apple iphone

iPhone vs Telefon chinezesc: Pe care sa-l alegi?

Telefon iPhone

Telefon iPhone sau o chinezarie? Pe care sa-l achizitionezi si de ce

Telefoanele mobile smart le gasim la tot pasul. Astfel fiind cele mai achizitonate electronice la nivel mondial.
In acest articol ti-am expus parerea de in vederea achizitionarii unui telefon smart (facand corelatie cu nevoia in sine) si acum o sa discutam un topic o idee mai delicat sa zic, pe care l-am mai luat in discutie sub diferite forme.

Sa-ti cumperi un telefon iPhone facut de compania Apple sau un dispozitiv chinezesc mult mai ieftin?

Telefoanele iPhone sunt cele mai populare dispozitive mobile smart din ultimii ani. Popularitatea a venit datorita prestigiului companiei Apple in a face un dispozitiv ce pur si simplu functioneza.
Adica sistemul de operare este atat de bine optimizat si se impaca de minune cu hardware-ul incat nu da erori cum vedem pe Android sau Windows.
Sistemul de operare in sine este incetinit doar de unele aplicatii ce sunt prost optimizate de catre dezvoltatori (Facebook Messenger ?).
Astfel e una din cele mai fluide si stabile experiente ce le poti avea pe un telefon mobil. Insa aceasta superioaritate din punct de vedere a optimizarii vine la un pret, pret ce este destul de piperat in comparatie cu alte alternative.
Daca nu ma insel, iPhone-ul este unul din cele mai scumpe telefoane ce le gasesti in magazinele din Romania ba chiar si din lume (cu cateva mici exceptii).

Insa o fi justificat pretul unui telefon iPhone?

Intrebarea este simpla dar raspunsul complex.
In ideea ca sunt mai multi factori ce trebuie sa-i iei in considerare atunci cand vrei sa iti cumperi un telefon nou. Ca de exemplu: ce ecosistem iti este mai familiar, ce buget ai, pe ce pui accent mai mult, cat de experiementat esti cu telefoanele? si lista poate continua.
Dar inainte de aceste intrebari trebuie sa relizezi un lucru: un telefon chinezesc si un iPhone executa aceleasi functii numai ca o idee diferit.

PS: cand ma refer la telefoane chinezesti aduc in discutie brandurile mari, cu renume in China care au deja o baza notabila de clienti. Ex.:Oppo, Xiaomi, OnePlus, LeTV,

Chiar daca Androidul de pe telefoane ca Xiaomi sau Oppo uneori are mici probleme, in mare au aceleasi aplicatii disponibile si executa aceleasi functii ca iOS-ul de pe iPhone.
Ba chiar sunt unele aspecte unde un telefon chinezesc se descurca mult mai ok decat un iPhone (camera, bateria si multitasking de exemplu) si cand te uiti la diferenta de pret mai ca nu iti vine sa crezi.
Astfel daca ai un buget restrans, renteaza sa lasi iPhone-ul balta si sa-ti iei ceva de la asiatici, fara ca sa ai mult de suferit in ceea ce priveste experienta de utilizare.
Bine…ce-i drept e faptul ca iPhone-ul beneficiaza de un suport cu mult superior fata de dispozitivele mobile chinezesti, astfel va primi o perioada destul de lunga de tip update-uri la OS. Dar acum nu stiu ce sa zic, nu cred ca asta ar trebui sa te determine neaparat sa-ti cumperi unul doar acest aspect.
In ideea ca oricum nu tii mai mult de 2 ani un telefon, deci ai putea sa-ti cumperi un dispozitiv asiatic ca ulterior sa-l vinzi sau sa-l dai cuiva. Inca un aspect important demn de mentionat referitor la vanzare este devalorizarea produsului.
Pe piata dispozitivelor mobile (cea SH in principal) devalorizarea intra in „actiune” atunci cand telefonul nu este extrem de popular, calitatea materialelor lasa de dorit sau performanta devine inferioara cu timpul.
Aici sufera mai mult telefoanele originale din China, asta pentru ca nu sunt cunoscute in comparatie cu iPhone-ul. (un iPhone 6 pe piata Sh ajunge pe la 1100 lei! Chiar daca modelul este vechi)

Un telefon chinezesc e mai ieftin si ofera performanta similara

Cu pana in 450$ iti poti cumpara un telefon cu Android ce are o performanta similara unui iPhone si o sa te fereasca de imprumuturi sau rate.
Mai mult decat atat te alegi cu un telefon de baza care cel mai probabil va functiona foarte bine o perioada lunga de timp, fara sa simti nevoia de un upgrade.
Odata cu progresul procesoarelor mobile, acestea au inceput sa devina foarte potente, astfel nu mai simti nevoia sa mai schimbi telefonul. Nevoia de upgrade vine odata ce aplicatiile nu vor mai fi compatibile cu ultima versiune de Android disponibila oficial pentru telefon. (adica destul de mult timp).
Acum alegerea este strict a ta!
Ori cumperi un telefon Apple pentru ca doresti de mult sa faci o achizitie de genul, dorind automat si sa incerci un sistem de operare nou, ori nu vrei sa-ti bati capul cu alte brand-uri.
Alternativa dupa cum era de asteptat, e un dispozitiv chinezesc ce e mai ieftin, la fel de performant si de o calitate superioara.

Tu daca ai avea de ales intre un telefon iPhone si o chinezarie, ce ai alege?

 
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles