memorie cache

Memorie cache: Ce este, la ce ne ajuta si cum o cureti?

Memorie cache: Ce este, la ce ne ajuta si cum o cureti? Totul in articolul de mai jos

Memoria cache este una din tehnologiile software esentiale in buna functionare a multor aplicatii si sisteme de operare ce le  intalnim in ziua de azi.
Insa o intrebarea poate aparea si cel mai probabil o buna parte din voi nu stiti ce reprezinta, de aici confuzia.

Ce este aceasta memorie cache?

In esenta memoria cache este o portiune din memoria telefonului, tabletei sau a computerului ce este rezervata pentru sistemul de operare sau aplicatii, partitia poate diferi in functie de informatiile stocate.
Daca te intrebi ce informatii sunt stocate aici, practic…e vorba de fisiere temporare sau esentiale functionarii in linii mari.
Fisiere temporare/esentiale care sunt salvate pentru o anumita perioada de timp in vederea oferirii unei experiente de utilizare mai fluide consumatorului aplicatiei sau OS-ului.

La ce ne ajuta memoria Cache?

Dupa cum am spus si mai spus, memoria Cache ajuta in principal la sporirea vitezei de accesare ale unor informatii temporare sau nu neaparat, care sunt necesare pentru buna functionare a programului/OS-ului.
Practic programul are permisiunea sa genereze aici fisierele de care are nevoie la o data anterioara, fara sa le creeze la infinit de fiecare data cand e nevoie de ele, mai ales daca acestea raman neschimbate.
Astfel se sporesc considerabil vitezele de procesare si accesare a datelor cheie de care consumatorul are nevoie in momentul respectiv.
Cache-ul poate fi stocat pe hardware dedicat (cipul speciale plasate pe placa de baza ce se ocupa numai de stocarea cache-ului. Aceste chip-uri au rapiditate mare in accesarea informatiilor).
Insa in cele mai des intalnite situatii, cache-ul e stocat direct pe memoria interna unde se afla aplicatia pe PC sau dispozitivul portabil smart.

De ce sa cureti folderul de Memorie Cache?

De cele mai multe ori, acest folder se cere a fi curatat atunci cand sunt probleme de stabilitate la aplicatie sau sistemul de operare. Odata cu informatiile ce au fost generate in trecut si stocate in cache au disparut, sistemul de operare sau programul poate sa genereze alte fisiere ce au posibilitatea rezolvarii conflictelor aparute.

Cum cureti Memoria Cache?

In browsere doar trebuie sa intri la setari si acolo o sa gasesti o sectiune unde poti sterge informatiile din Cache. Sectiunea este plasate diferit in functie de browser, insa poti cauta pe Google locatia setarii exacte in functie de modelul si versiunea browserului ce o ai instalata.
La telefoane mobile smart si tablete ai posibilitatea sa stergi memoria cache individual per aplicatie mergand la Setari apoi la Aplicatii.
In cazul Android ai mai multe flexibilitate in privinta golorii Memoriei Cache, intrand in recovery si resetand de acolo Cache-ul
In contextul altor aplicatii, cel mai probabil exista o sectiune de resetare Cache undeva prin setari sau pur si simplu un folder generat in interiorul locatiei de instalare.

Nota: Consulta un forum inainte de a te apuca sa stergi fisiere 

Pentru sistemele de operare ca Windows sau Mac, exista programe special concepute sa curete memoria Cache, unul din ele este Ccleaner.
 

In linii mari cam asta ar fi de spus despre cache. Tu stii alte detalii specifice in privirea metodelor de curatare cache? Poti lasa mai jos un comentariu despre asta.

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani