Centralele termice sunt esențiale pentru orice locuință pe timp de iarnă și nu numai. Însă că tot se apropie sezonul răcoros și începem să pornim încălzirea în case sau apartamente, începem să ne confruntăm cu diverse probleme la centralele termice.
Însa care sunt cele mai comune 3 probleme ale centralei termice pe circuitul de preparare al apei menajere și încălzire.
În acest articol am să vă listez problemele cele mai comune la centrale pe care le-am întâlnit și eu împreună cu o posibilă rezolvare pentru fiecare.
Însă mare atenție! Nu sunt specialist în domeniu și nu pretind să cunosc în totalitate modul de funcționare a centralelor termice! Nu toate rezolvările de mai jos se pot aplica în cazul tău. Este recomandat să contactezi un specialist înainte de a trage concluzii. Recomand să apelezi la o firmă ce este certificată de compania ce produce centrala voastră (nu apelați la meseriași de pe OLX).
O listă cu centre de service autorizate pentru modelul centralei termice găsiți pe site-ul producătorului.
1. Fluctuații apă caldă centrală termică (atât la duș cât și la robinet)

Atunci când faci duș sau pur și simplu utilizezi apa caldă la robinet apa vine foarte fierbinte și călduță în valuri (poate chiar rece).
Această problemă ar putea avea 3 cauze principale:
- conducta pe care circulă apa caldă este sudată prost
- senzorul de temperatură al centralei nu mai este funcțional
- ai temperatura centralei setată prea mare
Acum să le luăm pe rând pe fiecare și să vedem ce cauzează acest simptom de fluctuații apă caldă la centrală.
Conducta de care circulă apa caldă este sudată prost (doar PPR)
Atunci când se efectuează sudura coturilor țevilor din PPR este posibil ca ceva material din țeavă să fi obstrucționat debitul de apă al centralei.
Astfel atunci când dai drumul pe apă caldă (centrala având un debit mai mic) sistemul de comandă al centralei o să oprească încălzirea apei pentru că aceasta a trecut cu peste 20 de grade față de valoare setată inițial (e ca un soi de avarie).
Apoi iar pornește circuitul de încălzire al apei menajere, însă fiind un delay de câteva secunde apa o să vină puțin rece.
Apa rece se simte mai pronunțat dacă deja combini în baterie apa caldă cu apa rece (ceea ce nu este recomandat pentru duș).
În această situație se măsoară debitele la consumatori (adică la baterii) să se constate obstrucționarea, singura metodă de rezolvare este să se înlocuiască circuitul.
Senzorul de temperatură al centralei nu mai este funcțional
Centrala are un senzor de temperatură (sondă se numește) ce preia temperatura apei calde menajere și o comunică computerului central.
Cu timpul acest senzor se poate defecta datorită coroziunii și defecțiunea acestuia cauzarea de probleme la centrala termică pe partea de încălzire a apei.
Apa poate să fie foarte fierbinte deși este setată la o temperatură acceptabilă sau devine foarte rece / caldă intermitent.
Soluția după cum ați bănuit în rezolvarea acestei defecțiuni este înlocuirea senzorului de temperatură al centralei.
Procedura este destul de simplă și nu costă nici mult manopera.
Temperatura centralei este setată prea sus
În mod normal ar trebui să ai temperatura centralei setată undeva pe la 38-41 grade celsius pe modul preparare apă menajeră și undeva la 55-58 grade pe modul de încălzire. Aici e punctul când e confortabilă apa pe piele, după pragul de 41 de grade deja trebuie să combini apa menajeră încălzită cu apă rece iar pentru încălzirea casei dacă treci de punctul de 58 grade crește consumul și în același timp este afectat randamentul.
Pentru apa caldă menajeră, când ai temperatura centralei mai sus ești nevoit să faci ajustări de la baterie, astfel o să cauzezi fluctuații în temperatura apei ce ajunge în baterie.
Odată ce comutezi bateria și pe modul de apă rece (combini apa rece cu cea caldă) limitezi debitul apei calde, lucru ce duce la oprirea temporară a centralei ce o să facă apa deodată mai rece.
Încă o chestie la care ar trebui să te uiți este capul de duș ce îl folosești. Are mai multe poziții? Posibil ca una dintre acele poziții să limiteze debitul de apă așa mult încât să cauzeze întreruperi.
2. Centrala pierde presiune atunci când este pe încălzire

Una din cele mai comune probleme centrala termică este pierderea de presiune atunci când este pe modul de încălzire.
Pierderea de presiune la centrală se poate datora mai multor probleme:
- vasul de expansiune este defect
- există pierderi la robineții caloriferelor sau la țevi
- robineții centralei nu sunt înfiletați corespunzător
Vasul de expansiune este defect
Când vasul de expansiune este defect presiunea centralei crește foarte mult, apoi după ce ajunge la peste 3 bari începe să dea din presiune afară (are o valvă de siguranță) pentru a se proteja.
Atunci când curge apă din centrală și asta se întâmplă regulat, trebuie verificată presiunea de operare când centrala este pe încălzire.
Dacă presiunea este peste 2 bari și ajunge acolo într-un interval destul de rapid (maxim 10/20 minute) există o șansă destul de mare ca vasul de expansiune al centralei să fie defect.
Însă mai există și probabilitatea ca vasul de expansiune să trebuiască represurizat la 1.2 bari sau să necesite o schimbare de ventil.
Pierderi la robineții caloriferelor sau țevi
Pe la țevi probabilitatea să pierzi apă este mai mică, în general dacă instalația a fost făcută cum trebuie de la început nu ar trebui să existe problema aceasta.
Dar mai comun este să fie scurgeri la robineții caloriferelor, ce au și eu o perioadă de viață.
Robineții nu trebuie să piardă o cantitate mare de apă, este suficient doar câteva picături la un interval de câteva ore.
Puteți să vă dați seama dacă pierdeți apă pe la robineți dacă presiunea centralei scadă treptat pe un interval de câteva zile.
Robineții de sub centrală nu sunt înfiletați corespunzător
Dacă robineții centralei nu au mai fost înlocuiți de mult timp și deja au început să se blocheze este recomandată înlocuirea lor.
Atunci când îi schimbați să vă asigurați că-i strângeți fix astfel puteți cauza pierderi de presiune pe la aceștia. Lucru ce va duce la o scădere a presiunei din centrală pe un interval de câteva zile.
Adițional puteți pune niște bandă de teflon pe filete dacă acestea curg.
3. Zgomot în centrala termică

În principal centrala are anumite zgomote de funcționare.
Aceste provin de la ventilatorul ce asistă arderea, de la pompă și de la camera de ardere.
Care sunt zgomotele cele mai comune ale centralei?
- pocnituri în interiorul centralei termice
- sunet de picurat în centrala termică
- un șuerat când este în funcționare centrala
- sunete pe conductele de încălzire
Pocnituri în interiorul centralei termice
Pocniturile de intensitate mică și în rapidă succesiune (pocnituri ce au o ușoară rezonanță metalică) sunt datorate unei componente interne din centrală ce se dilată și contractă.
Sunetele acestea sunt cauzate de schimbătorul de căldură ce odată ce se răcește sau încălzește face ca metalul din care este construit (acele lamele) să își schimbe marginal dimensiunea, astfel și acel sunet metalic ce seamănă cu o pocnitură.
Sunet de picurat în centrala termică
Acel sunet de picurat ce-l auzi din centrala termică, fie că e comutată pe încălzire sau pe răcire este asociat aerului din sistem.
Dacă a fost intervenit la centrală recent acel sunet o să persiste câteva ore (depinde de caz) până ce o să fie eliminat.
În cazul sunetului persistent atunci când utilizați apa caldă menajeră, acesta o să dispară destul de rapid atunci când o să utilizați robineții din casă.
Pentru sistemul de încălzire, acesta fiind închis, este nevoie de o aerisire completă a sistemului.
Tot ce trebuie să faceți este să mergeți la fiecare calorifer din camere și să scoateți câțiva ml de apă din fiecare.
În cazul în care ați scos prea multă apă din centrală, aceasta va intra în avarie. Ce trebuie să faceție este completați cu apă în sistem utilizând robinetul albastru de sub centrală.
Centrala face un șuerat când este în funcționare
Un ușor „șuerat” atunci când este în funcționare denotă o galerie de admisie înfundată. Teoretic dacă acel tub ce iese în exterior de la centrală are ieșirea înfundată centrală intră automat în eroare și nu va funcționa.
Însă dacă doar partea din tub prin care este tras aer în centrală (adică secțiunea exterioară a tubului) este obstrucționată parțial aceasta poate funcționa în continuare, însă poate cauza ca centrala să intre periodic în eroare, flacăra să nu ardă inconsistent și să facă anumite sunete atunci când aer de afară este tras în centrală.
Trebuie să verificați acel tub ce este dus la exteriorul locuinței să observați dacă nu este perfect etanșat sau dacă are partea exterioară obstrucționată de un obiect.
Sunete pe conducta de încălzire
Centralele termice folosesc apa din rețea ca să o aducă la o temperatură optimă utilizării în gospodărie. Însă în acest proces, odată cu încălzirea ei, se vor forma inevitabil impurități pe circuit.
Acumulările cele mai mari de impurități este întâlnit la circuitul de încălzire.
Practic când centrala funcționează se aud sunete (ca de nisip) pe conductele de încălzire.
Acest lucru poate fi remediat în următoarele moduri:
- să se efectueze o curățare chimică a centralei (recomandat să o faceți vara)
- să se instaleze filtre anticalcar/antimagnetita
- să se instaleze filtru din bumbac/plastic pe circuitul de intrare apă rece în centrală
Concluzii probleme centrală termică
Centralele termice pot avea multiple probleme de funcționare pe toată perioada lor de viață. Majoritatea din ele pot fi rezolvare destul de ușor și nu necesită investiții foarte mari, însă contează într-o egală măsură și calitatea centralei termice pe care o achiziționați.
De asta majoritatea instalatorilor recomandă să cumpărați o centrală termică la bugetul cel mai mare pe care vi-l permiteți la momentul respectiv.
Curând o să fac un articol exact despre cum să alegi cea mai bună centrală termică pentru locuința ta.
Însă dacă deja ai centrala și aceasta face probleme, recomandarea mea ar fi să apelezi la un service autorizat de producătorul centralei tale. Să eviți pe cât posibil meseriașii de pe OLX.
Aici o să pun o listă de centre service pentru centrale termice în funcție de cei mai populari producători de centrale:
- Centre service centrale Viessmann
- Centre service centrale Ariston
- Centre service centrale Vaillant
- Centre service centrale Motan
- Centre service centrale Immergas
Tu ce problema cu centrala termică ai experimentat? Lasă te rog un comentariu mai jos și am să încerc să-ți răspund.
Salut,
Am o problema cu fluctuatia apei calde, practic nu pot face dus pentru ca apa calda alterneaza cu cea rece, indiferent de robinetul pe care il deschid. Pentru alimentatre cu apa folosesc o pompa submersibila in sistem hidrofor. Mentionez ca perma de aer din vasul de expansiune a centralei a fost refacuta acum cateva zile.
Ce pot face pentru a elimina aceasta problema?
Robinetul apei calde este dat la maxim către cald?
Imi scade presounea in centrala cand dau drumul la apa calds dupa upa de inchid apa revine la normal ce ar putea fi?
Buna seara,după ce au efectuat revizia tehnică cei de la Bavaria și au spus conform măsurătorilor făcute că funcționează f bine,la interval de câteva zile centrala se oprește arătând eroare:F-72 și Era 5. Centrala este Vaillant. Dacă o opresc sau o scot din priza apoi o pornesc,funcționează din nou careva zile. De când au făcut revizia , trei săptămâni , s-a întâmplat a patra oară. Meșterul care a făcut revizia a uitat robinetul de alimentare cu apă deschis și presiunea era 2 bari. Am sesizat asta după vreo 10 zile.
Bună am centrala motan sigma 24 kw flucseaza ancalzirea la circulația apei la calorifere urcă la 85 grade an 3 secunde după acea coboară la 40 nu se ancalzesc caloriferele?
Bună ziua! Am o centrala vaillant prin condensare, ptr încălzire funcționează ok, când vreau sa folosesc apa calda, curge apa di centrala și scade și presiunea din calorifere. Care ar fi cauza?
Bună ziua, am o centrală Silber pă gaz, cînd vreau să folosesc apă menajeră, vine prima dată apă fierbinte după cîteva secunde vine apă rece și centrală se oprește.O fi de la senzoru de căldură?
Vă mulțumesc, anticipat.
Salut,
Am si eu fluctuatie de apa calda-rece. Cand fac dus vine apa calda, apoi rece si iar calda. Alimentarea cu apa este printr-o pompa submersibila in sistem hidrofor. Acum cateva zile am refacut perna de aer din vasul de expansiune a centralei si aceasta fluctuatie a devenit si mai vizibila.
Ce pot face?
presiunea este constantă pentru apa ce alimentează centrala?
Salut , eu am o problema la modelul Motan Kober C34GV24 cu fluctuatiile de temperatura pe apa calda menajera , temperatura oscileaza intre 34 si 49 desi eu am setato la 43 de grade. Am cumparat recent apartament nou cu centrala instalata. Am primit de la dezvoltator dovada punerii in functiune a centralei. Cum se poate remedia sau ce setari pot face ?
presiunea apei este constantă?
totodată, ce mai puteți cere să verifice, este senzorul de temperatură la apă caldă menajeră
Salut! nu stiu daca comentariul meu va mai fi citit, totusi imi incerc norocul :
Centrala Ferroli-FEReasy-F-24 apa la dus curge asa cum este mentionat si in comentariile de mai sus: fierbinte, scade spre rece, dupa care creste termic spre opareala si se mentine!
Am o baterie cada dus cu termostat (KADDA – YH2101) care nu ma ajuta cu nimic (am incercat sa-i fac reglajele pt temperatura 38 grade fara nici un rezultat: 0-38 curge opareala, 38-50 tot opareala, 50-0 apa rece).
Din articolul citit banuiesc ca este vorba de senzorul de temperatură al centralei, deoarece apa vine oparita si atunci cand centrala este setata la 40 de grade si cand este setata la 80 de grade, si cand robinetul de la baterie este la maximum pe apa calda si cand este combinata cu apa rece / cand debitul este la nivel maxim si cand este la jumatate.
Hmm…îmi pare că este senzorul de temperatură apă caldă menajeră
Salutare, centrala mea Motan Sigma 24 in timp ce este în funcțiune pe încălzire calorifere urcă presiunea până la 2,6bari, apoi scade instantaneu la 2,4 se oprește si apare E10, apoi după aproximativ 5-10sec. pornește din nou. Și tot așa oscilează cu opriri și porniri până ce ajunge la temperatura setată pe termostatul din camera. Ce ar putea fi ? Mulțumesc !
Salut!
Sper ca nu deranjez dar am si eu o mica problema dar nu cu apa menajera. Detin o centrala Ariston Clas One si am montat o sonda externa. Am setat parametrii centralei pe temp. joase(20-45°) pentru incalzirea in pardoseala si am activat functia auto,insa pe display-ul centralei apare 58° agentul termic. Cand termostatul de ambient cere centralei sa porneasca temp. agentului termic scade sub 45°.( curba de temp. a ramas cea din fabrica 0.6)
Multumesc si scuze pentru deranj!
La centrala mea,,vaillant,,am apa calda la chiuveta,dar caloriferele nu se incalzesc,nici nu vine apa calda.Am vre-un senzor de temperatura defect?
centrala e comutată pe încălzire?
Salutare. Pentru a avea apa calda, centrala porneste doar cu rubinetul deschis la maxim.
există o șansă ca undeva pe circuit să fie o obstrucție
buna am o centrala ferolli feg,apa calda la robine functioneaza dar nu incalzeste caloriferele
e comutată centrala pe modul de încălzire?
Salut. Am luat în chirie un apartament cu centrală termică Ferroli pin condensare (nu știu exact modelul) montată în bucătărie. Am setat temperatura pt apă menajeră și la 40° (valoare minimă acceptată) și la 45°. Problema e că în timpul funcționării îmi arată că temperatura apei atinge 71° apoi scade, iar urcă și tot așa, iar la robinetul de la bucătărie vine opărită, încât trebuie să o combin cu apă rece. La baie nu am problema asta, funcționează normal, robinetul îl țin maxim cald și nu am deloc fluctuațiile de la bucătărie.
E problemă de la senzorul de temperatură sau de la bateria din bucătărie? Mulțumesc!
bateria de la bucătărie are reductor de debit? când crește brusc temperatura apare cumva și o eroare? când temperatura este crescută funcționează și caloriferele?
Buna seara. Avem o centrala Viessman prin condensare de 5 ani aproape. La penultima revizie a trebuit refacuta presiunea la perna din vasul de expansiune. De atunci doar cand pornim apa calda ceasul de la centrala trenura foarte rau, face un zgomot mare iar apa are fluctuatii : fierbinte/ rece. La apa rece sau cand dam drumul la caldura nu face niciun zgomot si totul este normal. Cand am schimbat centrala am facut si curatarea chimica a tevilor. La ultima revizie ni s-a spus ca poate fi de la presiunea apei din bloc insa abia ce a plecat un domn instalator iar presiunea este buna. Ce altceva ar putea fi? Ar putea fi vorba de senzor in acest caz? Foarte multe persoane au venit, si-au dat cu părerea, au luat banii si au plecat fara insa a rezolva problema . La revizie ni s-a spus doar ca centrala este in regula nu are nimic dar nu mi se pare normal sa faca de 1 an asa in conditiile in care inainte nu facea. Multumesc
Buna seara am o problema la centrala RADIANT nu imi vine apa calda comut robinetul pe apa rece acesta raspunde imediat il comut pe apa calda nu mi curge deloc apa aceeasi problema este si la robinetul de la baie in caz ca v ati gandit ca este robinetul de vina
adică aveți apă caldă pe modul de rece la robinet?
Buna ziua.
Am si eu o centrala termica Viessmann Vitodens 100 de 35kw si in timpul functionarii pe incalzire termica daca pornesc robinetul pe apa calda se aude un zgomot puternic incat vibreaza si centrala. Care ar putea fi cauza?
Multumesc anticipat.
cum este acest zgomot?
Este un zgomot puternic incat vibreaza si centrala. Ca o bubuitura
Au fost si cei de la service, au curatat-o dar nimic nou
îmi pare a fi capacul pentru etanșare fonică, cred că are un șurub slăbit
Buna seara,
Am fluctuatii de temperatura la apa la baie in vana. Dau maxim la apa calda si cand se umple vana apa nu este fierbinte. Calorifele se incalzesc, apa este fierbinte in bucatarie si in baie la chiuveta doar la vana apa este aproape rece. Pot face ceva de unul singur sau trebuie sa caut un om care sa verifice?
Multumesc!
cum este debitul apei?
Am o centrala ferilli diva32, ocentrala care nu face ACM ci soar caldura.pentru acm am boler de 150l cu serpentina.cand trebuie sa incalzeasca apa calda din boiler timp de 20 de secunde face un zgomot ca si cum ar intra in vibratie dupa care se opreste si functioneza normal.ce credeti ca ar putea fi?
ar fi o idee bună să chemați instalatorul să verifice ventilatorul
Buna ziua,
centrala termica nu declanseaza pe apa calda. Presiune ok. Nicio eroare afisata. Pe niciun robinet din casa nu declaneaza si nici nu se aude nimic. Cam care ar putea fii cauza?
Multumesc!
robinetul de apă caldă de sub centrală, funcționează? Gen dacă deschideți robinetul pe apă caldă, apa curge sau nu?
Buna ziua.
Am o centrala VIESSMANN.
Circuitul este chiuveta baie, dus, chiuveta bucatarie. Pana la chiuveta baie totul este OK cu presiune si apa calda. Incepand de la dus spre chiuveta de la bucatarie presiunea la apa calda scade mai mult de jumatate. Ca sa fac dus, sau sa am apa calda la bucatarie, trebue sa deschid robinetul la chiuveta de la baie. Mentionez ca de 1 -2 luni a inceput sa se intamle lucrul acesta. Centrala a fost verificata in toamna si nu avea nimic.
Va multumesc
Buna ziua.am o centrala Ferolli si imi picura apa prin furtunul de condens incontinuu.care ar fi cauza?Multumesc
obstrucție undeva pe circuit, cel mai probabil
Pe toate forumurile apar doar probleme simple. Eu si inca doi colegi ne-am facut incalzirea centrala acum doi ani, la casa. Case diferite, firme de instalatori diferite, centrale diferite, tevi de cupru sau de ppr, filtre antimagnetita, etc. Toti trei avem aceeasi problema: de doua ori pe luna completam presiunea apei de la 1 la 1,5bar. Evident, in sezonul rece, adica atunci cand incepe sa porneasca incalzirea. S-a verificat tot: tevi, calorifere, robinete, aerisitoare (inlocuite), etansari, … TOT. Fara rezultat. Aceeasi situatie de doi ani. In fiecare vara aducem meseriasi, desfacem, inlocuim, platim, degeaba. Niciunul din noi nu a rezolvat problema.
PS Uneori scade presiunea doar la 1,2 bar, dar daca e lasata o luna fara completare ajunge si sub un bar.
aveți o pierdere undeva, robinet cel mai sigur