WIFI-ul este în momentul de față una din cele mai populare tehnologii prin care dispozitivele noastre se conectează la internet. Acum ai telefon cu WIFI, tabletă, laptop, PC până și unele frigidere sau mașini de spălat vin cu WIFI.
Însă fiind atât de multe conexiuni WIFI este aproape imposibil ca dispozitivele din casa ta să nu aibă probleme cu rețeaua WIFI și conectivitatea.
Dar acum ai problema, cum o rezolvi?
În acest articol am să vă listez cele mai comune probleme WIFI și rezolvările acestora. Problemele sunt de natură specifică (doar pentru un dispozitiv anume sau sistem de operare anume) sau probleme generale ce sunt aplicabile pentru toate dispozitivele conectate la internet.
Probleme WIFI cu sistemul de operare Android
Telefonul nu vede rețeaua WIFI
De cele mai multe ori atunci când telefonul vostru nu vede rețeaua WIFI este o problemă de internet ce vine de la router. Ce puteți face că să rezolvați problema este să schimbați canalul pe care emite routerul WIFI.
Canalul de emitere de cele mai multe ori este automat, însă setați un canal specific de emitere.
Tot odată să luați aminte faptul că cu cât distanța între router și telefon este mai mare, cu atât conexiunea va fi mai instabilă.
Pentru a vă asigura că telefonul vede rețeaua WIFI în permanență să stați la o distanță cât mai apropiată de router și numărul de obstacole ce stau între voi și router să fie cât mai mic.
Prin „obstacole” mă refer la pereți, dulapuri, uși sau alte paravane fizice dense
WIFI-ul nu se activează
Pe unele dispozitive mobile nu se activează funcția WIFI. Problema aste cauzată de sistemul de operare, acest lucru se poate remedia doar cu restart de fiecare dată ce apare problema sau să încercați să actualizați sistemul de operare.
Dacă nu aveți o versiune mai nouă a sistemului de operare vă sfătuiesc să încercați să instalați o versiune mai veche a sistemului de operare ce știați că funcționează cum trebuie.
O altă variantă pentru această problemă ar putea fi o defectare a plăcii de rețea a telefonului, însă acest lucru este foarte rar.
Viteză foarte mică pe WIFI chiar dacă am semnal bun și internet de viteză mare
Dacă aveți o viteză foarte mică de download/upload pe rețeaua WIFI, însă pe date mobile sau altă rețea WIFI totul pare să fie normal, problema este de la configurația routerului.
Ce puteți verifica la configurația routerului:
- dacă nu aveți o limită de viteză pe rețea sau pentru un dispozitiv specific
- dacă cablul de internet ce intră în router este ferm conectat și nu are semne de uzură/defecte evidente
- când a fost ultima oară când a primit un restart
Cel mai des problema de viteză vine la un router ce nu a mai primit un restart de mult timp. O bună parte din routerele WIFI moderne au o funcție de restart automată, ce poate fi programată la un interval. Recomand să activați această funcție sau să folosiți o priză cu temporizator.
Ce mai trebuie să luați în vedere este numărul de dispozitive conectate la routerul WIFI.
Recomand să vă interesați de un router wireless mai bun dacă aveți peste 15 dispozitive WIFI în casă.
Unele pagini de internet când mă conectez la rețeaua WIFI îmi dau erori 404 sau 500
Există o posibilitate ca setările DNS din router să fie greșite. Astfel este recomandat să verificați setările providerului de internet. În caz contrar puteți schimba adresa DNS cu una mai sigură și actualizată cum ar fi seviciul celor de la Cloudflare 1.1.1.1.
Conexiunea la internet prin WIFI îmi descarcă bateria rapid
În majoritatea situațiilor acest lucru se datorează unei aplicații care stă activă în background chiar dacă nu o folosești. Același comportament ar trebui să fie sesizat și pe conexiunea 4G/5G.
Dacă această descărcare accelerată a bateriei încă este prezentă după ce ați dezactivat aplicațiile proaspăt instalare vă recomand să actualizați sistemul de operare, dacă nu aveți actualizare, puteți instala o versiune mai veche.
Probleme WIFI cu sistemul de operare iOS
Funcția de WIFI nu se activează
Una din cele mai comune probleme la iOS este atunci când anumite funcții nu se activează. De multe ori problema se rezolvă printr-un simplu restart al dispozitivului. Dacă acesta nu va funcționa după restart, este recomandată o actualizare a sistemului de operare sau downgrade al sistemului de operare.
iPhone-ul me nu găsește rețeaua WIFI
La fel ca în cazul Android, dacă telefonul cu iOS nu găsește rețeaua WIFI este o problemă de la canalul routerului. Chiar dacă telefoanele văd majoritatea canalelor routerului fără probleme, uneori din pricina interferențelor sunt probleme cu descoperirea de noi rețele WIFI.
Recomand să dezactivat capacitatea routerului să aloce automat un canal de WIFI și să setați un canal manual.
Probleme WIFI cu sistemul de operare Windows
Calculatorul nu se conectează la rețeaua WIFI
Problema aceasta se rezolvă în majoritatea situațiilor prin dezactivarea conexiunii WIFI sau printr-un restart. Dacă nici după acest pas nu funcționează rețeaua, trebuie să reinstalați driverul WIFI din PC.
Încă o chestie ce o puteți face este să activați și să dezactivați dispozitivul din Device Manager (practic are același rol ca un restart).
Funcția WIFI nu pornește pe Windows
Dacă funcția de WIFI nu pornește odată ce ați dat click pe ea, încercați să opriți dispozitivul din device manager să-l reporniți și apoi să reîncercați. Ar trebui în teorie acum să funcționeze această funcție.
În caz contrar oricând puteți încerca alt driver. Ultimul driver al plăcii WIFI este esențial pentru o bună funcționare.
Conexiunea la internet nu este stabilă
În primul rând verificați dacă routerul are internet și cablurile din spate sunt conectate ferm. Dacă după verificare totul pare în regulă, încercați un restart al routerului și vedeți de problema continuă.
Dacă conexiunea tot este instabilă să vă asigurați că aveți minim 2-3 liniuțe de semnal acolo unde aveți unitatea sau laptopul.
Încă o opțiune este să schimbați canalul de WIFI pe care emite routerul și să reinstalați driverele de WIFI din laptop/PC.
Probleme WIFI cauzate de router
Conexiunea nu este stabilă sau se deconectează din senin
Aici trebuie în primul rând să vă asigurați că routerul are ultimul driver instalat. Dacă routerul este pe ultima versiune de soft, atunci mergeți la setările WIFI și verificați că routerul este pe un canal specific nu pe automat, apoi verificați setările DNS și să vă asigurați că sunt cele din contract.
Apoi recurgeți la un restart al routerului și accesați iar setările WIFI. Căutați o opțiune de genul „Beam forming” sau „Boost WIFI signal”, activați ambele opțiuni.
Un articol mai detaliat despre problemele la internet găsiți aici.
Concluzia
Sunt multiple cauze pentru care rețeaua ta WIFI îți face probleme, am încercat să cumulez cele mai comune probleme întâlnite și rezolvările lor. Nu am cum practic să le înglobez pe toate, însă dacă îmi lăsați un comentariu mai jos o să fac tot posibilul să vă răspund la nelămuriri.