Dacă vrei un aspirator robot performant, rapid cu un preț avantajos Dreame D9 este alegerea perfectă pentru tine.
Modelul este puțin mai obscur în comparație cu alte aspiratoare robot din aceiași nișă dar are în spate compania Xiaomi ce după cum știm au trecut testul timpului în ceea ce privește aspiratoarele robot cu mop.
În acest articol o să discutăm despre punctele tari, punctele slabe ale lui Dreame D9 și în același timp o să aduc în lumina reflectoarelor și anumite particularități ce le-am sesizat eu la acest model de aspirator.
În prima parte a recenziei o să discutăm despre aspectul fizic a lui Dreame D9 ca ulterior să progresăm ușor ușor către aspecte mai tehnice ale modelului.
Aspect fizic și accesorii
Dreame D9 este similar într-o oarecare măsură cu Roborock S50 (lucru ce o să facă mai mult sens odată ce ajungem la performanță) astfel aspectul fizic este asemănător cu un Roborock S50 deși accesoriile nu se potrivesc.
Este de culoare albă – singura culoare de altfel – și are formă circulară cu un accent roșu în zona Lidarului.
Frontală robotul are acel bumper ce-l ajută să navigheze, un senzor ce detectează docul și face și scanare de proximitate.
Lateral bumperului în partea dreaptă se află încă un senzor de proximitate ce ajută robotul să se apropie destul de mult de pereți și obiecte fără să se frece de acestea. Funcție ce până acum nu credeam că este atât de importantă dar ajungem și acolo.
Mai avem o perie laterală și o perie principală exact sub aspirator iar în partea de sus se află Lidarul, capacul unde este găzduit rezervorul și butoanele de start/stop.
Sub capacul unde este rezervorul de praf se află și un led ce indică statusul conexiunii WIFI și un buton de hard reset
Încă o mențiune ce țin să o fac la aspectul fizic al modelului Dreame D9 este faptul că plasticul atât de pe laterale cât și de pe partea superioară se zgârie o idee cam ușor. Eu compar acum cu un Mi Robot Vacuum Mop Pro ce l-am avut în trecutul apropiat și în aceleași condiții de exploatare țin să spun că Dreame D9 are mai multe zgârieturi.
Acum există posibilitatea ca și altul să arate diferit semnele de uzură (Mi Robot Vacuum Mop Pro era negru)
Cu ce accesorii vine robotul în cutie
Aspiratorul Dreame D9 vine în cutie cu următoarele accesorii:
- dock de încărcare
- perie laterală
- perie principală
- lavetă mop
- rezervor mop
În materie de consumabile, cam sărăcăcios (în comparație cu alte modele) dar în același timp trebuie să notăm faptul că aspiratorul are o suite de funcții similară cu Roborock S5 la un preț mult mai mic, deci cumva este justificat rabatul și nu e neapărat un punct în minus din punctul meu de vedere – asta și pentru că prin China găsești un set de accesorii la un preț destul de decent și cu setul de accesorii inclus ar trebui să poți profita de ele câteva luni (dacă cureți robotul regulat).
Senzori robot Dreame D9
Fiind un aspirator mai mid-range așa acesta este dotat cu o serie completă de senzori ce o să-l ajute să-ți navigheze casa rapid și foarte eficient.
Senzorul principal este cel Lidar ce ajută aspiratorul să îți facă harta și să-ți evite obstacolele de dimensiuni mari din casă.
Lidarul cred că este similar cu cel de pe Roborock S5 (dacă nu o fi identic) și ca viteză de navigare este foarte aproape de Roborock S5 – de asta și bănuiala mea că senzorul și partea de soft sunt într-o oarecare măsură înrudite.
Robotul mai dispune și de câțiva senzori de proximitate. Un senzor este pe lateral ce-l ajuta practic să se apropie de obiecte, picioarele la scaune și pereți fără să le atingă și mai are un senzor frontal care cică și acesta ar fi unul de proximitate pentru obiectele mai mici.
Acum nu știu ce să zic despre senzorul frontal, din ce am urmărit eu robotul prin casă nu părea să vadă obiectele mici ce erau încadrate sub lider dar poate că mă înșel.
Pe partea de sub robot acolo regăsești 6 senzori ce detectează diferențe de nivel, lucru ce împiedică robotul să se catapulteze în teorie peste scări sau balcoane.
Deși Dreame specifică în manual că nu ar trebui să te bazezi pe barierele virtuale sau senzori dacă ai casa cu scări sau balcoane deschise.
Tot pe partea inferioară robotul mai are un senzor ce detectează covoarele. Acest senzor este integrat în brush-ul principal (practic se calculează rezistența ce o are brush-ul principal pe covor și atunci robotul este accelerat la maxim pentru a spori eficiența de curățare)
Cam ăștia ar fi senzorii ce sunt ușor de identificat din punct de vedere fizic, în restul restul de senzori (în principal cred că doar giroscopul a mai rămas) sunt regăsiți sub carcasă și nu se pot observa.
Ar mai fi de menționat senzorii ce detectează când ai instalat mopul, senzorii ce detectează dacă filtrul HEPA este instalat cât și rezervorul de praf
Aplicație
Aplicația cu care o să sincronizezi robotul și o să-i controlezi funcțiile este Mi Home.
Procesul de conectare este destul de simplu însă necesită o rețea wireless de 2.4Ghz.
Din aplicația ai interfața o idee diferită față de alte aspiratoare robot administrare de Xiaomi însă setul de funcții este 90% standard.
- poți programa robotul să curețe doar anumite zone din casă la anumite ore/zile
- ai posibilitatea să selectezi din programator și nivelul de putere pe aspirare/volumul de apă la mop
- ai un istoric complet al sesiunilor de curățare
- vezi statisticile consumabilelor
- poți redenumi robotul
- poți asocia robotul cu o anumită cameră unde este dockat
- poți da share robotului altor membri ai familiei ce au un cont Xiaomi și aplicația instalată
- update-uri de soft cu un singur click
- ai posibilitatea să parolezi robotul
- îți oferă funcții de multiple hărți (cred că până 3 hărți maxime)
- poți configura bariere virtuale, nogo zones și zone nomop
Alte funcții din aplicație ce sunt particulare robotului ar fi posibilitatea să alegi din multiple limbi în care să vorbească robotul și să activezi carpet boost-ul pentru a curăța mai bine covoarele/mochetele.
Poate relua curățarea în cazul în care a rămas fără baterie în mijlocul procesului de curățare al casei (deși probabilitatea e cumva mică). Gen se întoarce la dock când mai are 30% baterie și apoi reia de unde a rămas odată ce s-a încărcat.
Și încă o chestie ce personal nu am încercat-o până acum, îți dă posibilitatea să cureți laveta automat.
Mențiuni referitoare la aplicație
Pe lângă funcțiile robotului Dreane D9, experiența de utilizare a aplicației este foarte bună. Mai ales după ultimul update robotul are și o interfață de utilizare mai aerisită și acum are integrată și funcția de multiple hărți ce a fost promisă de ceva luni bune de către Dreame.
Pe iPhone în schimb am sesizat că se încarcă o idee mai greu harta atunci când robotul este în hibernare însă nu durează extrem de mult (cu 10-15s mai mult decât pe Android).
Fiind aplicația destul de cunoscută, o să te poți bucura și te o perioada de updateuri mai lungi în comparație cu alte branduri de aspirator robot, lucru ce face ca să-ți poți utiliza robotul pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Pe lângă asta ecosistemul Xiaomi este destul de vast, lucru ce-ți permite să faci automatizări destul de complexe.
Un exemplu ar fi să-ți achiziționezi câțiva senzori de mișcare Zigbee și să-i plasezi prin zonele circulate din casă. Atunci când robotul este la curățat și detectează senzorii mișcare în zonele respective, Dreame D9 poate fi pus pe pauză automat și reluată curățarea odată ce zonele sunt fără mișcare.
Performanța
Este unul din cele mai eficiență roboți din clasa lui
Robotul aspirator Dreame D9 aspiră foarte bine atât covoarele cât și suprafețele dure precum parchetul. Eu aspir casa pe modul Standard și țin să spun că sunt extrem de mulțumit.
Pe mochete se descurcă excelent chiar și dacă are firișoarele puțin mai mari însă ce trebuie notat este faptul că ocazional va fi mai nevoie să intervii cu un aspirator manual în anumite porțiuni ale casei.
Asta pentru că peria laterală – mai ales pe suprafețe dure precum parchetul – are tendința de a împrăștia mizeria datorita turației cu care se învârte, acesta fiind și un punct în minus al aspiratorului. Iar dacă murdăria împrăștiată ajunge pe unde aspiratorul deja a făcut ruta de curățare va trebui tu ulterior să cureți ce a mai rămas, da cazurile acestea sunt rare în linii mari.
Odată cu update-ul la firmware-ul 3.5.8_1082 pe Dreame D9 au fost aduse îmbunătățiri la modul de curățare cât și la viteza cu care se învârte peria laterală.
Ce îmi place la model, mai ales după ultimul update, la modul de curățare repetată (ca o paranteză, modul de curățare repetată se poate face de maxim 2 ori nu de 3 ori precum vedem la Roborock S5) cumva robotul aspiră odată pe diagonală apoi face încă odată cursa transversal ce mi se pare super inteligent.
Înainte doar repeta aceiași rută și aveai șansa ca unele părți ale casei să nu le aspire bine, însă acum se observă o îmbunătățire semnificativă, mai ales pe partea de mop.
Modul de mop e relativ decent însă nu excelează
Vă spun din start!
Mopul era cu mult superior pe Mi Robot Vacuum, adică curățarea mai bine petele dificile și grăsimea datorită patternului în Y.
Pe Dreame D9 mopul este fix pentru a șterge praful și unele pete ce se șters ușor. Aspiratorul neavând funcție de a da cu mopul în Y sau altă metodă similară, doar poartă laveta sub el ca și cum ar aspira normal.
Dacă ai pete întărite de mâncare sau murdărie, va trebui obligatoriu să aplici un soi de degresant înainte în zonele mai dificile.
Eu la bucătărie de exemplu, unde este cea mai multă mizerie, pulverizez pe jos un degresant ce nu necesită clătire – asta cu 5-10 minute înainte să bag aspiratorul – apoi programez aspiratorul să dea de 2 ori.
Rezultatele sunt acceptabile însă pe anumite porțiuni trebuie să intervin eu cu o lavetă sau cu un mop.
De asta săptămânal recomand să dai un mop, manual, în toată casa pentru a elimina grosul murdăriei.
Însă exceptând aspectul acesta, casa se simple mult mai curată și îngrijită. Numai faptul că poți umbla desculț și că nu aduni tot praful și particulele mici de murdărie pe tălpi spune multe.
Cred că ce-l ajută pe el e și faptul că face aspirare și mop (și Mi Vacuum Mop Pro avea această funcție însă nu o utilizam datorită rezervorului 2în1 ce nu avea sită la filtrul Hepa și pentru că durata de viață a bateriei nu era cea mai bună) ce trage praful înainte să treacă cu laveta peste zonă.
Ce mai ajută destul de mult este să pulverizați laveta aspiratorului cu soluție de curățat înainte să o amplasați pe rezervor.
Autonomia bateriei este foarte bună
Pe partea de autonomie a bateriei nu am ce să-i reproșez lui Dreame D9. Aspiră tot apartamentul, dă cu mopul și nici măcar 50% din baterie nu e consumată.
Bine, apartamentul nu este foarte mare însă și dacă ai locuința de peste 100m² util nu o să ai probleme cu autonomia modelului.
Robotul se încarcă cam în 3-4 ore dacă a fost descărcat de tot și până acum nu am avut deloc dificultăți la partea de docking.
Consumabile
Inițial consumabilele pentru Dreame D9 se găseau destul de greu. În China erau puțini selleri ce le vindeau și în Europa nu erau comercianți ce le aveau la vânzare.
Însă în ultimele luni au început să apară din ce în ce mai multe magazine pe AlieExpress ce pun la dispoziție consumabile pentru Dreame D9.
Poți găsi ușor piesele ce se schimbă regulat (perii, filtre, lavete) și chiar unele piese precum capacul periei principale, rezervorul de praf, rezervorul de apă și motorul.
Prețurile sunt foarte accesibile, chiar și la noi în țară. Pe China de exemplu găsești un set complet de perii și filtre cu doar 80 lei. Set ce în teorie ar trebui să te ajungă undeva la 1 an și ceva.
Concluzii
Dreame D9 este un robot aspirator ce merită achiziționat, mai ales în situația în care casa ta este spațioasă (mai mult de 100m²) și ai și animale de companie (puterea de aspirare mare îl ajută să strângă eficient părul).
Nu excelează la mop, fiind ca o lavetă umedă doar de șters praful și petele dificile nu reușește sub nicio formă să le elimine.
Dar partea cu mopul nu este un dezavantaj, asta pentru că 90% din aspiratoarele robot 2in1 au mopul cu mult inferior față de partea de aspirare.
Că tot am adus în discuție aspirarea, puterea de aspirare este mare. Pe turbo fluxul ajunge la 3000PA ce îl face cred că unul din cele mai puternice aspiratoare robot din ecosistemul Xiaomi.
Lucrul acesta se și vede, reușește să tragă în rezervor chiar și murdăria mai mare și face o treabă decentă și pe covoare.
✔ PUNCTE TARI | 💔 PUNCTE SLABE |
-prețul mediu -putere mare de aspirare -poți seta zone nomop -are funcție de Carpet Boost -poate face o hartă a locuinței și suportă abilitatea de ai seta bariere -suportă curățarea individuală a camerelor -Integrale cu Amazon Alexa -rezervor de apă controlat electronic -aplicație mobilă foarte intuitivă -curăță eficient locuințe medii și mari | -modul de mop nu este strălucit, |