pompa de caldura

Pompă de căldură aer-apă la apartament: Mai ieftină decât o centrală pe gaz?

Pompele de căldură aer-apă sunt printre cele mai populare forme de încălzire și preparare apă menajeră ce funcționează strict pe curent electric.

Spre deosebire de alte pompe de căldură, pompa de căldură aer-apă este unele din cele mai ineficiente datorită consumului de electricitate destul de mare mai ales pentru pompele de dimensiuni mari.

Însă chiar și așa, ele sunt cu mult mai eficiente de decât centralele electrice și chiar decât unele centrale pe gaz.

Însă este o centrală pe gaz mai eficientă decât o pompă de căldură?

În acest articol am să încerc să răspund la această întrebare.

Ce este o pompă de căldură?

Ca să nu intrăm prea mult în detalii și să vă pierd pe parcurs, mai ales că mulți dintre voi deja presupun că știți acest lucru, o să fiu scurt și la obiect.

Practic o pompă de căldură are un principiu de funcționare extrem de similar – dacă nu identic cu un aparat de aer condiționat.

Practic un schimbător de căldură din exteriorul locuinței, transferă sau preia energia termină din aerul din afară și datorită unui agent frigorific ce este compresat la presiuni mari acesta își schimbă proprietățile fizice și facilitează transferul de energie către o unitate interioară.

În acea unitate interioară mai este un schimbător de căldură ce se răcește/încălzește și facilitează la rândul lui răcirea/încălzirea apei ce este acumulată într-un boiler.

Mai multe detalii despre principul de funcționare exact al pompelor de căldură găsiți aici sau aici.

Sunt pompele de căldură mai eficiente decât o centrală pe gaz?

În linii mari, odată cu creșterea prețurilor, costurile de operare a pompelor de căldură se apropie destul de mult de o centrală pe gaz. Ba chiar cred eu că costurile de operare sunt aproape identice.

Însă care sunt avantajele fiecărei tehnologii și de ce ai alege o centrală pe gaz sau o pompă de căldură?

Pompele de căldură au costuri de instalare mai mari

O pompă de căldură nu numai că are costuri de instalare mai mari, dar în același timp ele sunt și mai scumpe de achiziționat.

În timp ce o centrală pe gaz performantă costă în jur de 3500 lei, o pompă de căldură cu un COP de 4 te poate ajunge de aproape 4 ori mai mult.

Odată ce ai achiziționat pompa de căldură trebuie să te gândești la modul în care dorești să încălzești sau să răcești locuința.

Pompele de căldură dau cel mai mare randament cu încălzirea în pardoseală, care automat ea la rândul ei are un alt cost față de instalarea de radiatoare.

Odată ce te pui să aduci costurile adiacente o să fii descurajat dar rămâi până la final ca să-ți expun și de ce eu recomand o pompă de căldură în comparație cu o centrală pe gaz.

Centralele pe gaz sunt mai eficiente din punct de vedere a costului inițiat al investiției

O centrală termică pe gaz este de vreo 3-4 ori mai accesibilă și costurile de instalare a unei centrale pe gaz sunt mult mai mici.

Astfel acestea sunt o soluție destul de practică pentru cei care locuiesc la apartamente sau case unde accesul la gaze este ușor.

Odată instalată centrala poți în 1-3 zile instala radiatoarele și trasa circuitul apei calde menajere și celui de încălzire și ai cam terminat.

Însă aici se cam termină avantajele unei centrale termice pe gaz

Cam astea ar fi în principal avantajele unei centrale termice pe gaz, în comparație cu o pompă de căldură.

De acum încep punctele să se cumuleze pentru pompă, mai precis.

Pompele de căldură nu numai încălzesc locuința, dar o pot și răci

O pompă de căldură are dublu rol: poate încălzi locuința ta dar în același timp o poate și răci.

Răcirea nu este la fel de eficientă ca un aparat de aer condiționat dedicat, însă în zilele toride îți poate menține o temperatură confortabilă în casă.

Apa pompată prin pardoseală poate fi răcită, ce ajută la scăderea semnificativă a temperaturii din locuință.

Dacă mai ai trasate în tavan circuite de apă atunci poți spori eficiența și mai mult.

Gradul de etanșeitate și izolație a locuinței joacă un rol important în a spori eficiența de răcire a unei pompe de căldură

Dacă stai la casă sau la apartament și ai posibilitatea de a instala panouri solare poți să plătești aproape nimic pentru ați încălzi/răci locuința

Gazul metan este o sursă finită de energie.

Nu există dezbatere sau contensație a subiectului.

Astfel dacă ai instalată o pompă de căldură și în același timp ai instalat sau plănuiești instalarea unui sistem fotovoltaic. Te poți aștepta ca să ai costuri de exploatare ale pompei de căldură (costuri strict energetice) zero sau cât mai aproape de zero.

Astfel această combinație este una din cele mai populare la ora actuală pentru persoanele ce doresc să fie independente energetic și în același timp au finanțele necesare ca să facă acest pas către independență.

După cum prea bine știți, un sistem fotovoltaic are un preț de pornire de pe la 3000 € (depinde foarte mult calitatea materialelor, a manoperei și pieselor utilizate).

Însă valoarea aceasta ai posibilitatea să o amortizezi destul de rapid, mai ales în situația actuală când prețurile au crescut peste tot.

Pompele de căldură produc mai eficient energie

O eficiență în producerea a energiei se traduce prin costuri mai mici de funcționare.

În comparație cu centralele pe gaz, pompele de căldură sunt cu câteva zeci de procente mai eficiente la producerea de apă caldă menajeră și încălzirea locuinței.

Mai ales că în ultimul an au apărut niște modele de pompe de căldură de la la Daikin și Mitsubishi ce mai au foarte puțin și depășesc un COP de 4.5.

Ca idee, dacă o pompă de căldură are un COP de 3.5, este considerată a fi eficientă energetic.

Și trebuie să vă gândiți că spre deosebire de centralele termice prin combustie, pompele de căldură încă evoluează din punct de vedere tehnologic.

Deci este foarte posibil ca în viitorul foarte apropiat să avem pompe de căldură cu COP ce depășește 5.

Pompele de căldură au costuri de mentenanță mai mici

În comparație cu o centrală termică pe gaz, pompele de căldură aer – apă au costuri de întreținere și mentenanță mult mai mici.

Acestea nefiind racordate la rețeaua de gaze naturale, nu este obligatorie acea verificare anuală și pe lângă asta având mult mai puține piese în mișcare, probabilitatea ca ea să se defecteze este mult mai mică.

Bine, pe bună dreptate acum, în ultima perioadă și centralele pe gaz s-au perfectat destul de mult. Astfel majoritatea au o durată de viață de peste 10 ani fără defecte majore (doar înlocuiri de consumabile). Însă pompele de căldură te poți aștepta să funcționeze până la 15 sau chiar 20 de ani.

Zgomot mai puțin în interiorul casei tale

Avantajul acesta nu este unul chiar atât de semnificativ însă merită menționat.

Unitatea externă a pompei de căldură produce cel mai mare sunet.

Ea fiind plasată la exterior, în interior sunetul este inexistent. Mai mult cred că face zgomot boilerul sau apa din circuitul de apă menajeră.

Nu este un avantaj semnificativ pentru că nici centralele moderne nu mai fac chiar așa mult zgomat.

Mai ales dacă o ai instalată pe balcon sau într-o cameră tehnică, nu există acest impediment.

Plănuiești să instalezi o pompă de căldură?

Pompele de căldură sunt alegerea celor care vor o metodă de încălzire și răcire a casei cât mai eficientă.

Însă lăsând statisticile și specificațiile la o parte, tu dacă ești interesat de instalarea unui astfel de sistem, ce te-a determinat să iei decizia?

Lasă te rog un comentariu mai jos.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani