Electronicele vor primi curent electric prin WI-FI. Adio cabluri! 31

Electronicele vor primi curent electric prin WI-FI. Adio cabluri!

geek chronicles

Electronicele vor primi curent electric prin WI-FI in viitorul apropiat. Spunem ADIO la cabluri in 2016?

Initial am auzit de aceasta tehnologie de la un prieten, insa i-am spus ca a citit gresit articoulul(m-am documentat ulterior si am vazut ca avea dreptate).
Aspectul care face aceasta stire putin „wow!” este metoda prin care energia este transmisa la dispozitiv, un router WI-FI.
Da, ai citit bine, un router WI-FI este folosit pentru a alimenta cu energie electrica obiectele ce au fost supuse unui test de niste cercetatori din SUA.
Mai exact este vorba de o camera de supravechere si un senzor de temperatura care au fost alimentate prin campul electromagnetic emis de WI-FI.
De campul electromagnetic emis de routerele wireless si potentialul acestuia se stie de ceva timp, insa pana in momentul de fata nu au avut loc alte teste care sa fie un succes. Energia emisa de semnalul WI-FI nu era indeajus pentru a face chiar si un senzor functional.
Grupul de cercatatori din cadrul Universitatii din Washington au atasat initial o antena pe un senzor de temperatura si au sesizat ca energia transmisa nu era indeajuns de puternica pentru al face operational (era alimentat cu doar 300 millivolti). Problema era in modul de functionare a semnalului WI-FI, semnalul routerelor nu este constant si a trebuit ajustat din soft modul de transmitere.
Dupa ce au fost facute ajustarile necesare s-a reusit punerea in functiune cu ajutorul curentului electric prin WI-FI a unui senzor de camera si unul de temperatura la o distanta de 5m si respectiv 6m. Ba mai mult de cat atat pana la o distanta de 9m cercetatorii au reusit sa incerce baterii in forma de moneda.
Tehnologia care va permite electronicelor sa primeasca curent electric prin WI-FI a primit denumirea de PoWI-FI si este un pas considerabil catre un viitor al gadget-urilor alimentate fara cabluri si poate juca un rol esential in platformele IOT.
Inca un aspect interesant al PoWI-FI este ca semnalul electromagnetic folosit la incarcare nu interfereaza cu internetul transmis de catre router, desi alte electronice probabil sa sufere interferente.
Se efectueaza teste in momentul de fata pentru perfectionarea PoWI-FI si testarea interferentelor fata de gadget-urile care sunt prezente prin casa.
Ce parere ai de aceasta metoda de alimentare a gadgeturilor? Lasa un comentariu pe pagina de Facebook

sursa

 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani