Telefonul mobil avantaje si dezavantaje

Telefonul mobil avantaje si dezavantaje pentru copilul tau

Telefonul mobil este unul din cele mai pretioase dispozitive din viata mea.

Si cand spun pretioase, nu ma refer neaparat ca este indispensabil ci mai mult ca-mi usureaza viatat atat de mult incat daca stau fara el pare ca imi complic existenta. ?

Cred ca aceasta idee este impartasita si de o buna parte din voi, asta pentru ca aveti o viata ocupata, multe lucruri de realizat zilnic si telefonul mobil ne ajuta sa ducem task-urile programate la bun sfarsit, sa stam in contact cu cei dragi si sa ne relaxam atunci cand e cazul.

Telefonul mobil smart e ca un 3 in 1, pe partea digitala

Acum sa spunem ca deja cunoastem avantajele unui telefon mobil smart pentru noi, persoanele adulte, insa ce efecte negative/pozitive ar avea pentru un copil? Sau concret, ce avantaje si dezavantaje aduce un telefon mobil pentru copilul ce nu a ajuns la adolescenta si inca este in procesul de formare.

In acest articol am sa va enumerez pe scurt avantajele si dezavantajele utilizarii unui telefon mobil smart de catre copilul dumneavoastra.

Ce trebuie sa luati aminte e faptul ca nu sunt un expert in domeniu si ca sursele citate nu sunt in legatura directa cu blog-ul, deci cumva sa apelati la un specialist in domeniu in cazul in care aveti nevoie de o opinie stiintifica, o opinie de specialitate.

Telefonul mobil avantaje si dezavantaje pentru copilul tau

Avantaje Telefonul mobil pentru copil

1.Modalitate de comunicare eficienta

Nu avem cum sa negam, telefonul ne ajuta sa intram in contact rapid cu persoanele dragi si nu numai extrem de rapid. Esti la doar cateva apasari distanta de a vorbi direct cu persoana dorita sau chiar a o vedea intr-ul apel video.

Daca doresti sa fii in permanenta in contact cu copilul, e indicat un telefon smart.

2.Dispozitiv de tracking veritabil

Acum ce va rog este sa nu fiti total creepy si sa-i inregistrati fiecare miscare. Nu stiu neaparat daca asa faci copilul sa inteleaga ca anumite lucruri nu sunt ok. ?

Ci mai mult ma refar la ideea ca telefonul mobil smart va poate ajuta sa determinati cu acuratete destul de buna unde se afla odrasla dumneavoastra in cazul evenimentelor nefericite.

3.Amintiri instant!

Chiar mama imi spunea cum regreta ca nu are mai multe poze cu mine de cand eram in scoala generala sau adolescenta. Realitatea este ca atunci nu prea avea toate lumea un telefon mobil cu camera si intr-o oarecare masura era complicat ca sa faci poze zilnic cu usurinta.

Insa acum cu telefoanele mobile se pot face filmulete si fotografii extrem de simplu. Iar peste ani, daca sunt salvate intr-un cloud, puteti sa reveniti la ele pentru o doza de amuzament.

4.Usurinta de accesare a informatiilor

Un copil daca este educat cu cap sa-si utilizeze telefonul mobil poate accesa foarte usor canale de Youtube de calitate si materiale digitale de tip e-books sau audio-books. Astfel contribuie singur la educatia lui si cu trecerea timpului asta o sa-i prinda super bine. Astfel poate sa se formeze frumos si mereu va tinde sa caute informatii noi si interesante ce ii largesc orizonturile.

Insa indrumarea trebuie sa vina de la dumneavoastra.

5.Entertaiment

Un copil are nevoie si de timp pentru joaca. Asa se antreneaza creierul, se relaxeaza si pe viitor va practica la munca sau in viata de zi cu zi anumite abilitati ce-i pot fi instalate in creier inca din copilarie.

Insa conteaza extraordinar de mult si tipurile de jocuri in care isi petrece timpul. O buna parte din jocurile din ziua de azi nu sunt ele musai educative, dar sunt si titluri de calitate cum ar fi Scrabble.

Dezavantaje Telefonul mobil pentru copil

1.Tentative furt sau frauda

Sunt multe persoane pe internet sau in viata reala ce au ca tine copii pentru a le intra in posesia datelor personale sau a bunurilor materiale.

In cazul datelor personale, sunt o multime de site-uri suspecte ce pot colecta fara stirea copilului informatii de ordin personal. Mai ales daca descarca fisiere de pe pagini web suspecte sau acceseaza banere/site-uri ciudate.

Iar furtul se adreseaza mai mult copiilor ce au telefoane mobile foarte scumpe de la parinti si incep sa le etaleze in public. Stiti vorba aia: „e asa usor de parca ai fura jucaria de la un copil?” In contextul nostru se aplica perfect.

2.Site-uri cu materiale inadecvate minorilor

Aici nu ma refer numai la site-uri pornografice ci la site-uri care au continut brutal, imoral sau informatii/stiri false ce pot altera sau poate chiar marca un copil.

Desi sa spunem ca pentru aceste aspecte puteti pune niste filtre parentale.

3.Atentia ii poate fi rapita destul de usor

Jocuri video tampite, clipuri video fara continut de calitate si asa mai departe. Aspecte ce pe termen mediu sau chiar lung ii pot afecta performanta intelectuala. Astfel este recomandata inmanarea telefonului unui copil ce deja are stabilite niste baze solide in educatia de baza.

Desi acum nu stiu daca acest aspect e conectat strict doar cu telefonul mobil asta pentru ca exact aceleasi activitati o poate face si acasa pe un PC, insa macar in cazul unui PC il puteti supraveghea relativ.

4.Copilul poate deveni introvertit si pe viitor sa sufere de diverse afectiuni

Conform unui studiu facut prin 2016, copii ce petrec cateva ore in fata unui ecran de telefon pot suferi de depresie sau anxietate.

Mai mult decat atat copii daca au un mijloc in care sa se piarda de realitate, pot deveni foarte usor introvertiti si inchisi fata de ceea ce simt. Lucru ce-i poate afecta pe viitor.

Concluzia ar fi ca pana la urma nu e ceva rau neaparat un telefon mobil inmanat unui copil. Insa inainte de asta va trebui sa duceti un proces de educare intens in bunele practici ce tin de utilizarea telefonului si internetului.

Un bun start ar fi sa-i inmanati copilului un soi de ceas smart cu care sa vorbeasca cu dumneavoastra, un exemplu bun de astfel de ceas este acesta, ulterior sa treceti la un telefon conventional ca pe viitor sa-i faceti cadou primul smartphone.

Tine mult de dumneavoastra cum ii explicati si ce educatie ii oferiti. Daca copilul primeste niste intructiuni de baza si explicatii pe masura, impreuna cu niste reguli de utilizare nu cred ca impact va fi atat de negativ. Insa ma repet, nu sunt expert, aceasta este doar parere mea.

Mai multe detalii despre subiect puteti gasi in articolele de mai jos din care m-am inspirat.

sursa sursa1 sursa2 sursa3

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani