Motorul cu Ioni al NASA ce va duce omenirea pe Marte a doborat cateva recorduri importante
Propulsia spatiala dar si cea folosita in scop comercial (avioanele comerciale) au un element comun.
Acest element este natura chimica a combustibilului ce le propulseaza (combustibili diferiti, insa au acelasi scop final).
De cand au fost inventate hidrogenul si oxigenul lichid si folosite la propulsia rachetelor, lucrurile aveau sa sa schimbe pentru oamenire.
Am calatorit in spatiu, am ajuns pe Luna si mai mult decat atat acum aveam o agentie spatiala care orbiteaza planeta Pamant. Toate acestea datorita progresului tehnologic si dezvoltarea propulsoarelor pe baza chimica.
Insa chiar daca tehnologia propulsoarelor pe baza chimica ne-a ajutat sa facem atatea deplasari cu succes in afara orbitei, in spatiu lucrurile stau putin diferit.
Nu numai ca eficienta motoarelor este mai scazuta, dar in acelasi timp pentru ati permite propularea pe distante mai mari (cum ar fi Pamant – Marte) ai nevoie de un rezervor de combustibil imens. Lucru ce nu este musai eficient din spusele oamenilor de stiinta. Va fi o greutate in plus atribuita rachetei care nu numai ca va trebui sa o ridice de la sol motoarele ci ar fi un impediment pentru intreaga misiune datorita spatiului enorm ce il ocupa. Spatiu ce poate fi folosit in a depozita mancare sau echipament.
Nasa dezvolta de ceva timp un nou tip de motor. Motor ce nu functioneaza prin reactie chimica ci prin propustie pe baza de Ioni.
Practic motorul este ca o sfera si in interiorul acesteia se produc Ioni care sunt incarcati electrostatic fiind ulterior propulsati cu viteza in afara motorului. Astfel se creeaza un flow constant de energie ce poate propulsa un corp.
O racheta pe baza de hidrogen/oxygen lichid ajunge la o viteza maxima de 5km/s, in timp ce motorul cu Ioni al Nasa, undeva la 40km/s.
Mai mult decat atat motoarele cu Ioni au avantajul ca nu au nevoie de atat combustibil pentru a propula racheta prin spatiu si totodata au capacitatea sa functioneze pentru mai mult timp datorita acceleratiei constante ce o pot avea.
Toate aceste beneficii plus o dimenziune cu mult mai mica comparativ unui motor conventional.
Momentan echipa planuieste sa testeze motorul cu Ioni in 2018, unde va functiona pentru 100 ore, fiind inca un pas mai aproape de realizarea calatoriilor catre planeta Rosie si de ce nu catre alte destinatii din sistemul nostru solar.
sursa