În trecut când doreai să te orientezi către un telefon nou era cumva mandatoriu să eviți telefoanele de buget. Telefoanele de buget în respectiva perioadă să spunem că nu erau ele cele mai performante.
Ideea era că se făceau destul de multe compromisuri, atât în ceea ce privește performanța cât și pentru design-ul efectiv al smartphone-ului.
Toate acestea cumulate duceau la o experiență finală foarte nesatisfăcătoare și automat după 1-2 ani erai cumva „obligat” să schimbi telefonul (practic schimbai telefonul pentru că acesta nu mai funcționa deloc în parametri).
Ei bine lucrurile s-au schimbat radical acum în anul 2020. Telefoanele au devenit din ce în ce mai performante, procesele de fabricație s-au optimizat drastic ceea ce a făcut prețurile telefoanelor entry și mid level să devină din ce în ce mai competitive.
Astfel a rezultat acest telefon denumit Note 8T produs de către compania Redmi (subsidiar Xiaomi). Un telefon de buget mediu clasat în piață la un preț extrem de competitiv (undeva pe la 800-900 lei).
În această recenzie am să vă port prin diversele aspecte ale modelului. De la format, funcții, camera până la autonomie și părți negative.
Înainte de a începe nu uita că sunt prezent și pe Instagram / Facebook
Aspect fizic
Telefonul este construit dintr-o combinație de materiale. La mijloc stă o carcasă din metal, practic aceasta suportă toate componentele ce sunt asamblate în interiorul telefonului.
În față este display-ul ce are margini foarte înguste, mai ales pentru un telefon accesibil, senzorul de proximitate, senzorul de lumină, camera foto/video și buzzerul.
Pe lateral sunt butoanele de volum, închis/pornit ecranul cu portul de încărcare și jack-ul de 3.5mm și pe spate se află un capac din sticlă ce ajută telefonul să se conformeze cu ultimele standarde din industrie, ce sunt acum abordate de telefoanele de top și modulele de cameră.
Modelul nu este deosebit, arată destul de standard pot spune, însă calitatea materialelor este bună și se simte destul de solid în mână. Mai mult decât atât, dacă nu ai cunoaște prețul modelului la prima vadere ai spune că este mult mai scump.
Ecranul modelului are un aspect bezellness, având o dimensiune de 6.3 inci cu o rezoluție de 1080×2340 PX.
Display-ul de o domensiune generoasă îți conferă o vizibilitate foarte bună mai ales atunci când te joci sau explorezi rețelele de socializare. Fiind un display înalt în unele aplicații intră mai mult content.
Unghiurile de vizibilitate sunt bune, panoul fiind IPS cu 16 milioane e culori.
Acuratețea culorilor este destul de ridicată la fel și densitatea pixelilor. Este surprinzător cât de mult au evoluat telefoanele de buget, oferind panouri display de o asemenea calitate.
Culorile reproduse de panou sunt vibrante și plăcute, luminozitatea maximă este decentă însă în soare direct posibil să aveți probleme în a vedea ce este afișat pe ecran.
Butoanele sunt destul de tactile și având dimensiuni diferite poți să simți mai bine pe care îl apeși.
Senzorul de amprentă este plasat pe spate exact în apropierea celor 4 module ce facilitează capturarea de clipuri video și imagini.
Calitatea senzorului este bună, având o acuratețe în teste de aproximativ 95%, uneori având dificultatea să citească amprenta deși degetul era curat la fel și senzorul.
Aspectul ce ține de inconsistență posibil să fie datorat de un rabat la calitatea senzorului și în același timp de optimizarea software. Însă nu este un punct în minus neapărat, tinând cont că nu e un flagship, e doar un aspect ce trebuia să-l menționăm.
În partea de jos regăsim microfonul, difuzorul și cele două porturi pentru conectivitate: USB C și jack de 3.5mm.
Încărcarea prin portul USB C se realizează destul de rapid. Telefonul se încarcă de la 0 la 100% în 1 oră și 20 de minute, însă sfatul meu este să nu utilizați acest tip de încărcare frecvent (bateria se degradează mai rapid, puteți cumpără un încărcător de 1A 5V sau 2A 5V).
Jack-ul este bine primit pe un asemenea telefon și ca output are un sunet clar fără distorsiune. Am reușit chiar să îmi conectez o pereche de căști Sony MDR-ZX310 și au funcționat fără probleme.
Ce este fain la partea audio e disponibilitatea unui Equalizer ce-ți permite să ajustezi frecvențele de output ale căștilor. Astfel reușești să obții exact sunetul pe care ți-l dorești.
Difuzor și calitate sunet
În linii mari difuzorul telefonului se aude acceptabil însă să nu vă așteptați la o performanță desăvârșită. În unele melodii acesta nu poate reda fidel o parte din tonuri și se aude o ușoară distorsiune. Menționez că aspectul acesta se petrece doar atunci când dăm volumul la maxim sau aproape de maxim.
Fidelitatea nu este maximă se pierd multe din detalii atunci când ascultați o piesă ce are mai multe instrumente muzicale de exemplu. Chiar și la melodii mai comerciale să zic așa se pot sesiza anumite diferențe.
Aici este punctul în care compania a făcut rabat la calitate pentru atingerea prețului ce-l aveau ca target.
Cam aceiași situație se poate spune și despre buzzer (cască). Persoana ce te apelează o s-o auzi clar dar vocea nu este extrem de bine definită, cum vedem la telefoane de top. Asta chiar dacă ești pe conexiunea 4G, însă iar cumva ne amintim că nu discutăm de un telefon scump, deci să zic că e normal.
Software
Modelul vine cu Android 9 și interfața Xiaomi MIUI 10. (nu știu dacă va mai primi update la MIUI 11)
Performanța este bună, telefonul având un procesor destul de popular și puternic pentru majoritatea utilizatorilor.
Nu am experimentat încetiniri sau blocări deranjante, o parte din comportamentul ce era o idee mai ciudat (adică telefonul părea încet) se datora lansatorului de aplicații. Însă după ce am instalat Microsoft Launcher problema s-a remediat, ba mai mult durata de viață a bateriei a fost sporită.
Recomand să activați setările pentru dezvoltator și să dezactivați animațiile, sistemul va fi mult mai cursiv.
Ce poți regăsi în MIUI 10?
- teme pentru personalizarea telefonului
- navigare prin gesturi similare iOS
- un nou design al elementelor grafice din sistemul de operare
- un nou design al interfeței aplicațiilor recente
- învățarea ciclului de utilizare al telefonului prin intermediul AI
- îmbunătățirea aplicației de înregistrare a ecranului
- multe alte îmbunătățiri mininore
Hardware
În materie de putere de procesare discutăm de un Qualcomm Snapdragon 665. Procesorul are integrate mai multe funcții, inclusiv WIFI-ul și placa video (o chestie destul de tipică pe cipurile integrate ale dispozitivelor mobile) și are o performanță medie în comparație cu capurile de serie.
Be lângă benchmark-urile sintetice ce simulează șcenarii nerealiste de utilizare, în viața de zi cu zi nu o să-ți dai seama că utilizezi un telefon de buget.
Jocurile funcționează la detalii maxime cu 40 FPS, multitasking-ul se realizează fără probleme și toate aplicații ce le-am utilizat (Facebook, Instagram, Chrome, Opera, Gmail) nu au făcut probleme.
Uneori când ai multe aplicații în fundal telefonul ezită la anumite operațiuni dar este aproape insesizabil, o să-ți dai seama de aceste mici încetiniri numai dacă ai utilizat în viața de zi cu zi un smartphone de top.
Dar părerea mea este că pentru 80% din utilizatori (dacă nu mai bine) capacitatea de procesare este arhisuficientă.
Performanța în jocuri după cum am spus este de nota 10. Detaliile sunt extrem de bune, cursivitatea jocului este permanentă fără dropped frames sau blocări neașteptate și temperaturile șasiului în gaming sunt decente.
Dacă te joci foarte mult timp dispozitivul se va încălzi puțin, dar este normal și nu devine inconfortabil. În contextul în care și o husă este prezentă pe telefon nu o să sesizezi variația de temperatură.
Am testat mai multe jocuri și toate au funcționat fără probleme, chiar la detalii mari cu un framerate peste 30FPS. Sacadările de câteva milisecunde sau frame skippurile sunt normale pentru un telefon din această gamă. Însă acestea au fost relativ rare și nu deranjante.
Dezavantajul cel mai mare din punctul meu de vedere a fost capacitatea mamoriei. Am avut în test un model de 64GB, însă la aplicațiile și jocurile utilizate de mine am reușit să umplu mai bine de 50% din memoria internă.
Dacă mai faceți fotografii sau fimulețe, acest spațiu se va reduce drastic. Recomandarea mea este să vă orientați către modelul cu 128GB memorie internă sau puteți achiziționa modelul de 64GB însă să-i adăugați un card MicroSD.
Baterie
Autonomia lui Redmi Note 8T este decentă, însă nimic impresionat să fiu sincer. Cu toate aplicațiile instalate, background sync activ, luminozitatea ecranului pe automat, date mobile pornite și locația activă telefonul a reușit să scoată undeva la 3.5 ore screen on time la 10% baterie.
La specificațiile modelului bateria de 4000mAh mă așteptam să țină cel puțin cu 1 oră mai mult însă aici sunt mulți factori ce pot infuența autonomia (inclusiv fluctuațiile semnalului de la providerul telecom).
Însă cu puțină optimizare la aplicații, datele mobile active, oprit background sync-ul și dezactivată luminozitatea automată am ajuns pe la 4 ore și câteva minute de Screen on time la 20% baterie.
Cu cât stai mai mult pe WIFI și oprești activitatea în fundal la aplicațiile nonesențiale eu spun că poți reuși lejer să obții 4-5 ore de SOT. Problema este că out of the box prea puțin utilizatori se pricep să facă setările acestea, însă aici nu e vina producătorului, e doar naturala sistemului de operare Android.
Pentru a prelungi marginal autonomia bateriei există câteva opțiuni ce le puteți activa din meniul Battery & Performance.
Oricum ar fi în cele din urmă tot o să rămâi fără autonomie la baterie, ce e de făcut în situația respectivă? Bagi cablul de încărcare, evident 😁.
Telefonul suportă Fast charge de 18W ce practic încarcă telefonul cam într-o oră și câteva minute de la 0% (deși nu recomand să-l descărcați niciodată până la punctul ăla, citește mai mult aici.)
Camera
Telefonul are 3 camere principale și un senzor de adâncime pentru pozele tip portret. Calitatea imaginilor este buna pentru un telefon atât de accesibil.
Detaliile din imagini sunt prezente, fotografiile sunt balansate în ceea ce privește culorile și luminozitatea iar focusul este destul de rapid.
În cameră ai și câteva funcții de „inteligență artificială” ce ajută să regleze culorile unor cadre în cazul în care nu ai setările corecte făcute. Însă din testele mele nu am sesizat în a fi o diferență de considerabilă în comparație chiar și cu modul standard automat. Dar cumva pot să văd utilitatea integrării unui astfel de mod, mai ales pentru persoanele ce nu prea se pricep cu setările camerei.
Între cele 3 camere poți schimba destul de ușor, un singur click este necesar și comutezi între senzori. Camera principală are 48MP și este de tip wide, aceasta capturează cele mai bune imagini din toți senzorii. Camera cu numărul doi e un senzor de 8MP ultrawide ce are rezultate acceptabile doar în lumină foarte bună iar camera cu numărul trei este un senzor macro pentru fotografii îndeaproape unde la fel pentru cele mai bune rezultate e nevoie de lumină foarte bună.
Cu modulul de cameră principală poți capta fotografii la calitate standard sau să fotografiezi la cei 48MP. Calitatea este sporită marginal și în același timp și mărimea fișierului.
În low light experiența e cu totul alta. Nici una din camerele de pe Redmi Note 8T nu reușește să scoată o imagine decentă, se pierd detaliile, se pierd culorile și telefonul încearcă să aplice un filtru de smoothing care face cumva imaginea să arate mai ciudat.
Cazul meu de test este puțin extrem, fiind aproape beznă în cameră, însă așa puteți să vă faceți o părere fidelă. Dar dacă e un apus nu cred că o să fie probleme de calitate sincer, ideea este să existe puțină lumină în așa fel ca să poată algoritmul și senzorul să capteze cât mai multe detalii.
Pe partea de video focusul este rapid (în majoritatea din situații) culorile naturale și stabilizarea surprinzător de bună. Calitatea clipurilor ce reușește să le scoată camera este impresionantă din punctul meu de vedere pentru un dispozitiv din această categorie.
Pentru o utilizare normală (cum de altfel majoritatea din noi îl folosesc) nu o să ai nimic de obiectat.
În schimb dacă îți câștigi existența din imaginile pe care le captezi ocazional cu telefonul (pentru social media sau alte medii de genul) atunci sfatul meu este să te reorientezi. Deci nu e un telefon pentru vloggeri/content creators. 😁
(în review-ul video de pe Youtube o să găsiți mai multe informații)
Concluzii: Merită un Redmi Note 8T achiziționat în 2020?
Redmi Note 8T este foarte calitativ, are specificații decente, se descurcă admirabil de bine în majoritatea circumstanțelor și are un preț mai mult decât decent.
Telefoanele din spectrul ăsta de mid-range (mai corect cred că ar fi spus upper low end) au evoluat extrem de mult, nici nu credeam sincer că va fi posibil așa ceva în viitorul apropiat, aspect și performanță destul de similară cu un flagship la un preț mic.
Însă datorită progresului tehnologic se pare că acum asta este realitate și chiar te face să te întrebi de ce ai avea nevoie de un dispozitiv de top.
Redmi Note 8T este un telefon cu Android bine închegat, cu multe funcții și performanță bună. Micile minusurile pe care le are nu cred că sunt îndeajuns încât să vă descurajeze să-l achiziționați, plus că o parte din ele sunt pretenții personale care pentru voi cred că nu sunt atât de importante.
Merită achizițioant Redmi Note 8T în 2020, este un dispozitiv ce o să vă satisfacă nevoile garantat.
Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!