probleme centrală termică

Centralele termice pot avea multiple probleme de funcționare pe toată perioada lor de viață. Majoritatea din ele pot fi rezolvare destul de ușor și nu necesită investiții foarte mari, însă contează într-o egală măsură și calitatea centralei termice pe care o achiziționați.

De asta majoritatea instalatorilor recomandă să cumpărați o centrală termică la bugetul cel mai mare pe care vi-l permiteți la momentul respectiv.

Curând o să fac un articol exact despre cum să alegi cea mai bună centrală termică pentru locuința ta.

Însă dacă deja ai centrala și aceasta face probleme, recomandarea mea ar fi să apelezi la un service autorizat de producătorul centralei tale. Să eviți pe cât posibil meseriașii de pe OLX.

Aici o să pun o listă de centre service pentru centrale termice în funcție de cei mai populari producători de centrale:

Tu ce problema cu centrala termică ai experimentat? Lasă te rog un comentariu mai jos și am să încerc să-ți răspund.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles