Redmi Note 11 Pro 5G

Recenzie Redmi Note 11 Pro 5G: Performanță de top la Buget Redus

Nu este un secret că telefoanele smart accesibile au început să aibă din ce în ce mai multe funcții și totodată calitatea lor să fie sporită semnificativ în comparație cu modelele din trecut.

Exact această situație este cu telefonul Redmi Note 11 Pro.

Modelul costă în jur de 1800 lei însă pentru această sumă primești o experiență de utilizare similară unui flagship ce costă de cel puțin două ori mai mult.

În acest articol o să discutăm despre Redmi Note 11 Pro, experiența software, partea hardware și dacă merită achiziționat ca telefon ce-l utilizezi în viața de zi cu zi

Recenzie Redmi Note 11 Pro: Aspect fizic

Una din cele mai importante criterii în alegerea unui telefon mobil smart trebuie să fie aspectul fizic al acestuia.

Sincer să vă spun, Redmi Note 11 Pro are unul din cele mai interesante carcase exterioare și în același timp feeling-ul atunci când ții telefonul în mână este unul destul de interesant, trezind puțină nostalgie în mine (pe de vremea lui iPhone 5)

Spun că telefonul se ține super fain în mână pentru că are marginile drepte, conferindu-i un look mai serios să zic așa dar în același timp ai o mai bună aderență la manevrarea lui.

Pe spate telefonul are un soi de plastic ce-și schimbă culoarea în funcție de cum îl bate lumina și are un look metalizat. Este și fin la atingere, mat, ce nu se prind de el amprentele.

Mai sus puțin găsești cele 3 camere ale telefonului ce sunt ridicate câțiva milimetri față de carcasă, ceea ce-l face să joace puțin pe masă dacă-l pui cu camerele către masă.

Asta e o chestie tare specifică, însă am considerat că merită menționată

Pe lateral în partea dreaptă se regăsesc tastele telefonului, butonul de închidere a ecranului are în interiorul lui și un senzor de amprentă.

În parte de jos, pe lateral, ai un difozor din cele două disponibile, slot-ul de micro SIM ce suportă carduri MicroSD și un slot-ul de cablu USB C 2.0

În partea de sus este un microfon, jack-ul de 3.5mm și senzorul infraroșu.

Frontal avem display-ul Super AMOLED de 6.6 Inchi, camera frontală ce face parte din display fiind poziționată în partea stângă sus a ecranului și buzzerul ce are și rol de difuzor.

Difuzor și calitate sunet Redmi Note 11 Pro 5G

Fiind sunet stereo din difuzoare nu ai la ce să te plângi.

Cred că e o funcție de orice telefon ar trebui să dispună de ea.

Sunetul din jocuri și muzică este clar și bine definit, cu foarte mici distorsiuni la volum maxim. Însă distorsiunea se produce în cazuri foarte izolate.

Pe jack-ul de 3.5mm am reușit să conectez o pereche de căști entry-level on-ear fără probleme, sunetul era clar cu destul de mult bass.

Software și experiență de utilizare Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Recenzie Redmi Note 11 Pro 5G: Performanță de top la Buget Redus 35

https://global.miui.com/en

Telefonul a venit cu Android 12 instalat (și mai primise un update când am avut eu telefonul).

Experiența de utilizare software este standard Xiaomi, cu o mulțime de funcții și posibilități de personalizare.

Însă ce este fain pe Android 12 este tema dinamic ce ajustează culorile la o parte din butoanele din interfață conform culorii temei ce face experiența de utilizare puțin mai uniformizată să zic așa.

Având și un ecran de 120Hz absolut toată interfața MIUI este extrem de cursivă și cu un timp de răspuns foarte bun, tipic unui telefon din anul 2022.

La experiența de utilizare nu o să insist foarte mult asta pentru că nu este ceva deosebit la acest telefon Xiaomi, este experiența de utilizare standard MIUI 13

Mai multe detalii despre Android 12 și MIUI 13 găsiți aici.

Procesor Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Recenzie Redmi Note 11 Pro 5G: Performanță de top la Buget Redus 36

Telefonul vine cu noul cip Qualcomm pentru telefoane de buget mediu denumit Snapdragon 695.

Acesta este construit pe 6nm și conferă telefonului un scor în Antutu V9 de aproximativ 380.000, fiind un scor extrem de bun pentru un SOC de acest calibru.

Astfel experiența de utilizare – după cum am menționat și în punctul anterior – este una foarte cursivă și cu timp de răspuns extrem de bun.

Deblocarea telefonului se face instant datorită senzorului de amprentă fizic dar și a procesorului ce facilitează identificarea amprentei rapid.

Partea cea mai wow în context, trebuie să fie experiența de gaming.

Jocurile pe care le-am testat eu au reușit să mențină detaliile la maxim și un framerate de peste 30 FPS constant.

Și spun că este surprinzător pentru că în trecutul nu foarte îndepărtat am avut în posesie un telefon de la o companie competitoare Xiaomi și aveam o experiență în gaming oribilă lucru ce m-a făcut chiar să vând acel telefon.

Când te gândești puțin în ansamblu la cât au avansat telefoanele mobile smart ce costă până în 2000 lei, este incredibil!

Memorie internă și RAM Redmi Note 11 Pro 5g

Memoria internă nu este cea mai rapidă dar este suficient de rapidă încât să nu sesizezi încetiniri în copiere de fișiere și acces de date de pe telefon.

Memoria internă este UFS 2.2 și vine în multiple configurații de spațiu.

Recomand cu tărie să mergeți pe varianta cu 128 GB și 6GB sau 8GB RAM.

În cazul în care memoria internă nu-ți este suficientă, poți adăuga ulterior și un card MicroSD, trebuie însă să știi că acel card va lua unul din sloturile de SIM, telefonul fiind dual-sim dual standby.

Display Redmi Note 11 Pro 5G

Recenzie Redmi Note 11 Pro 5G: Performanță de top la Buget Redus 37
Redmi Note 11 Pro 5G

Pe partea de display Redmi Note 11 Pro 5G stă foarte bine.

Panoul este un Super AMOLED de o rezoluție 1080 x 2400 px și o densitate a pixelilor de 395.

Culorile sunt vii, contrastul e bun și panoul este unul dintre cele mai clare pe care le-am văzut.

Ce mai este interesant la acest display e faptul că poate ajunge până la 1200 nits luminozitate pentru perioade scurte, astfel o să se vadă foarte bine în lumina directă a soarelui.

Recenzie Baterie Redmi Note 11 Pro 5G

Durata de viață a bateriei de 5000mAh este foarte bună.

O să obții în jur de 4-5 ore de screen on time cu toate funcțiile telefonului pornite și dacă mai dezactivezi anumite setări poți ajunge lejer la un 6 ore de screen on time.

Oricum lucrul acesta este datorat în principal procesorului destul de eficient ce în același timp nu este extrem de rapid să consume multă energie electrică, deci în concluzie durata de viață a bateriei nu o să fie o problemă pentru tine.

Pe lângă asta beneficiezi de o încărcare rapidă la 67W. În viața reală o să încarci telefonul de la 20% până pe la 90% în 30 de minute, ceva de genul acesta.

Deși trebuie să știi că telefonul se va încălzi puțin, deci recomandarea mea e să nu stai pe el când se încarcă și să-l lași la încărcat într-un loc mai răcoros.

Camerele lui Redmi Note 11 Pro 5G

Recenzie Redmi Note 11 Pro 5G: Performanță de top la Buget Redus 38

Telefonul are următoarele camere:

  • 108 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1/1.52″, 0.7µm, PDAF
  • 8 MP, f/2.2, 118˚ (ultrawide)
  • 2 MP, f/2.4, (macro)

Nu are cameră de zoom dedicată însă nu e o mare problemă. Camera principală are suficienți pixeli ca să poți face crop pe imagine fără să pierzi prea multă calitate.

Calitatea imaginilor scoase de camera principală este foarte bună, cu multe detalii și pentru 90% din situații nu o să ai probleme cu ea, mai ales dacă le faci în lumină bună.

Odată ce lumina scade încep să apară mici artefacte și aici se vede cumva lipsa stabilizării optimice dar nimic de speriat, adică fotografiile arată chiar ok pentru un telefon din această clasă.

Activând modul de Noapte reușești să mai aduci o parte de detalii în cadru, însă să nu te aștepți la minuni pe partea asta. Chiar uneori am sesizat că algoritmul parcă forțează puțin aspecte din paleta de culori a imaginii și o face să arate cumva procesată în exces.

Camera Ultrawide de 8MP și ea este foarte ok, majoritatea imaginilor sunt exact ce trebuie. Culorile sunt reale, aduce suficiente detalii pe cadru și disponibilitatea opțiunii acesteia este binevenită.

Eu prefer oricând o cameră Ultrawide decât o cameră Telefoto.

Camera de Macro nu știu ce să zic despre ea, adică e ok să zic că e aici, însă calitatea nu este extraordinară ceea ce o să te facă reticent să o utilizezi prea mult.

Sincer, mai bine s-ar fi investit în altă funcție care ar fi adus mai multă valoare, decât în camere de proastă calitate ce sunt acolo doar pentru marketing.

Pe partea de video camera principală se descurcă destul de ok chiar și atunci când ești în mișcare. Stabilizarea digitală pe care o are telefonul face o treabă decentă.

Clipurile au contrast bun, colori puțin mai saturate – chiar dacă eu nu văd neapărat o problemă din asta – și sunetul captat este clar și definit.

Camera Wide compromite puțin calitatea, fiind un senzor puțin mai slab, însă în lumina zilei poți fără probleme să înregistrezi cu ea.

Atât camera principală cât și cea secundară nu înregistrează în 4K.

Camera frontală de 16MP captează imagini destul de ok și ea chiar dacă poate pentru unele persoane pot părea o idee prea saturate fotografiile.

Detaliile sunt suficiente și modul de fotografie portret decupează în mare parte bine părul și conturul corpului.

Camera selfie înregistrează la o rezoluție de maxim 1080P.

Concluzii

Dacă ești interesat de un telefon bun pe care să te poți baza, cu durată de viață a bateriei extrem de bună și încărcare în doar câteva minute Redmi Note 11 Pro 5G este alegerea perfectă.

Trebuie să iei în considerare că camerele nu sunt cele mai performante și nici procesorul nu este unul de top, însă pentru o majoritate de utilizatorii de Android acest aspect nu o să reprezinte o problemă foarte mare.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani