Robot care citeste gandurile oamenilor si nu numai

robot reads mind

Robot care citeste gandurile oamenilor va fi asistentul tau in viitor?

Nu stiti ce cauta acest catel in imagine? Va inteleg perfect insa dupa ce o sa cititi articolul o sa aiba mai mult sens.
Una din cele mai semnificative inventii ale ultimului secol sunt robotii.
Masinarii programate sa ne usureze diferite task-uri sau chiar sa le preia in totalitate.
Utilitatea lor este extrem de vasta si cu cat progresul tehnologic este mai accelerat ne putem astepta la o sumedenie de noi aplicari ale masinariilor.
Insa pana in momentul de fata multitudinea robotilor ce sunt prezenti prin fabrici sau institutii executa activitati ce sunt repetitive, programate.
Un exemplu de acest tip de robot este modelul de mai jos. Acesta este facut de ABB Robotics si este extrem de popular in cadrul fabricilor de masini pe partea de sudura.

ABB Robotics robot sudura
FOTO: robot sudura

Majoritatea sunt genul acesta de masinarii care le este dat un program ce il executa, insa in caz de intampina o eroare cel mai probabil sistemul se va inchide, nu va incerca sa gaseasca solutia.

Logic!

Insa oamenii de stiinta au pus bazele unui robot care nu numai ca gandeste intr-o oarecare masura singur ci mai mult decat atat poate prezice anumite actiuni umane.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din illinois au pus in practica teoria si au inregistrat miscarile mainii unui persoane pe un birou virtial, avand miscarea intrerupta de o forta externa.
Iar pe baza acestui studiu au creat un algoritm complex care poate determina intentia inviitoarei actiuni.
Acest tip de inteligenta artificiala poate fi aplicat in mai multe campuri, de la cel medical pana la industria auto.

Mi se pare o inventie inedita.

Are potentialul sa te scuteasca de efectuarea unor actiuni (facut cafeaua dimineata, aprins lumina in camera seara, inchis calculatorul automat etc) care pana acum iti luat cateva minute sa le termini/programezi.
Pe langa asta poate fi implementat in masina viitorului, proteze medicale sau te va ajuta sa te intelegi cu animalul de companie (v-am spus eu ca va avea sens imaginea in cele din urma) 😀
Momentan proiectul este la stadiul de test, va mai dura ceva timp pana vom vedea un produs disponibil pentru mase.
sursa
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani