Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 31

Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce?

internet in Romania

Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce?

Internetul a devenit ca o necesitate pentru o buna parte din noi. E ciudat sa spui asta pentru un serviciu care trece printr-un cablu ce valoreaza civa zeci de lei, dar e realitatea. ?
Insa se poate justifica acesta depenta destul de simplu: pe internet posibilitatile sunt nelimitate.
Poti porni afaceri pe internet, poti tine legatura cu rudele ce sunt la sute poate mii de kilometrii distanta, ba chiar mai mult ai posibilitatea sa cunosti oameni noi sau sa legi prietenii.

Conexiunea la internet ne permite sa facem lucruri care in trecut erau imposibile

Si nu numai persoanele fizice au de castigat de pe urma lui, dar si companiile. Comunicarea la nivel de business se realizeaza mult mai simplu, procesul de recrutare e semnificativ mai rapid, achizitionarea de materii primi se realizeaza in cateva minute si lista de beneficii continua.
Dar cu toate acestea, se aduce in discutie urmatorul aspect: Conexiunea la internet in Romania este mult mai rapida ca cea din State.

RankTara/TeritoriuViteza medie a internetului
(Mb/s)[3]
Global32.5
1Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 32 Singapore135.7
2Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 33 Hong Kong105.2
3Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 34 South Korea95.3
4Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 35 Macau83.1
5Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 36 Japan82.9
6Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 37 Indonesia79.8
7Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 38 Mongolia78.9
8Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 39 Taiwan78.8
9Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 40 Qatar77.8
10Conexiunea la internet in Romania mai rapida ca in SUA. De ce? 41 Romania73.6

sursa tabel: WIKIPEDIA

Mai sus puteti observa ca Romania se claseaza pe locul 10 (acum e pe locul 7, statistica e din 2015) in lume ca viteza medie la internet. In timp ce America nu apare in acest tabel, avand o viteza medie ce abia depaseste 50mb/s.

De ce America are un net prost, iar viteza la internet in Romania e asa buna?

O fi vina lui Trump? Nu…nu fi naiv! ?
Problema in America este mult mai grava decat pare si in acelasi timp interesul companiilor telecom de a aduce viteze mai mari la internet si preturi mai mici, nu pare sa fie o prioritate.
Practic lucrurile sunt dupa cum urmeaza:

America are o infrastructura in vechita in ceea ce priveste internetul

Nu te asteptai sa citesti asa asa ceva nu?
Ei bine, in America infrastructura internetului incepe sa iti arate varste treptat, treptat. Chiar daca continentul a avut acces la internet mai rapid ca noi, acolo tehnologiile nu au primit un upgrade semnificativ de ani buni.
In timp ce la noi din ce in ce mai multe orase incep sa aiba acces la internet prin fibra optica sau chiar cablu UTP (nu rade! E mult mai rapid ca ADSL-ul), America foloseste destul de mult cablu cuaxial (care este cablul TV din cupru ce il aveam noi de la providerii de cartier)

In America nu exista competitie pentru serviciile de internet

Cand e vorba de internetul prin cablu, in Romania inca mai exista firme de cartier ce ofera servicii de internet si TV prin cablu. Pe langa asta, companii ca Telekom, RDS, UPC (plus altii) sunt prezente intr-o buna parte din orasele tarii, astfel se face competitie.
Pe cand in America situatia este cu mult diferita. Sunt orase intregi care au doar un singur provider principal si existenta firmelor de certier ce overa servicii de internet e practic inexistenta. Atunci cand ai doar o mana de companii ce controleaza internetul in toata tara, nu mai exista competitie. Cand nu exista competitie lucrurile de cele mai multe ori tind sa nu evolueze. Adica preturile nu mai scad si vitezele nu cresc.
Desi FCC-ul Americii a dat o lege prin care obliga providerii sa ofere viteza minima de 25mb/s, evolutia se poate observa doar pe viitor.

Imbunatatirea infrastructurii ar putea costa miliarde de $

Fara sa se faca upgradeuri treptate la infrastructura, automat cu trecerea timpului problema se agraveaza. In momentul de fata daca ar fi sa se schimbe tehnologia din majoritatea caselor americane, ar putea coasta cateva miliarde bune de dolari.
In timp ce la noi, upgrade-ul s-a facut treptat si pe bucati, in asa fel ca diferentele de viteza sa se reduca din ce in ce mai mult de la an la an.
Inca un avantaj major ce-l avem noi este dimensiunea tarii si numarului persoanelor rezidente in Romania. Fiind o tara relativ mica, cand e vorba de schimbat anumite tehnologii ca internetul de exemplu, investitia nu este chiar atat de mare, de asta si avem conexiunea la internet in Romania foarte rapida.
 
Ar trebui sa ne simtit bine ca ii depasit pe americani in ceva. Desi pare o chestiune banala, este un privilegiu ca avem un internet asa bun si la preturi atat de mici. ?

Tu ce viteza ai la internet? Ataseaza un print screen mai jos

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani