resetare android

Cum resetez un telefon cu Android din modul Recovery

Cum resetez un telefon cu Android din modul Recovery in doar cateva minute


Fiecare dispozitiv cu sistemul de operare Android are un mod de siguranta, un soi de bios, de unde se pot executa anumite operatiuni de baza.
Mai precis: poti instala un update, poti instala aplicatii, poti sterge anumite partitii sau poti face un backup. Functiile acestea variaza de la un model de recovery la altul, insa ce au majoritatea in comun e faptul ca poti reseta telefonul la setarile din fabrica.
Daca este sa mergi in setarile telefonului si sa efectuezi o resetare, in unele situatii modelul poate fi programat sa-ti sterga doar anumite foldere din telefon, astfel daca nu aveai spatiu sau doreai o stergere complete esti nevoit sa o faci manual.

Cum resetez un telefon cu Android manual din recovery

Pentru a ajunge la partea de resetare, mai intai trebuie sa vedem cum poti accesa acest meniu de siguranta al telefonului.
Practic sunt doua metode de a intra in recovery: manual cu ajutorul tastelor (exemplificata mai jos) sau automata cu ajutorul unor aplicatii/comenzi.

Accesarea recovery-ului cu ajutorul unei aplicatii necesita in unele situatii root.

Daca coresti sa resetezi telefonul in recovery fara ca sa te chinui sa tii apasate tastele poti instala pe un calculator ADB, conecta telefonul la USB si activa Depanarea, apoi sa instalezi driverele aferete pe PC si sa introduci comanda in PC.

adb reboot recovery

Daca nu ai acces la un PC la indemana, o poti face manual conform metodelor de mai jos.

Cum intru in recovery pe Samsung

Metoda 1: Inchide telefonul si tine apasat Volum Sus+Butonul de blocare ecran cateva secunde sau Volum sus+Home+Butonul de blocare ecran pana ce vezi primul logo apoi dai drumu la taste.

Metoda 2: Inchide telefonul si tine apasat Volum Sus + Putonul de power apoi imediat introduci un cablu USB conectat la PC sau laptop in telefon

Cum intru in recovery pe HTC

Inchide telefonul. Tine apasat Butonul de blocat ecranul+Volum Jos. Dupa ce apare primul logo pe ecran tine apasat doar Volum Jos si da drumu la butonul de blocare ecran. Acum selectezi cu tastele de volum Recovery.

Cum intru in recovery pe LG

Inchide telefonul. Tine apasat Volum jos+Butonul de blocare ecran pana ce vezi primul logo apoi dai drumu la taste.

Cum intru in recovery pe Huawei

Inchide telefonul si apara Volum sus+Butonul de blocare ecran pana ce vezi primul logo apoi dai drumu la taste.

Cum intru in recovery pe Allview

Inchide dispozitivul si tine apasat Volum jos+Butonul de blocare ecran pana ce vezi primul logo apoi dai drumu la taste.

Cum intru in recovery pe Sony

Inchide telefonul apoi tine apasat Volum jos+Butonul de blocare ecran pentru cateva secunde pana vezi promil logo, dupa dai drumul la butoane.

Cum intru in recovery pe dispozitive chinezesti

In inchizi apoi tii apasat Volum jos sau Volum sus+Butonul de blocare ecran pentru cateva secunde.
 

Am intrat in recovery, dar cum resetez un telefon?

Odata ajuns in recovery trebuie sa stii cum e cu navigarea. Ca sa te „misti” in jos sau sus prim meniu te folosesti de tastele de volum si selectia o faci cu butonul de Blocare ecran.
Sunt mai multe modele de recovery dar toate au acelasi rol practic.
In cazul telefoanelor chinezesti o sa ai un recovery ca exemplul de mai jos unde selectezi Clear eMMC.

Cum resetez un telefon cu Android din modul Recovery 31
FOTO: Recovery chinezesc


Pe Samsung, Sony, HTC si alti producatori cunoscuti o sa ai un recovery similar cu imaginea de mai jos. Aici navighezi pe Wipe data/factory reset.

Cum resetez un telefon cu Android din modul Recovery 32
FOTO: Recovery 3e


Pe Xiaomi, Oppo, OnePlus si Meizu o sa ai un recovery putin mai stilizat (imaginea de jos) unde selectezi Wipe and Reset apoi Wipe All data.

Cum resetez un telefon cu Android din modul Recovery 33
FOTO: Recovery Xiaomi


In cazul in care telefonul are sistemul modificat posibil sa ai un recovery custom facut de comunitate. CWM si TWRP sunt doua topuri de recovery custom foarte populare. In cazul lor poti atinge ecranul pentru a naviga la Wipe data/factory reset.

Cum resetez un telefon cu Android din modul Recovery 34
FOTO: TWRP Recovery

Cum resetez un telefon daca are recovery in Chineza?

Daca modelul are recovery in Chineza trebuie sa te ghidezi dupa primul recovery din acest tutorial. Trebuie sa navighezi la sectounea unde scrie eMMC si ceva in chineza.
 
Acum telefonul se va reseta si in cateva minute o sa ai sistemul de operare curat ca in prima zi. In cazul in care ai intampinat probleme cu resetarea, te rog sa lasi un comentariu mai jos.
 

Dan Mutu este fondatorul și editorul șef la GeekChronicles.ro. Contribuitor activ la secțiunile revistei Geek Chronicles și la secțiunea de Forum. Cunoștințele predominante sunt în domeniile: tehnologiei, marketing și suport tehnic.
Geek Chronicles

Pasionat de tehnologie?

Te invităm în grupul nostru de Facebook unde purtăm discuții constructive despre tehnologie și nu numai.

Articole direct pe mail săptămânal

Îți trimitem săptămânal un email cu toate articolele/materialele noi publicate fără spam

Prin abonare confirmați că ați citit termenii și condițiile și aveți peste 16 ani