umidificator de aer xiaomi

Recenzie Umidificator Xiaomi Mi Smart: Merită achiziționat?

Parcă a trecut ceva timp de când nu am mai făcut o recenzie, ia să vedem dacă-ți reintru în mână. 😁

În acest articol tip recenzie, o să discutăm despre umidificatorul Xiaomi Mi Smart ce la ora în care am scris acest articol costă în jur de 250 lei.

După ce o să citești articolul o să știi concret dacă ai nevoie de un umidificator în casa ta sau nu.

Pentru navigare rapidă, aveți opțiunile mai jos, dând click pe una din ele o să săriți direct la secțiunea respectivă.

Ce este un umidificator de aer?

Pentru persoanele care nu știu exact ce este un umidificator și care este principiul de funcționare, o să explic acum pe scurt.

Practic un umidificator de aer introduce umiditate în aerul dintr-o încăpere sau din casă.

Umiditatea este preluată de cele mai multe ori din apă și se eliberează treptat în aer fie prin evaporare fie prin intermediul unui abur rece.

Există umidificatoare de aer o idee mai performante, ce sunt integrate în unitățile de ventilație sau unitățile de climatizare, însă nu discutăm despre acestea în articol. Asta pentru că principiul de funcționare este diferit și garantat nu căutați asta.

Ce funcții aduce umidificatorul de aer Xiaomi Mi Smart

Recenzie Umidificator Xiaomi Mi Smart: Merită achiziționat? 31
Umidificator de aer Xiaomi Mi Smart

Umidificatorul este unul deloc pretențios.

Acesta are un rezervor 5l și un singur buton în partea din față ce-ți permite să-l pornești și să-i setezi intensitatea de umiditate.

Adițional poți configura setările umidității din aplicația Mi Home (ceea ce este recomandat).

Umidificatorul are un senzor de umiditate ce reglează volumul și durata aburului rece în funcție de nivelul prestabilit în aplicație.

În același timp, pe ecranul aplicației, îți este afișată valoare umidității în cameră în timp real și pe lângă asta găsești o notiță ce-ți sugerează dacă umiditatea este prea mică, confortabilă sau prea mare.

Ventilatorul ce împinge ceața este undeva în partea de jos, pe interior și când funcționează se aude foarte puțin.

Lumina de veghe de culoare albă se poate opri sau porni și la fel și feedback-ul audio.

Fiind integrat cu aplicația Mi Home, beneficiezi și de conectare la Google Assistant, Amazon Alexa și pe lângă asta dacă ai alte dispozitive smart Xiaomi în casa ta poți configura automatizări.

În acest umidificator Xiaomi Mi Smart Apa este sterilizată de o lampă cu UV ce omoară bacteriile ce pot face ca pe interior să se depună materii organice însă chiar și așa este recomandat să utilizați apă filtrată sau dedurizată și la câteva zile să-l spălați pe interior.

Acum cât de bine funcționează acest led UV nu știu, da e clar că până acu nu am găsit microorganisme în rezervor, chiar dacă nu am golit chiar la 72 ore rezervorul nu este recomandat.

Umidificator Xiaomi Mi Smart
Umidificator Xiaomi Mi Smart

Dacă nu dorești conectarea umidificatorului la rețeaua WIFI sau pur și simplu vrei control manual, ai în față butonul ce-ți permite să reglezi umiditatea pe 3 trepte. Butonul al 2-lea din spatele umidificatorului este doar pentru conectarea acestuia la aplicație (practic îl ții apăsat câteva secunde până ce led-ul din spate se aprinde intermitent).

Calitatea aerului și confort

Umidificator Xiaomi Mi Smart
Umidificator Xiaomi Mi Smart

Dispozitivul fiind doar de umidificare nu o să sesizați o îmbunătățire a calității aerului. Totodată nu o să aveți o diminuare a compușilor volatili sau alergeni.

Însă dacă aveți o umiditate scăzută a aerului, mai ales acum iarna când merg centralele termice sau soluțiile de încălzire ale casei, o să sesizați că dormiți mai bine și că e mai plăcut aerul de respirat.

Mai mult decât atât unele persoane spun că dorm mai bine și că nu se trezesc noapte cu nările uscate.

Eu sincer am avut o perioadă nările foarte uscate datorită umidității in casă (cred că era pe la 40-45%) însă acum asta mi se întâmplă foarte rar, chiar și atunci când merge centrala nu mai am problema aceasta. Asta cel puțin ziua, că seara nu-l las pornit pentru că mă trezește sunetul ventilatorului, nu pentru că este zgomotos da sunt eu mai sensibil la sunete gen 😂

Un alt beneficiu pe care l-ar avea umidificatorul de aer este contra răcelilor și a nasului congestionat.

Chiar am fost răcit în perioada asta și acum sincer nu știu ce să vă spun despre asta, poate ajută dar eu nu am simțit o diferență semnificativă (deși este important de menționat că umidificatorul este programat să se închidă noaptea)

Ca o notă pentru partea de confort: recomand să plasați umidificatorul la o distanță de minim 2.5 – 3 metri de locul unde dormiți, asta pentru că umiditatea în zona respectivă va fi foarte mare până ce se disipă vaporii uniform și pot cauza o mică variație de temperatură plus că nu este extrem de sănătos. Mai mult decât atât, încercați să plasați umidificatorul cât de central în cameră puteți și departe de surse de încălzire sau ventilație (adică aere condiționat, de jetul aerului în principal).

Curățare umidificator de aer Xiaomi Mi Smart

Recenzie Umidificator Xiaomi Mi Smart: Merită achiziționat? 32

Curățarea se face relativ ușor, deși sunt niște canale care ajungi tare greu în interiorul lor să le cureți. Din ce am observat eu, după un an de zile în cazul meu, a început să se depună un soi de mâzgă care se poate înlătura doar cu o perie de sticle foarte subțire.

Eu mi-am comandat acum ceva perie subțire pentru paie și sticle să văd dacă am vre-un succes să curăț acel tunel.

Recomand ca periodic (odată pe săptămână) să puneți în baza umidificatorului apă călduță cu 2-3 linguri de oțet alb pentru a degresa/igieniza apoi să curățați zona bine cu apă curată și o cârpă din microfibră

De jur împrejurul lui sunt mici fante prin care ventilatorul trage aer, unde sunt bureți ce filtrează praful ce din câte văd eu nu se pot curăța. Însă am curățat praful cu succes ajutat de niște bețișoare de urechi.

Recomand Umidificatorul Xiaomi Mi Smart?

În principiu da, beneficiile unui astfel de aparat chiar sunt sesizabile în locuința ta.

Viața ta nu va fi îmbunătățită semnificativ, însă acest lucru este influențat oricum de mai multe aspecte (gen dacă ai încălzire centralizată sau la șemineu/sobă, cât de des aerisești, cât de uscat este aerul din interior/exterior, dacă ești sensibil la umiditate), dar per total este un plus la confort.

Nici să nu mai menționez faptul că dacă ai multe plante în cameră acestea o să-ți mulțumească pentru extra umiditatea din aer.

Singurul lucru ce mie personal nu-mi place la acest umidificator, e curățarea dificilă a spațiilor și tunelului principal prin care iese ceața rece. Drept urmare, vă pot recomanda să aruncați o privire și la umidificatorul Xiaomi Umidificator Smartmi CJXJSQ02ZM, din ce am citit acesta se curăță mult mai ușor.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani