Muzica pentru productivitate maxima conform stiintei 31

Muzica pentru productivitate maxima conform stiintei

girl headphones

Muzica pentru productivitate maxima conform stiintei

Atunci cand am treaba de cele mai multe ori am si un playlist in fundal, presupun ca si voi la fel. Insa am sesizat ca doar un anumite genuri ma fac sa fiu extrem de productiv ( pentru mine este trap-ul si muzica chillout). Daca e un gen cu prea multe versuri ma distrag extrem de usor si nu pot sa ma mai concentrez la task-urile care vreau sa le intreprind.
Insa stiinta ne vine in ajutor si ne ajuta sa intelegem ce muzica trebuie sa ascultam pentru productivitate maxima.
Conform unor studii ce au avut loc la Universitatea Birmingham din Anglia se pare ca muzica ajuta productivitatea angajatilor dar nu toate genurile de muzica pot fi ascultate atunci cand ai nevoie de putere de concentrare. Macar odata trebuie sa fi experimentat asta atunci cand lucrezi la ceva si deodata intra in playlist o piesa care are multe versuri si imediat iti pierzi concentrarea.
Cercetatorii de la Institutul Politehnic Rensselaer au descoperit ca si sunetul naturii ajuta extrem de mult fluidizarea nivelului productivitatii. Sunetul naturii te calmeaza, te face sa fii mai putin stresat si te simti mai satisfacut de rezultatul muncii.
Mai jos am atasat un exemplu.

Dar nu este obligat sa ai doar sunet de apa in casti. Muzica care o placi si o asculti zi de zi te poate influenta la locul de munca mai mult decat ai crede. Teresa Lesiuk care este profesor asistent specializat pe terapia muzicii la Universitatea din Miami. Aceasta a resizat ca persoanele care au experienta medie la job-ul care il practica sunt influentate destul de mult de muzica care o asculta.
Daca asculta piesa care le plac sunt mai eficienti, completeaza atributiile mult mai rapid si vin cu idei mult mai bune.
Un rezultat similar il are si muzica de care nu iti pasa prea mult (manelele sunt excluse 😀 ). Cercetatorii de la Universitatea Catolica  Fu Jen au studiat cum este afectata concentrarea persoanelor daca muzica le place sau sunt indiferenti fata de ea.
Daca muzica le place, atentia lor scade pentru ca se concetreaza si la ea insa daca sunt piese ce nu-i incanta in mod special, sunt mai greu de distras de la activitatea care o fac.
Dupa cum am mentionat si mai sus, versurile sunt cele care ne distrag de cele mai multe ori. Insa daca asculti muzica care este doar instrumentala ai sanse sa termini mult mai multe in acea zi, asta conform Cambridge Sound Management. Sunetul nu este cel care ne distrage ci versurile melodiei, 48% din angajatii la birou sunt distrasi de versuri conform unui studiu din anul 2008.

Dar pe langa versuri la fel de important este si volumul la care asculti muzica. Cercetatori de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign,  Universitatea British Columbia, Vancouver, Universitatea din Virginia si Charlott au descoperit ca nivelul mediul al sunetului ajuta la creativitatea.
Sper sa puteti prelua aceste sfaturi si sa aveti o saptamana productiva si stress free. 😀

sursa

 
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani