Noul Utorrent mineaza Bitcoin fara ca tu sa stii 31

Noul Utorrent mineaza Bitcoin fara ca tu sa stii

Utorrent mineaza Bitcoin

Utorrent mineaza Bitcoin fara ca utilizatorii sa ofere permisiunea necesara

Utorrent este unul dintre cei mai populari clienti de torrent. Aplicatia are peste 100 de milioane de utilizatori asta facandu-l cel mai popular din afara Chinei.
Clientul de descarcat torente este construit pe baza Bittorrrent care este dezvoltat de Bittorrent, INC.
In urma cu mai bine de un an de zile Utorrent a primit un update major la interfata si odata cu asta a introdus si reclamele. Fiind un client gratuit trebuia sa gaseasca o metoda prin care se genereze capital, bani.
Acum aplicatia a primit un nou update, insa de data aceasta face ceva suspect in asi finanta functionarea. Odata cu instalarea aplicatiei se mai instaleaza in paralel un program ce mineaza Bitcoin.
Bitcoin sunt bani virtuali, 1 bitcoin valoreaza cateva zeci sau sute de euro, depinde de tip. Bitcoinu-ul se mineaza sau creeaza depinde cum vreti sa spuneti procesului, cu ajutorul procesorului din calculator in principal, acesta efectueaza niste calcule si genereaza moneda.
Acesta lucru se face fara ca utilizatorul sa-si ofere permisiunea. Minerul de bitcoin se numeste Epic Scale si mineaza o moneda numita Litecoin.
Bittorrent recunoastea ca au un parteneriat cu Epic Scale insa neaga ca aplicatia se instaleaza fara permisiunea utilizatorilor.
Utilizatorii aplicatiei Utorrent au sesizat ca programul solicita cam mult procesorul si dupa cautari mai amanuntite s-a ajuns la minerul de Bitcoin.
Din punctul meu de vedere situatia este destul de suspecta. Bittorrent se baza pe faptul ca nimeni nu va baga de seama asta si mai este o intrebare, aceasta este prima oara cand cei de la Bittorrent fac ceva suspect? Daca acestia spionau utilizatorii de ceva timp?
Eu am sa va recomand sa dezinstalati Utorrent si sa alegeti una din variantele open source ca Tixati sau Qbittorrent. Folosesc Tixati de ceva timp si nu am avut probleme cu el.
UPDATE Acum problema a fost rezolvata. Cand instalezi aplicatia te intreaba daca vrei sa instaleze in paralel si programul de minat Bitcoin, banii ar fi pentru o cauza caritabila. 🙂

sursa

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani