amd ryzen logo

Procesorul AMD Ryzen pret, performanta si benchmark

procesor amd ryzen pret

Procesorul AMD Ryzen pret, performanta si benchmark

AMD Ryzen este viitoarea gama de procesoare ale companiei. AMD nu a mai lansat un refresh major la gama de procesoare in ultimii ani, astfel a permis companiei Intel sa ia avant in acest domeniu. Dar se pare ca lucrurile se vor schimba cat de curand in defavoarea celor de la Intel.
Mai precis AMD o sa lanseze in viitorul foarte apropiat gama AMD Ryzen ce este mai performanta, mai eficienta termic si consuma mai putina energie electrica.
Procesorul AMD Ryzen este construit pe o arhitectura noua de 14nm FinFET , asta inseamna ca procesorul este nou de la baza. Arhitectura poarta denumirea de ZEN si este prezenta pe fiecare cip de tip Ryzen. Acest upgrade semnificativ este o trezire in adevaratul sens al cuvantului compania din coltul rosu.
Procesorul urmeaza sa se lanseze undeva in luna Martie si vine cu cateva bonusuri foarte semnificative, comparativ cu generatia trecuta de procesoare AMD (Bulldozer) si cele actuale Intel.

Procesor AMD ZEN vs AMD BULLDOZER

  • putere consumata mai mica pe gama de top AMD ZEN (acum va fi max 95W pe ZEN)
  • procesorul cu arhitectura AMD ZEN stie sa calculeze task-urile mai inteligent
  • procesul de fabricatie pentru AMD ZEN este de 14nm, comparativ cu 32nm
  • procesoarele AMD ZEN sunt octa-core real, comparativ cu BULLDOZER ce nu erau

Procesor AMD ZEN vs Intel Broadwell, Skylake

  • putere consumata mai mica decat gama de top AMD ZEN, comparativ cu cea Intel (acum va fi maxim 95W pe ZEN)
  • performanta extrem de asemanatoare pentru gama de top ZEN, preturi aproape la jumatate
  • procesul de fabricatie AMD ZEN este de 14nm, comparativ cu 22nm pe Intel (asta se traduce prin eficienta si performanta din partea ZEN)

Cam acestea ar fi cateva leak-uri ce le evem pana in momentul de fata, in ceea ce priveste performanta cipului AMD Ryzen.

Procesorul AMD Ryzen pret, performanta si benchmark 31
FOTO: Procesor AMD Ryzen VS Procesoare de top Intel

Aici avem un benchmark facut la performanta cipului Ryzen in comparatie cu cateva procesoare de top de la Intel si dupa cum vedem, modelul este foarte aproape de ele.
Cipul octa-core AMD Ryzen de 3,4GHz reuseste o performanta asemanatoare cu Intel i7-6800K la 3,40GHz, asta in timp  ce pretul lor difera cu ceva procente.
AMD Ryzen pret de 389$  in timp ce Intel 6800k costa 440$.

AMD Ryzen pret de la 319$

Procesorul AMD Ryzen pret, performanta si benchmark 32
FOTO: Procesoare de top AMD Ryzen

Cele de mai sus, sunt procesoarele de top Ryzen, ele fac parte din gama Ryzen 7, insa vor fi si procesoare Ryzen 5 si respectiv 3. Cel mai ieftin procesor Ryzen va fi un R3 quad-core la doar 139$.
 
Arata foarte promitator noile cipuri AMD, de acum trebuie sa asteptam lansarea oficiala sa vedem capacitatea lor in stadiul final, optimizat.
In primele luni de la lansare oricum performanta va fi putin inconsistenta, insa cu trecerea timpului aplicatiile si jocurile vor fi optimizate si o sa fim martori la un punct culminant din viata procesoarelor pe PC/laptop. O sa vedeti ca am dreptate! ?
 
sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani