Calculatorul merge greu? Vezi posibile rezolvari ale problemei

Calculatorul merge greu? Vezi posibile rezolvari ale problemei

Calculatorul merge greu

Calculatorul merge greu? Vezi posibile rezolvari ale problemei

In ziua de azi sunt sute de milioane de computere la nivel global. Cresterea in popularitate a fost accelerata in ultimii ani, pana ce a ajuns la un oarecare punct de maxim. De acum urmeaza o scadere dreptate in nevoia de cumparare sau cel putin o uniformizare a trendului de cumparare.
Majoritatea din noi avem un calculator sau laptop si il utilizam in scopuri personale sau pentru munca.
Insa ai sesizat ca calculatorul merge greu uneori si nu iti explici de ce. Ba se deschide foarte greu, ba se inchide foarte greu, se blocheaza in aplicatii, se restarteaza,  se solicita foarte mult desi nu face nimic si asa mai departe.
Majoritatea din cazurile tocmai mentionate sunt direct inrudite cu sistemul de operare. Cu timpul performanta lui este afectata datorita virusilor sau a fisierelor temporare care nu sunt curatate. Cand calculatorul sau laptopul merge greu optiunea este sa incerci metodele mentionate mai jos sa sa vezi daca sesizezi o imbunatatire. In cazul in care nici una din metodele de mai jos nu a „resuscitat” computerul, posibil sa ai dea face o cu problema hardware (desi putin probabil, insa trebuie sa iei in considerare si asta).
Sfaturile de mai jos sunt doar pentru sistemul de operare Windows, acesta fiind cel mai problematic in general. Utilizatorii de Mac OS sau Linux nu au aceste probleme atat de des.

Calculatorul merge greu! Care sunt posibilele rezolvari?

Curata fisierele temporare

  • Sistemele de operare pana la Window 7, aveau o problema cu fisierele temporare si registrii. Acestea se acumulau si de foarte multe ori afectau performanta calculatorului semnificativ. Bine, cu Windows 10 nu s-a schinbat nimic semnificativ insa problema nu pare sa mai fie chiar atat de grava. Deci, daca lapropul sau calculatorul merge greu, poti incerca sa-l cureti CCleaner sau Glary Utilities. Aceste doua programe scaneaza calculatorul de fisiere temporare, fisiere duplicat, registri inutili si te ajuta sa il cureti simplu.

Scaneaza calculatorul de virusi

  • Cea mai comuna problema care afecteaza performanta calculatorului sunt virusii. Odata cu Windows 10, aceasta problema s-a mai diminuat o idee datorita Windows Defender ce este activ pe toate calculatoarele. Dar daca ai un sistem de operare Windows mai vechi, situatia poate sa nu fie chiar atat de roz. Sunt o suita de programe antivirus gratis cu care poti scana calculatorul, instaleaza unul si vezi care este statusul scanarii. Recomand Malwarebytes

Instaleaza driverele de pe site-ul producatorului

  • In unele cazuri calculatorul merge greu datorita incompatibilitatii driverelor. Windows-ul isi descarca automat o parte din driverele necesare computerului tau, insa nu de fiecare data driverele sunt cele optime. Asa ca risti sa cauzeze instabilitate sistemului. Solutia este sa descarci driverele de pe site-ul producatorului placii de baza sau a laptopului.

Reformateaza sistemul de operare

  • Nimic nu se compara cu o reformatare a sistemului de operare. Din Windows 10 se face mult mai simplu, insa daca ai un sistem de operare Windows mai vechi, va trebui sa reformatezi PC-ul cu ajutorul unui stick USB sau a unui DVD. Vezi aici un tutorial instalare Windows.

Fa update la sistemul de operare

  • Windows XP deja nu mai primeste update-uri iar Windows 7 in urmatorii ani iasa si el din lista de update Microsoft. Daca ai unul din aceste doua sisteme de operare, recomandarea mea este sa faci update la Windows 10. Daca calculatorul are minim 2 GB de RAM si un procesor dual-core, nu ar trebui sa mai eziti. PC-ul se va misca mai bine si nu vei mai intampina probleme de performanta atat de des.

Daca laptopul sau calculatorul merge greu cel mai probabil poti solutiona problema cu una din solutiile de mai sus, insa tin sa te anunt ca nu sunt batute in cuie. Pot exista anumite probleme hardware care se pot comparta ca si cum ar fi probleme software (probleme cu memoria RAM, probleme cu HDD-ul).
In cazul in care calculatorul merge greu in continuare chiar si dupa ce l-ai reformatat, ori e cazul de o problema hardware or va trebui sa faci upgrade unei componente. Oricare ar fi situatia, trebuie sa ceri ajutorul unui specialist.

Tu ma urmaresti pe Instagram?

 

Menține în viață blogul utilizând linkurile mele afiliate

Dacă dorești să-ți oferi contribuția ta acestui proiect, poți utiliza unul din link-urile mele afiliate. Pentru fiecare produs ce-l cumperi de pe unul din site-urile de mai jos, primesc un mic procent din achiziție fără un cost adițional pentru tine. Îți mulțumesc că îmi citești pagina și că ai considerat să accesezi linkurile. <3

Alte articole interesante

cel.ro

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani