samsung amendata

Samsung amendata cu 5.7 milioane de $ pentru ca incetineste telefoanele cu update-uri

Samsung amendate cu 5.7 milioane de $ de catre guvernul italian pentru ca ar incetini telefoanele vechi. Compania nu a comentat inca evenimentul

Dupa scandalul monstru de acum cateva luni in care a fost implicata compania Apple, acum se pare ca Samsung este sub lupa oamenilor legii si a primit deja o amenda in Italia.
Daca nu stiti exact despre ce este vorba, acum cateva luni Apple a fost acuzata ca incetineste telefoanele mai vechi. Lucru ce a fost confirmat de companie ulterior si s-a oferit si o explicatie.
Problema in toata situatia asta este ca compania nu a notificat in prealabil consumatorul de intentiile lor pentru incetinirea telefoanelor (conform relatarilor oficiale Apple, telefoanele erau incetinite pentru a proteja bateria care se degradeaza odata cu timpul).
Dupa ce oamenii legii au inceput sa faca demersurile legale de sanctionare Apple si pentru a solicita explicatii aditionale, mai multe companii au afirmat ca nu incetinesc telefoanele de generatie mai veche prin update-uri de soft.
Printre aceste companii se numara si Samsung, care conform oficialilor pentru drepturile consumatorului din Italia a mintit ca nu incetineste telefoanele de generatie trecuta.
In urma unei investigatii, oficialii italiani ce se ocupa cu drepturile consumatorului si care supervizeaza companiile in relatia cu consumatorul, au realizat ca Samsung utilizeaza mijloace software de incetinire a telefoanelor care deja au cativa ani vechime.
Update-urile care incetineau telefoanele nu veneau o documentatie valida/alternativa ce permitea utilizatorului sa restaureze telefonul la starea initiala, chiar daca acestea practic afectau performanta dispozitivelor.
Acum sincer nu stiu exact care a fost metoda de testare insa pot confirma si eu ca in decursul anilor ce am utilizat mai multe telefoane Samsung, cand telefonul era de 2 sau 3 ani vechime, ultima versiune de Android compatibila cu modelul la timpul respectiv mergea mult mai prost decat versiunea Android cu care a venit telefonul initial.
Ca o fi neaparat un lucru premeditat la mijloc este greu de spus, insa este clar ca exista un impact al performantei telefonului.
Cel mai plauzibil motiv din punctul meu de vedere (in cazul Samsung cel putin) este diminuarea numarului de programatori care lucrau la versiunile de Android aferenta telefoanelor din generatiile trecuta. Aproape as putea sa pariez ca orice companie face acest lucru!

Focusul principal fiind modelel noi abia lansate si automat integrarea ultimei versiuni de Android pe acestea intr-un mod cat mai rapid si eficient.

Un numar redus de programatori per telefon, va rezulta automat intr-o versiune mai putin optimizata care are probleme.
Inca un lucru ce trebuie luat in vedere (de asta problemele cu incetinirea telefoanelor Samsung se intamplau doar pe versiunile mai vechi de Android) este Android-ul in sine. Cu cat Google updata mai multe elemente software la aceste sisteme de operare, telefoanele in sine nu mai erau conceputa sa intretina noile functii consistent (unele telefoane treceau de la Froyo direct la Gingearbread sau poate chiar la o versiune mult mai noua). Acum odata ce Android-ul a evoluat la punctul in care este azi, nu cred ca problema aceasta mai este relevanta in mod special. Mai mult decat atat sa nu uitam faptul ca telefoanele au devenit din ce in ce mai potente. Astfel imi este greu sa cred ca telefoane ca S7 sau poate chiar si S6 intampina probleme de genul.
Samsung nu a comentat pana in momentul de fata evenimentul.
sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani