Tehnologia 5G efecte secundare: Mit sau adevar? 31

Tehnologia 5G efecte secundare: Mit sau adevar?

Viata noastra cotidiana depinde intr-o oarecare masura de mijloacele de transmitere a informatiilor fara fir, adica wireless.

Acestea exista de ceva decenii in societatea moderna si sunt atat de bine instalate in viata noastra de zi cu zi incat nici nu mai acordam importanta atat de mare lor.

De la telefonul mobil, reteaua de internet din casa sau cafenea pana la radioul masinii, toate utilizeaza un spectru de frecventa electromagnetica.

Fiind diferite functii indeplinite de fiecare tehnologie, exista variatii in ceea ce priveste frecventa lor de operare.

Electromagnetic Spectrum
Surse de radiatie: https://www.epa.gov/radiation/radiation-resources-outside-epa

Adica daca radiatiile emise de un radio AM/FM se situeaza pe la 30 kHZ (frecventa destul de scazuta), lumina UV emisa de soare ajunge undeva la 750THz (frecventa ridicata).

Practic tot spectrul situat sub valorile de 650-750THz s-ar considera intr-o oarecare masura sigure. Acestea neavand posibilitatea sa patrunda pielea, fiind absorbite aproape in totalitate de piele, deci nu ar fi efecte negative pe termen lung care sa afecteze pizic pielea sau structura moleculara a celulelor.

Daca ar fi sa observam asta, pana in momentul de fata, nu au fost cazuri notabile de persoane ce au suferit de mutatii genetice sau afectiuni grave datorita expunerii la undele radio/GSM sau pentru ca au avut expunere periodica la lumina vizibila.

Problema cu radiatiile electromagnetice sunt mai mult de la spectrul UV catre cel Gamma. Deja de la spectrul UV discutam de patrunderea pielii si afectarea ADN-ului irecuperabil.

Cel putin in cazul razelor UV care activeaza pana pe la 30PHz (frecventa foarte ridicata) sunt nenumarate studii ce dovedesc efectele negative ale acestora asupra pielii si cum determina imbatranirea prematura a tesutului. Iar in situatii de expunere constanta, pentru perioade lungi de timp, fara utilizarea unei protectii solare, poate duce la mutatii genetice care favorizeaza aparitia cancerului de piele.

Efectele sunt din ce in ce mai negative atunci cand inaintam in spectrul undelor ionizante (cum sunt cele UV) si ajungem la frecventele extrem de ridicate ale radiatiei X, Gamma sau nucleare. Cu cat frecventa creste, cu atat este afectat ADN-ul mai mult, astfel complicatiile sunt nenumarate si duc la un deces iminent chiar si la o expunedere de cateva secunde.

Radiatia de tip Gamma e cea mai daunatoare organismelor vii. Aceasta este intalnita in univers de cele mai multe ori in urma unei expozii gigantice a unei stele de mari dimensiuni.

Acum ca v-am prezentat in linii mari spectrul de radiatii electromagnetice, pentru formarea unei figuri mai bun de ansamblu, unde este clasata banda 5G pentru telefonie mobila?

Practic spectrul 5G pentru dispozitive mobile activeaza undeva in benzile de 3.0GHz – 30Ghz (in momentul de fata, pe viitor posibil sa ajungem si la spectrul de 300Ghz sau mai mult dar exista multe limitari de infrastructura momentan). Deci actualmente tehnologia 5G este o unda aproape milimetrica ce emite radiatii mai mari decat cuptorul cu microunde, fiind situata sub spectrul de 6GHz pentru antenele ce ofera conexiunea stabila de 5G si pana la 30Ghz pentru antenele locale (ce vor fi plasate pe stalpi de electricitate, cladiri, panouri publicitate etc.) acestea vor oferi practic vitezele acelea de download ce ating 1Gbps.

Tehnologia va fi bazata pe doua frecvente si doua tipuri de antene.

5g-new-radio
Spectrul 5G actual: https://www.rfpage.com/what-are-5g-frequency-bands/

Datorita faptului ca odata ce creste frecventa de operare, este mult mai simplu ca aceasta sa fie blocata sau bruiata de obiecte solide (pereti, copaci, geamuri etc.) spectrul de mare viteza de pana in 30Ghz o sa fie aplicabil doar pentru orasele mari unde infrastructura ar permite instalarea acestor atene locale. Insa si aici odata ce ai intrat in cladire, comutarea se va face automat de telefon/tableta catre o retea 4G sau 5G de banda mica (pana in 6Ghz)

Deci in marea majoritate din situatii o sa fii conectat la o retea de banda mica catre medie, fiind destul de apropiata de cea 4G.

Deci pericolul retelei 5G este unul real?

Pai nu neaparat. Nu pana in momentul de fata.

Frecventa la care opereaza acum si va opera pentru urmatorii 10 poate 20 de ani este in continuare destul de nesemnificativa. Deci nu ar avea efecte negative asupra noastra.

Insa nici studiile care au fost facute pana in momentul de fata nu sunt indeajuns de numeroase incat sa ajungem la o concluzie definitiva.

Este adevarat ca pielea noastra absoarbe destul de eficient aceste unde, insa efectele pe termen lung sunt cel mai probabil nesemnificative, in conditiile in care zilnic suntem expusi la un nivel de ratiatii mult mai crescut doar pentru simplu fap ca iesim din casa la o plimbare prin soarele verii.

Dar asta nu inseamna ca nu pot exista efecte adverse pentru anumite persoane si mai ales pentru animale/insecte.

Cea mai corecta afirmate cel putin in momentul de fata ar fi ca: undele retelelor 5G nu ar afecta in teorie corpul uman, insa pentru un raspuns definitoriu sunt necesare mai multe studii pentru documentarea stiintifica a efectelor adverse la o expunere indelungata la aceste unde electromagnetice de spectru milimetric.

Practic nu ar avea rost sa va stresati prea mult cu asta, pe noi oamenii nu pare sa ne influenteze chiar atat de negativ, corpul nostru avand o rezilienta destul de buna la acesti factori (rezilienta pana la o anumita limita).

Problema mai mare in context o reprezinta animalele sau insectele.

Animalele de mici dimensiuni si insectele sunt cele care posibil sa fie afectate negativ de banda milimetrica a spectrului 5G ce tine de telefonia mobila.

Un studiu efectual prin 2018 a dovedit cum expunerea indelungata a sobolanilor masculi la unde radio poate cauza cancer.

Practic cu cat creste frecventa, in acelasi timp se genereaza caldura la contactul cu o suprafata solida. Masa noastra fiind destul de mare aceasta incalzire a pielii nu este musai aplicabila pentru undele electromagnetice din aria 5G, abia undele infrarosii incep sa aiba un efect termic.

Dar pentru o insecta ce are doar cateva milimetri povestea este total diferita.

O variatie mica nesemnificativa sau foarte mica pentru noi, pentru o insecta sau animal de talie mica poate fi semnificativa si in acelasi timp ar exista posibilitatea ca sa existe mutatii la nivel celular. Astfel pot aparea efecte secundare dupa cum prezinta acest articol stiintific din Nature.

Cel mai bine este sa ignorati toate teoriile false ce nu aduc o justificare stiintifica (era o petitie ce circula pe net care incuraja guvernele sa nu lanseze tehnologia 5G pe Pamana si in Spatiu, in fucking spatiu! Unde radiatiile te omoara in cateva secunde nici sa nu mai spun de temperaturiile extrem de scazute. Dar mna, risca ET sa fie bruiat de unde psihotice 5G?). Exact acelasi comportament l-au avut oamenii atunci cand a fost introdus standardul 4G sau chiar liniile de electricitate.

Toate acuzatiile fiind simple fabule odata ce au fost analizate de oamenii de stiinta.

Cea mai inteleapta actiune pe care o puteti face momentan este sa explicati parintilor sau celor care sunt paranoici de acesta noua tehnologie, cum functioneaza undele electromagnetice si de ce riscul expunerii in cazul nostru la undele din spectrul 5G este minimal (ingrijorarea mai mare ar fi pentru vietatile mici decat pentru noi).

In multe situatii pana si dieta pe care o aveti sau stilul de viata va poate creste semnificativ predispozitia la cancer sau alte mutatii celulare negative de acest gen.

sursa1 sursa2 sursa3 sursa4 sursa5

Voi sunteti ingrijorati in ceea ce priveste noua tehnologie 5G? Ce pericol considerati ca ar avea aceasta nou frecventa?

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles