RATB ofera asistenta pentru nevazatori cu ajutorul iBeacon 31

RATB ofera asistenta pentru nevazatori cu ajutorul iBeacon

smart public transport ibeacon

RATB ofera asistenta pentru nevazatori cu ajutorul iBeacon. Fiind primul oras din LUME cu un sistem de acest gen implementat.

In mod normal o stire despre Romania ar avea inclus in titlu cuvintele: saracie, coruptie, DNA insa nu in acest caz.
Noroc de oamenii fain care sunt inovatori, care vor ceva mai mult de la ei si pe langa asta sa ajute pe cei din jur cu proiectele lor. Acesti oameni ma fac sa fiu mandru de nationalitatea mea.
GeekChronicles suporta proiectele care au ca rol imbunatatirea mediului in care traim prin tehnologie si idei unice si am considerat ca ar fi cazul sa scriu un articol despre asta.
Acum am sa va prezint pe scurt proiectul ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba.
Sa incepem cu explicarea unor termeni.

Ce este iBeacon?

iBeacon este un dispozitiv standardizat de cei de la Apple care functioneaza pe baza de Bluetooth LE(low energy) si permite trimiterea de informatii(materiale publicitare, notificari, cupoane etc.) dispozitivelor suportate din raza de acoperire a emitatorului iBeacon.
Emitatorul are o baterie in interior si functioneaza pe o perioada de aproximativ 1 an si are o distanta de emitere a semnalului variabila, depinde de model, specificatiile pot varia.

onyx beacon
Foto: onyxbeacon

Sistemul are si un panou de control unde sunt furnizate date statistice ce ar ajuta magazinul sau proprietarul sistemului iBeacon sa intealeaga mai bine tranzitul persoanelor si ce-i intereseaza. (se pote aflat: numarul de clienti care au intrat in proxitimitatea dispozitivului, pe la ce rafturi au trecut, cat au stat la raft etc.)
iBeacon functioneaza pe Android 4.3 si mai nou si pe telefoane Apple de la modelul iPhone 4S sau mai noi.

Cine sunt Onyx Beacon?

Compania care are originile in Cluj a fost cea care a venit cu hardware-ul/consultanta tehnica in proiectul de asistenta pentru nevazatori si celor care au probleme cu vederea pe autobuzele si troleibuzele din Bucuresti.
Sistemul smart a fost instalat pe liniile 86 și 90 urmand ca pana la finalul acestui an sa se extinda pe un numar mai mare de linii iar in viitorul apropiat se cauta colaborari cu regiile de transport in comun din orasele mari.

Cum se numeste proiectul?

Denumirea proiectului este Smart Public Transport si presupune instalarea a 500 de emitatoare IBeacon pe 500 de autobuze si troleibuze din Bucuresti.

smart public transport
Foto: dorusupeala

Partenerii proiectului Smart Public Transport sunt: Asociația Tandem a persoanelor cu deficiente de vedere din Bucuresti, Regia Autonoma de Transport Bucuresti si finantare din partea Fundatiei Vodafone Romania si nu in ultimul rand Onyx Beacon.
Numarul utilizatorilor potentiali Smart Public Transport ar ajunge le un numar de 12.000 .

Cum functioneaza IBeacon Onyx Beacon?

Emitatoarele IBeacon de la Onyx Beacon care sunt implementate sunt adaptate la mediul in care au fost instalate. Adica durata de viata a bateriei este extinsa pana la 4 ani plus suport pentru cablu de incarcare, rezista la intemperii, raza de functionare extinsa pana la 70 metrii si au un sistem de prindere mai solid.

onyx beacon enterprise
Foto: dorusupeala

Sistemul ar functiona in felul urmator:

  • Persoana cu probleme de vedere ar avea instalata aplicatia Onyx Beacon pe telefon cu ruta sau rutele pe care o intereseaza presetate si trebuie sa fie connectata la internet(trafic de date preferabil).
  • Atunci cand ajunge in statia de unde trebuie sa se urce in mijlocul de transport va primi o notificare pe telefon cand autobuzul sau troleibuzul este la 50m-60m departare.
  • Cand mijlocul de transport a ajuns in statie IBeacon-ul Onyx Beacon va emite un semnal sonor ca sa ghideze persoana la autovehicolul corect, chiar daca statia este aglomerata.
  • Atunci cand se urca in autobuz/troleibuz semnalul sonor si notificarile se opresc.

Sistemul este genial din punctul meu de vedere si sunt oarecum surprins ca nimeni nu s-a gandit sa implementeze asa ceva pana acum. Ma face sa fiu mandru de tare mea si de mintile luminate care le avem aici. 😀
Plus ca ajuta enorm de mult persoanele nevazatoare si cu probleme de vedere, le ofera un feedback rapid in asa fel ca sa ajunga la destinatia dorita fara dificultati majore.
Urmatorul pas pentru proiectul Smart Public Transport ar fi implementarea si in alte orase cu transport public in comun care au un numar de persoane cu dificultati de vedere.
De acum ramane sa vedem cum decurge proiectul pentru Bucuresti in asa fel sa ne facem o idee pentru viitor.
Pentru mai mule detalii legate de companie si proiect click AICI.

sursa

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani