Image default
Editorial

Cum verifici o stire daca este FALSA si ce poti face in privinta ei

Cum verifici o stire

Cum verifici o stire daca este ADEVARATA sau FALSA? Este mult mai simplu decat ai incredere

Stirile false au ajuns sa impanzeasca grupurile de Facebook ba chiar mai mult, chiar si Google le indexeaza fara ezitare. Eliminarea stirilor false de pe internet este o misiune mult mai complicata decat pare, insa pana ce companiile mari ajung la un sistem avansat de proof-check, cum verifici o stire daca este adevarata sau falsa si ce poti face in privinta lor.
Verificarea unei stiri este mult mai simpla decat ai credere si se face respectand pasii ce am sa tii enumerez mai jos. Daca ai sugestii referitoare la cum verifici o stire sau sugestii ce nu au fost redate in articol le poti atasa fara ezitare in sectiunea de comentarii de mai jos. 👍

Verifica sursa articolelor

De cele mai multe ori cei scriu o stire falsa nu mentioneaza o sursa credibila in articol sau poate chiar nu o ataseaza deloc. Daca nu este prezenta o sursa sau sursa citata este una suspecta, cel mai probabil este un articol fals.

Verifica stirea pe siteuri cu reputatie buna

Atunci cand ai vazut o stire ce pare extrema, verifica titlul pe siteuri de incredere unde stii categoric ca nu se publica propaganda sau materiale facute sa induca in eroare.

Analizeaza modul de formatare al titlului

Acesta nu este un mod definitoriu prin care poti verifica o stire, insa poate fi un semn. Daca in titlu vezi scris cu majuscule „EXCLUSIV!”, „INCREDIBIL”, „NU O SA-TI VINA SA CREZI” sau alte forme de genul asta, posibil sa ai in fata o stire falsa.

Verifica sursa pe un site specializat

Fiind o epidemie in pragul de a izbugni necontrolat, au inceput sa apara proiecte ce verifica sursele.
Unul dintre acestea este Verifica Sursa
 

Ce poti face daca vezi o stire falsa?

Daca vezi stirea distribuita pe Facebook si ai confirmat ca este falsa, poti sa o raportezi catre Facebook sau catre administratorul grupului in care este distribuita. Facebook a facut modificari la algoritmi si a luat masuri in privinta stirilor false.

In cazul in care o depistezi pe Google, o poti trimite celor de la Verifica Sursa sa apara pe lista neagra.
 
Stirile false sunt o metoda eficienta de a colecta trafic pentru remuneratie materiala din reclame. Din punctul meu de vedere este total imoral, non-etic si semn de incompetenta sa faci trafic pe baza unei drame false (viol, omor sau accidente).
Stirile false pot afecta perceptia persoanelor care nu sunt asa educate in „ale internetului”. Sa fie asta libertate de exprimare? Pe de o parte da, desi daca afecteaza capacitatea de jucatata si chiar poate aduce daune societatii, atunci despre ce vorbim?
 

Articole inrudite

Încarc...

Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră de utilizare. Vizitați politica de confidențialitate pentru detalii adiționale. Ok Politica confidentialitate

close-link