Laptop performant pentru muncă sau gaming 31

Laptop performant pentru muncă sau gaming

Ești în căutarea unui laptop performant cu care să faci treabă (editare video, grafică 3D) sau gaming. Însă la cât de vastă este oferta în momentul de față o să ți se pară dificil să iei o decizie?

Laptopurile de performanță medie care pot să îndeplinească o sumedenie de funcții ați fi surprinși să știți cât sunt de limitate la număr.

Nu știu neapărat de ce acesta este cazul, nu cred că este o nișă atât de obscură, dar producătorii nu consideră că această latură merită abordată (doar speculez, nu știu exact motivul).

Dar fiind și eu în aceiași poziție oarecum, de a căuta un laptop performant dar să nu arate ca o mașinărie concepută special pentru gaming, m-a silit să fac o cercetare a pieței destul de amănunțită. Astfel în urma cercetării am ajuns la un model care din punctul meu de vedere o să fie alegerea perfectă pentru voi.

Cum arată laptopul menit pentru muncă și gaming?

 • Să aibe un aspect minimalist
 • Tastatură iluminată
 • Sistem de răcire performant care să facă față
 • Finisaj care să atragă cât mai puține amprente
 • O tastatură și un trackpad utilizabil
 • Placă video dedicată de 192 biti
 • Procesor Quad Core Intel(nu din seria U)
 • Conexiune pentru 2 monitoare externe
 • Monitor IPS minim FULL HD

Lista de mai sus a fost completată mai mult sau mai puțin de următorul laptop, laptop ce zic eu că merită prețul de 3400 – 3700 lei (posibil uneori să fie la ofertă).

Despre ce laptop vorbesc? Lenovo Legion Y530

Image result for Lenovo Legion Y530-15ICH"

Specificațiile modelului sunt următoarele:

 • Display de 15.6” FULL HD IPS de 144Hz
 • Procesor Intel core i5 8300H
 • Placă video Nvidia GTX 1060 6GB
 • 8GB RAM (un slot liber și suport maxim 32GB)
 • 128GB SSD+1TB HDD
 • Tastatură iluminată
 • Baterie ce ține cam 2-3 ore

Laptopul este unul de gaming, însă datorită aspectului stealth să zic așa, pare mai mult un workstation.

Are un finisaj negru mat ce nu atrage atât de multe amprente și tastele sunt ușor lucioase.

Image result for Lenovo Legion Y530-15ICH"

Tastatura este foarte comod de tastat pe ea și este iluminată în două setări de intensitate. Culoarea luminii este albă și seara este foarte plăcut de tastat pe ea pentru că nu-ți obosește privirea.

Laptopul la ținut în brațe este decent însă uneori tinde să fie puțin zgomotos, mai ales când execuți un task mai intensiv pentru procesor sau placa video, deși răcirea este mai eficientă decât varianta anterioară a modelului pe care o dețin în momentul de față.

Image result for Lenovo Legion Y530-15ICH"

Display-ul de 15.4” 1920×1080 la 144Hz e perfect pentru gaming însă e mai mult decât decent și pentru editare foto/video. Deși sfatul meu ar fi să conectați laptopul la un monitor extern calibrat în situația în care doriți să aveți acuratețe mare pe culori.

Datorită procesorului de 45W și plăcii video de 192 biti Nvidia, laptopul poate edita clipuri video 4k fără probleme și chiar susține proiecte de arhitectură de dimensiuni medii. Nici să nu mai vorbim de gaming. Majoritatea jocurilor sunt suportate la detalii maxime cu 30-50FPS (dacă scazi din detalii ajungi lejer la peste 70FPS).

Și datorită răcirii eficiente ai capacitatea să te joci ore în șir fără să-ți scadă performanța.

În funcție de ce faceți mai des (gaming, editare foto sau video) vă puteți orienta către configurații cu o placă video mai slabă sau procesor mai puternic.

Greutatea laptopului este undeva la 2.3 kg și grosimea ce depășește cu puțin 20 mm. Laptopul nu este greu de transportat prin oraș dacă ai treabă însă datorită încărcătorului destul de voluminos și greu o să întâmpini probleme atunci când ai o geantă sau ghiozdan mai mic.

Lenovo Legion Y530 este un laptop performant menit pentru gaming și muncă, care zic eu că o să satisfacă pe o bună parte din voi. Aceasta este disponibil de la majoritatea magazinelor online de profil din România.

Acest articol include link-uri afiliate. Orice achiziție o efectuați de pe unul din link-urile magazinelor online plasate în articol, oferă o contribuție modică blog-ului fără un extra cost pentru dumneavoastră. Mulțumesc pentru contribuția voastră și că susțineți acest proiect personal!

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani