Telefon lent si neperformant? Readu-l la viata simplu si rapid 31

Telefon lent si neperformant? Readu-l la viata simplu si rapid

Telefon lent

Telefon lent si neperformant? Readu-l la viata simplu si rapid

Ai un telefon mobil cu Android care deja are ceva ani la bord.
Insa la ce il folosesti tu, nu simti nevoia de un upgrade neaparat.

PS: Desi daca vrei un telefon ieftin am pregatit un articol special pentru asta

Dar datorita varstei inaintate si update-urilor care au fost promise dar nu au mai venit, ai inceput sa sesizezi faptul ca acest telefon lent incepe sa se joace cu nervii tai.
Cautand pe Google sau in alte surse, nu ai gasit o solutie concludenta pentru problema ta, asa ca ai ajuns aici.
Drept sa spun, ai ajuns in locul potrivit!
In acest articol am sa-ti dau cateva solutii prin care acel telefon lent sa devina unul mai rapid.
Nu este o diferenta incredibila de mare, dar in multe situatii poate face diferenta.
Sa trecem direct la sugestii:

Reseteaza telefonul la setarile din fabrica(factory reset)

  • Una din cele mai rapide metode prin care poti face telefonul mai rapid este sa-l resetezi la setarile din fabrica. Doar faci un backup la tot ce ai pe el si il resetezi din recovery sau din setari.

Anuleaza animatiile interfetei

  • Sistemul de operare Android iti permite sa scoti efectele interfatei atunci cand o navighezi. Dezactivand efectele, in teorie, ar trebui sa faca telefonul putin mai rapid. Ca sa realizezi acest lucru intri in Setari/Despre telefon si dai click pe Numar de construire(Build Number) de cateva ori pana o sa-ti apara Acum esti dezvoltator. Acum mergi un meniu inapoi si ar trebui sa vezi optiunile dezvoltator (posibil ca la unele modele sa fie regasit in alta parte). Intri in Optiuni dezvoltator si dai scroll in jos pana vezi Scara anim. in fereastra, Scara pt. anim. in tranz.,Scara durata animator. Dai click pe fiecare si le setezi 0.

Rescrie sistemul de operare

  • Inca o metoda garantata sa-ti imbunatateasca performanta este rescrierea sitemului de operare sau reinstalarea, cum mai este cunoscut procesul. Fiecare model de telefon are o metoda separata, citeste mai mult despre asta aici

Goleste memoria interna a telefonului

  • Aplicatiile si sistemul de operare scriu anumite fisiere in memoria telefonului, fisiere care pe termen lung aglomereaza memoria si afecteaza performanta automat.(telefoanele mai vechi de Android 4.1 sunt afectate de asta)

Fa overclock la kernel sau pune un soft custom

  • Aici deja intram in taramul avansat al modificarii sistemului de operare. Daca telefonul tau este unul mai popular, poti incerca sa cauti pe xda-developers un kernel custom  sau sa instalezi un soft custom. De multe ori performanta telefonului este sporita aproape instant.

 
Nici una din metodele de mai sus nu este garantata complet in resuscitarea unui telefon lent, vechi.
Insa pot fi incercate, nu aveti de pierdut nimic, doar trebuie sa fiti atenti la procesele in sine.
Eu aveam un Galaxy S2 in urma cu ceva timp, acesta mergea oribil cu sistemul de operare oficial, cand am pus un soft custom lucrurile s-au imbunatatit semnificativ.
Oricum, daca aveti neclaritati sau dorita sa cereti un sfat, puteti sa ma contactati pe pagina de Facebook Geek Chronicles.
⏩  Stii ca am si canal de Youtube? Follow me!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles