Nebuloasa Laba de Pisica si Homar apar intr-o imagine de 256MP

Nebuloasa Laba de Pisica si Homar apar intr-o imagine de 256MP

Nebuloasa Laba de Pisica si Homar

ESO a publicat imagini incredibile cu Nebuloasa Laba de Pisica

Universul este una din cele mai mari necunoscute pentru om. Oricat proges am face in acest domeniu, cunoastrea lui este cu mult sub 1%.
Fiind atat de vast si aglomerat, pentru al observa bine, avem nevoie de de aparuta speciala foarte sensibila.
Unealta cel mai des utilizata in analizarea Universului este telescopul. Acesta a fost inventat in urma cu cateva sute de ani, de atunci s-au facut progrese incredibile. Acum avem posibilitatea sa captam imagini ce in trecut erau imposibil de surprins si cat de curand un nou telescop Nasa va fi lansat in spatiu.
Aceste progrese ne ajuta sa invatam mai multe, sa avem materiale mult mai detaliate si sa ne apropiem din ce in ce mai mult de a intelege: Cum a fost creat Universul, ce planete noi exista, daca viata este prezenta, unde duce aceasta expasiune a universului,  si ce ne rezerva noua.

Cu fiecare imagine capturata a Spatiului, cu atat suntem mai aproape de telurile tocmai mentionate

Pe aceiasi idee, inca o imagine foarte detaliata tocmai a fost lansata publicului de Observatorul Sudic al Europei (European Southern Observatory sau ESO). Oamenii de stiinta au surprins doua Nebuloase, mai precis nebuloasa Laba de Pisica si Nebuloasa Homar  (nume de cod NGC 6334 si NGC 6357).

Nebuloasele sunt formate in mare parte din Hidrogen si emit culoarea rosie datorita razelor ultraviolete de le emit stele tinere din jurul lor. O stea tanara de acest tip, cantareste aproximativ de 10 ori mai mult decat Soarele nostru si sunt foarte dense.
Imaginea cu Nebuloasa Laba de Pisica si Homar are o rezulutie de  49,511 x 39,136px si este cea mai mare lansata public pana acum de ESO. Telescopul ce a ajutat la capturarea imaginilor se numeste OmegaCam si are o rezolutie de 256MP (imaginea in rezolutie completa aici)
 
Nu stiu de voi, dar pe mine ma impresioneaza maxim imaginile de acest fel si cercetare in domeniu. Numai in imaginea asta vedem sute de mii te stele, poate milioane, indepartate pe care inca nu avem tehnologia sa le analizam, insa viitorul este promitator.
 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

cel.ro

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani