Moto X Pure Edition sau Moto X 2014, tu pe care l-ai cumpara? 31

Moto X Pure Edition sau Moto X 2014, tu pe care l-ai cumpara?

moto x 2015

Moto X Pure Edition isi merita banii in comparatie cu Moto X 2014?

Motorola a lansat flagship-ul anului 2015. Moto X Pure Edition, cum este intitulat, ar fi succesorul lui Moto X si asta reiese din aspectul telefonului.
Moto X Pure Edition seamana destul de mult cu predecesorul, diferentele fizice sunt minore, insa departajarea este la nivel de hardware si pana la urma asta ne intereseaza pe marea majoritate din noi.
Dar ce ati spune sa facem abstractie de aspectul fizic si sa ne concentram o secunda pe hardware, oare diferenta este asa de semnificativa incat se merita sa faci upgrade sau sa cumperi noul model?
Asta am sa incerc sa va explic in randurile de mai jos. Care ar fi parerea mea si mai ales daca se merita sa treci de la sau pe Moto X 2014 si respectiv Moto X 2015, daca ai citit pana aici partea interesanta abia acum urmeaza.
Cel mai simplu mod prin care poti determina daca achizitia isi are rostul este sa compari telefoanele in materie de componente (componentele principale).

PROCESORUL

Primul pe lista mea ar fi procesorul, asta pentru ca este creierul operatiunilor si cea mai solicitata componenta a telefonului.
Moto X 2014 are un Snapdragon 801 la  2.5 GHz impreuna cu o placa video Adreno 330 in timp ce Moto X 2015 are un Snapdragon 808 la  1.8GHz si un Adreno 418.
La acest capitol nu pot spune ca este un pas imens in materie de performanta, procesoarele se comporta similar si diferentele sunt undeva la 10% (performanta efectiva).
Probabil ca bateria sa aiba de castigat pe Moto X 2015 insa tot cu 10% maxim datorita ecranului care este mai mare.

ECRANUL

Moto X 2015 Pure Edition are un ecran putin mai mare ca cel de pe Moto x 2014. Ecranul de pe noul flagship Motorola este de 5,7” TFT LCD 2k cu 520 ppi in timp ce Moto X 2014 are unul de 5,2” Amoled 1080p cu 424 ppi.
La acest departament este mai mult o preferinta personala. Daca vrei un ecran mai mare Moto X Pure Edition este exact ceea ce cauti insa daca nu esti deranjat de dimensiunea ecranului ce o ai acum pe modelul de anul trecut Motorola sau pe telefonul personal nu cred ca te intereseaza acest aspect.
Ce nu stiu sigur si nu pot sa va compar este calitatea reproducerii imaginilor si luminozitatea ecranelor. Tin sa cred ca ecranul de pe Pure Edition va fi mai luminos pentru o vizibilitatea sporita cand este soare in timp ce Moto X 2014 va avea culori mai vii si contrast mai bun datorita tehnologiei Amoled, insa nu ma crede pe cuvant.
Insa ce va pot confirma este faptul ca ecranul de 5,7” va consuma mai multa energie electrica ca cel de pe Moto X 2014.
 

CAMERA

Elementul care a fost cel mai criticat la Moto X 2014 (mai bine spus, unul din elementele). Camera nu se ridica la nivelul asteptarilor, ceea ce pentru multi a fost primul motiv pentru care au vandut telefonul imediat dupa achizitie.
Senzorul de pe Moto X de anul trecut avea o rezolutie de 13MP (și este Toshiba daca tin bine minte) insa Motorola a promis ca l-a imbunatatit semnificativ pe noul model. Acum are 21MP F2.0 si in teorie l-ar face superior.
Punctul de data aceasta se duce la noul flagship.

MEMORIE RAM

Moto X 2015 are 3GB in timp ce Moto X 2014 are 2GB. Diferenta se poate sesiza atunci cand faci multitasking foarte agresiv dar nu musai.
Dar nici atunci nu prea folosesti tu 3GB de RAM, asta pentru ca aplicatiile sunt hibernate in background de sistemul de opearare.

BATERIA

Moto X 2014 are o baterie de 2300mAh in timp ce succesorul una de 3000mAh. In mod normal ar trebui ca sa ai autonomie crescuta pe noul flagship insa trebuie luat in calcul si dimensiunea ecranului,  care a crescut substantial, plus faptul ca ecranul are acum o rezolutie 2k.
In teorie Moto X Pure Edition te va tine cu 1h-2h screen on time sau poate chiar mai mult fata de Moto X 2014, in teorie.

MICRO SD

In ultima perioada producatorii de telefoane smart au inceput sa inlaturile slot-urile pentru card insa cand au sezizat nemultumirea publicului larg le-au reintrodus (o parte din ei au sesizat ).
Motorola Moto X Pure Edition are suport pentru MicroSD spre deosebire de Moto X 2014.
Card-urile suportate sunt pana la o capacitate de 128GB insa cred ca merg si mai mari.

Concluzia

Se merita sa achizitionezi noul Moto X? Sincer depinde…
In materie de performanta nu sunt diferente semnificative. Telefoanele sunt foarte apropiate in acest departament insa daca vrei un telefon cu card, baterie mai mare, ecran mai mare si mai luminos si o camera superioara eu zic ca este justificata achizitia.
Dar nici Moto X 2014 nu este o proasta alegere. Daca esti posesorul unuia in momentul de fata eu nu te-as sfatui sa-l vinzi iar daca esti in cautarea unui telefon nou eu zic ca in momentul de fata Moto X 2014 este inca o optiune solida.
Acum mai este un singur impediment, pretul.
Moto X Pure Edition va fi disponibil in cateva saptamani (in SUA pentru inceput) la un pret de 400$ pentru modelul cu 16gb memorie interna. In Europa inca nu se stie data de lansare oficiala dar poti sa-l importi fara probleme, va functiona cu retelele GSM din Romania.
Insa sa merita sa cheltui atati bani atunci cand sunt optiuni mai bune si mai ieftine? Nu…nu ar merita, dar optiunile si experienta unui dispozitiv Motorola ar fi unica in felul ei si pe langa asta mai este o chestiune de gusturi.
In momentul de fata Moto X 2014 ar fi alegerea facuta de mine insa pentru urmatorul an m-as gandi serios la un upgrade.
Pana la urma totul depinde de tine .
Daca ti-a placut articolul da un share pe social media cu unul din butoanele de mai jos. Thanks! 😀
 
 
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles